Mikrobiologia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lämpötila.
Advertisements

Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
Soluhengitys & ”trofit”, kasvuun vaikuttavat tekijät
Kotipuutarhan kasvintuhoajat
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Kappale 16.
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Aseptiikan käsitteitä
Junttilan tila: Mädättäminen energiantuotannossa
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
mieluummin useampikin?
Muuntelu on evoluution edellytys s
Chapter 6: Microbial growth
Kappale 1.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Kappale 7.
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
LAJIEN VÄLISET SUHTEET s
Metsätyypit Kasvupaikkatekijöiden vaihtelu vaikuttaa kasvillisuuteen.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Akvaarion perustaminen
Fotosynteesi.
SIENISTÄ.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Kappale 2.
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
Yhteenveto ympäristöongelmista
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
Rehevöityminen  Rehevöityminen tarkoittaa perustuotannon kasvua, joka johtuu lisääntyneestä ravinteiden saatavuudesta. Ravinteita leviää vesiin muun muassa.
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Solun toiminta tarvitsee energiaa
Indikaattorityö Työn suoritus (OHJE): Laita 3-4 tippaa hapanta (HCl-liuos), neutraalia (vesi) ja emäksistä (NaOH-liuos) ainetta kuuteen mikrokemian alustan.
ELIÖKUNNAT KÄYTÖSSÄ KUUDEN KUNNAN JÄRJESTELMÄ MILLÄ PERUSTEILLA ELIÖT SIJOITETAAN KUNTIIN? S RAKENTEELLINEN (solut,elimistö) SAMANKALTAISUUS,
Kpl 9 hapot ja emäkset - tehoaineet Aineilla on PH-arvo Hapan Mikä on PH? Maistuu kirpeälle Mitä vahva happo tekee? Esim. Emäksinen Mikä on PH? Maistuu.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
Tulkitsemisen sietämättömästä keveydestä
1. Hygieniapassikoulutus
Eliöt rakentuvat soluista
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
MIKROBILOOTA Miten mikrobit liittyvät seuraavien kuvien tuttuihin tuotteisiin tai ilmiöihin? Diojen kuvat ellei toisin mainita: Ari-Pekka Huhta tai Kati.
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
2. Mitä elämä on?.
Rehevöityminen Yyterissä
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Eliöiden luokittelu =>Samaan lajiin kuuluvat yksilöt lisääntyvät keskenään ja saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä =>lajit => suvut => heimot => lahkot.
Kotihiiri
Ruokamyrkytykset.
Ekologinen teatteri s
Eliömaailman luokittelu
on elämän perusominaisuus
Tulkitsemisen sietämättömästä keveydestä
Ruokaa hygieenisesti (2)
IV Luonnon monimuotoisuus
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Mikrobiologia

Mikrobit Yksisoluisia eliöitä Lisääntyvät jakautumalla eli nopeasti Osa mikrobeista pystyy tuottamaan itiöitä Pääryhmät Bakteerit Sienet: home- ja hiivasienet Virukset Mikrobit

Kourallisessa hyvää puutarhamultaa on noin: • 100 hyönteistä ja punkkia • 110 nivelmatoa • 250 hyppyhäntäistä • 25 000 lankamatoa • 7 500 000 alkueläintä • 12 500 000 levää • 100 000 000 sientä • 125 000 000 bakteeria

Steriili Esimerkkejä steriilistä Ovatko asianpesukoneessa pestyt astiat steriilejä?

Hyödylliset ja haitalliset mikrobit Tiedätkö haitallisia mikrobeja? Entä hyödyllisiä? Millainen mikrobi on patogeeni? Tehtävät s. 15 Mikrobien haitat ja hyödyt

Mikrobien lisääntymisedellytykset Ravinto Vesi Lämpötila Happi läsnä tai ei Happamuus Miten mikrobien lisääntymiseen vaikutetaan keittiössä?

Vesi Välttämätöntä Aktiivinen vesi? Tehtävät s. 17 Kosteus

Lämpötila Termofiilit Mesofiilit Psykrofiilit Lämpömittari Varottava lämpötila +6 - +60 astetta Kuumuus tuhoaa (yli +75 astetta) Kylmyys hidastaa lisääntymistä Mikrobien lämpötila

Happamuus Mitataan pH –asteikolla Yli 7 = emäksinen 7 = neutraali Alle 7 = hapan Käytetään hyödyksi esim. säilönnässä mikrobien happamuus

Happi Happea käyttävien mikrobien lisääntyminen hidastuu kun ilma poistetaan tai korvataan suojakaasulla, esim. vakuumipakkauset Hapettomassa tilassa lisääntyviin mikrobeihin ilman postaminen ei vaikuta Tehtävät s. 20 Happi

Bakteerien lisääntymisnopeus Olosuhteen vaikuttavat paljon Lisääntyminen on eksponentiaalista eli kertautuvaa Vihko s. 21

Mikrobien kasvun hallinta