Syöpä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tehnyt: Melanie Soukko
Syövän synty, syyt, hoito
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Rintakirurgiaa.
Ympäristöterveys.
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
NAISEN ITSETUNTO.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Elimistön puolustusjärjestelmä
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Tartuntataudit s
Syöpälääkehoito.
joka 3.lla suomalaisella
Syöpä ja seksuaalisuus
SÄDEHOITO.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
SYÖPÄ.
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Sukupuolitaudit ja raskauden ehkäisy.
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Syöpä.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tupakan haittavaikutukset
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Keskustelua nikotiinituotteista
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
SYÖPÄ.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Perinnöllisyystieteen perusteita
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
Silikonotäytteiset rintaimplantit ja terveys
Esityksen transkriptio:

Syöpä

Yleistietoa syövästä Syöpä on pahalaatuinen kasvain On olemassa monenlaisia syöpiä esim. rintasyöpä (yleinen erityisesti naisilla), eturauhassyöpä (miehillä), vatsasyöpä, leukemia, kohdunkaulasyöpä (naisilla), keuhkosyövät ja ihomelanooma Syöpäsairauksia esiintyy kaikkialla maailmassa Tilastojen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonki syöpäsairauteen Lapsilla ja nuorilla syöpäsairaudet ovat harvinaisia

Syövän syyt Ylipaino Liiallinen auringonotto/solarium Epäsäännöllinen liikunta Tupakointi Karsinogeenit eli syöpää aiheuttavat aineet, esim. tupakka, alkoholi Perintötekijät Jotkut virukset ja infektiot saattavat aiheuttaa syöpää

Ennaltaehkäisykeinot HPV-rokote Rokote torjuu jopa 95% kohdunkaulan syövistä HPV-virus aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi pään ja kaulan alueiden, peräaukon ja ulkosynnyttimien syöpiä, miehillä peniksen, peräaukon sekä pään kaulan alueiden syöpiä Karsinogeenien välttäminen Työsuojelu

Syöpäsairauksien toteamistapoja Kohdunkaulan syöpä: papa-koe Gynekologinen irtosolukoe, jonka avulla saadaan tietoa valkovuodon syistä ja gynekologisista tulehduksista Rintasyöpä: mammografia Rinnan röntgenkuvaus Suolistosyöpä: ulosteen veritesti

Syövän synty Syövän synty on monimutkainen solutason tapahtumasarja Synty kestää useimmiten vuosia tai vuosikymmeniä Terveen solun perimä vaurioituu eli tapahtuu mutaatio Syövälle on tyypillistä, että kasvaessaan se voi lähettää etäpesäkkeitä Syöpä saa yleensä alkunsa yhdestä ainoasta solusta Syöpä alkaa edetä, kun häiriintyneiden solujen määrä lisääntyy

Syövän hoito Leikkaus Sädehoito Sytostaatit Solumyrkyt Täsmälääkkeet Hormonit Biologinen hoito

Tekijät Janni Arttu Jyri Hanne