Mikrobiologia
Mikrobit Yksisoluisia eliöitä Lisääntyvät jakautumalla eli nopeasti Osa mikrobeista pystyy tuottamaan itiöitä Pääryhmät Bakteerit Sienet: home- ja hiivasienet Virukset Mikrobit
Kourallisessa hyvää puutarhamultaa on noin: • 100 hyönteistä ja punkkia • 110 nivelmatoa • 250 hyppyhäntäistä • 25 000 lankamatoa • 7 500 000 alkueläintä • 12 500 000 levää • 100 000 000 sientä • 125 000 000 bakteeria
Steriili Esimerkkejä steriilistä Ovatko asianpesukoneessa pestyt astiat steriilejä?
Hyödylliset ja haitalliset mikrobit Tiedätkö haitallisia mikrobeja? Entä hyödyllisiä? Millainen mikrobi on patogeeni? Tehtävät s. 15 Mikrobien haitat ja hyödyt
Mikrobien lisääntymisedellytykset Ravinto Vesi Lämpötila Happi läsnä tai ei Happamuus Miten mikrobien lisääntymiseen vaikutetaan keittiössä?
Vesi Välttämätöntä Aktiivinen vesi? Tehtävät s. 17 Kosteus
Lämpötila Termofiilit Mesofiilit Psykrofiilit Lämpömittari Varottava lämpötila +6 - +60 astetta Kuumuus tuhoaa (yli +75 astetta) Kylmyys hidastaa lisääntymistä Mikrobien lämpötila
Happamuus Mitataan pH –asteikolla Yli 7 = emäksinen 7 = neutraali Alle 7 = hapan Käytetään hyödyksi esim. säilönnässä mikrobien happamuus
Happi Happea käyttävien mikrobien lisääntyminen hidastuu kun ilma poistetaan tai korvataan suojakaasulla, esim. vakuumipakkauset Hapettomassa tilassa lisääntyviin mikrobeihin ilman postaminen ei vaikuta Tehtävät s. 20 Happi
Bakteerien lisääntymisnopeus Olosuhteen vaikuttavat paljon Lisääntyminen on eksponentiaalista eli kertautuvaa Vihko s. 21
Mikrobien kasvun hallinta