2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
USKONTO JA KULTTUURI.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uskonnot ilmiöinä.
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
16. Uskontojen moninaisuus
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Humanismi.
13. Modernisaatio haastaa perinteen
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Uskonnot yhteiskunnassa
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
VII Buddhalaisuus Muistiinpanot: Buddhalaisuus.
Maailman kielet ja suomi
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
YDINSISÄLTÖ Luku 4 – Rituaalit.
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
LÄHETYSTYÖ Lähetystyö on sen tekijän oman uskonnon levittämistä edistäviä toimenpiteitä joko uskonnottomille tai toisen uskonnon edustamille henkilöille.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
RITUAALIT UE1 LAJM.
1. Jakso.
3. Katsomukset vastaavat perimmäisiin kysymyksiin
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
MINÄ ITSE – SUHTEIDEN LÄHTÖKOHTA
Eksistentialismi Eero Jussila.
Uskonnonpsykologisia ilmiöitä
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Sikhiläisyys ja jainalaisuus
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Uskonnon koe 1.
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mikä on elämänkatsomus?
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Aikakäsitys ja moraali
Mikä on elämänkatsomus?
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
16. Kristillisperäiset uskonnot
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö

Uskonnon määritelmä Uskonto on ihmisyhteisön uskomusten ja tapojen kokonaisuus, joka sisältää käsityksiä yliluonnollisesta käsityksiä pyhästä vastauksia inhimillisen olemassaolon peruskysymyksiin.

Yliluonnollinen Yliluonnollisella tarkoitetaan sellaista, mikä rikkoo luonnollisia ja arkiajatteluun kuuluvia odotuksia asioista. Uskoa yliluonnolliseen pidetään usein uskonnon tärkeimpänä tunnusmerkkinä. On kuitenkin katsomuksia, joita pidetään uskontoina, vaikka yliluonnollisella ei ole niissä suurta merkitystä (esim. buddhalaisuus ja kungfutselaisuus).

Pyhä Pyhät asiat koetaan arvokkaiksi erotetaan arkisesta elämänpiiristä loukkaamista estävin säännöin liittyvät uskonnoissa asioihin, joiden kautta ihmiset kokevat olevansa vuorovaikutuksessa jonkin itseään suuremman kanssa. Käsitys pyhästä perustuu usein pyhiin kirjoituksiin. Pyhyyteen liittyy usein käsitys erityisestä voimasta, joka voi siunata tai vahingoittaa sen kanssa kosketuksiin joutuvaa.

Pyhänä voidaan pitää esimerkiksi yliluonnollista ihmistä eläintä esinettä sanaa, kirjainta tai tavua paikkaa tai rakennusta ajanjaksoa.

Perimmäiset kysymykset Jokaiselle tärkeitä kysymyksiä, joiden pohdinta on kuulunut ihmisyyteen varhaisimmista ajoista lähtien. Merkkejä pohdinnasta mm. hautaamistavoissa ja kertomuksissa. Kysymyksiä, joihin ei löydy helposti pelkästään aistihavaintoon ja järkeen perustuvia vastauksia. Uskonnot ja uskonnottomat katsomukset tarjoavat vastauksia perimmäisiin kysymyksiin.

Perimmäisiä kysymyksiä ovat mm. Onko jotakin näkyvän todellisuuden takana? Mistä kaikki on saanut alkunsa? Mikä on elämän tarkoitus? Miksi on sairautta, kipua ja kärsimystä? Mitä kuolemassa tapahtuu? Miksi on olemassa pahuutta ja hyvyyttä?

Uskontojen luokittelu Maailmassa on nykyisin yli 10 000 uskontoa, joista noin kolmellasadalla on yli puoli miljoonaa kannattajaa. Suuren kannattajamäärän tai kulttuurihistoriallisen vaikutuksen perusteella joitakin uskontoja kutsutaan maailmanuskonnoiksi.

Uskonnot voidaan jaotella 1. Kehityshistorian perusteella kirjoituksettomiin uskontoihin (= varhaiskantaisiin uskontoihin) kirjauskontoihin (= historiallisiin uskontoihin) 2. Leviämispyrkimysten perusteella etnisiin uskontoihin universaaleihin eli yleismaailmallisiin uskontoihin 3. Jumalakäsitysten perusteella teistisiin uskontoihin mm. monoteistiset ja polyteistiset uskonnot monistisiin uskontoihin mm. panteistiset uskonnot

4. Syntyalueen perusteella Intian uskontoihin Kaukoidän uskontoihin Lähi-idän uskontoihin ja näiden lisäksi varhaiskantaisiin alkuperäisuskontoihin.

Oppikirjan s. 27

Oppikirjan s. 28

Oppikirjan s. 29

Uskonnon osatekijät Vertailevissa tutkimuksissa on löydetty uskonnoissa toistuvat osatekijät. Yksittäinen henkilö ei välttämättä koe kaikkia uskonnon osatekijöitä henkilökohtaisesti merkittäviksi. Eri uskonnoissa painottuvat eri osatekijät.

Oppikirjan s. 30