TE1 Terveyden perusteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
9-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,
Kansantaudit Tartuntataudit
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Käytännön juttuja yo-kokeeseen 8.30 paikalle ruokalaan + kunnon lyijykynät tai lyijytäytekynät, kumit Eväät niin, ettei rasioissa ja pulloissa lue mitään.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
YOPALAn ja Jyväskylän yliopiston opiskelijakyselyn vertailua
PSYKODRAAMA Aika: , 19 oppituntia. Pe ,
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Biologian ja maantiedon kenttä- ja harjoituskurssi
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Kaikille avoimet tilauskoulutukset 2014
6.4 Liikunnan merkitykset
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Vanhempainilta -15 Keuruun lukio internetissä
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Oulun normaalikoulun lukio
Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus
Liikesaksan perusteet I
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Terveystiedon ainereaali
Kanit-ja jyrsijät opintojakso
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Kemian yo-kirjoitukset Ressun lukiossa
Psyykkinen terveys.
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
JATKO-OPINTOTAVOITTEINEN LINJAJAKO TULEVAISUUDEN LUKIOSSA
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
POHDI PARIN KANSSA: Opiskeletko aina samalla tavalla, kun luet läksyjä tai kokeeseen? Mitä hyviä/huonoja puolia käyttämässäsi opiskelutavassa on? Sopivatko.
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
KE6 – Kemian kertauskurssi
Näkökulmia vastaamiseen
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Syömishäiriöliitto - SYLI ry
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
5. Eettinen vastuullisuus
Muutokset matematiikan opetuksessa
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Metallurgian seminaari
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Tervetuloa lukion 1. vuosikurssin vanhempainiltaan
Esityksen transkriptio:

TE1 Terveyden perusteet Eeva-Maria Hurtig 040 7546957 eeva-maria.hurtig@nivala.fi

TERVEYSTIETOA LUKIOSSA Pakollinen kurssi: TE1 Terveyden perusteet Syventävät kurssit: TE2 Ihminen, ympäristö ja terveys TE3 Terveyttä tutkimassa Soveltava kurssi: TE4 Terveystiedon kertauskurssi C:\Users\Eeva\Desktop\Sähköinen ylioppilaskoe ja oppiminen OP2015.pdf

KURSSIN SISÄLTÖ 1) Terveyden edistäminen terveys, terveysosaaminen 2) Arjen terveysosaaminen uni ja lepo, liikunta, ravinto, painonhallinta, itsehoito ja hätäensiapu 3) Riippuvuus ja päihteet riippuvuus, tupakkatuotteet, alkoholi, huumeet 4) Tartuntataudit ja kansantaudit tartuntataudit, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, syöpätaudit, allergia ja astma, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt

KURSSIN SUORITUSTAPA Osallistuminen oppituntien tehtäviin, keskusteluihin sekä pari- ja ryhmätöihin Määrättyjen harjoitusten ja kotitehtävien tekeminen Kurssikokeen läpäiseminen HUOM! Mahdollisen poissaoloselvityksen antaminen (pyydetty lupa tai muu luotettava selvitys) on kurssiarvosanan saannin edellytyksenä.

POISSAOLOT Lupa poissaoloon on kysyttävä ennakkoon. → jos joudut olemaan pois, sovi tehtävistä etukäteen Selvittämättömät poissaolot katsotaan luvattomiksi poissaoloiksi ja johtavat kurssin keskeytymiseen Mikäli opiskelija pakottavasta syystä on poissa kokeeseen valmistelevilta tunneilta, voi hän tulla kokeeseen vain, jos hän on pyytänyt siihen luvan ennakkoon

KURSSIN TAVOITTEENA ON, ETTÄ OPISKELIJA: tunnistaa ja ymmärtää terveyttä ja sairauksia sekä terveystottumuksia selittäviä teorioita, malleja ja ilmiöitä tutkimus- ja kokemustiedon näkökulmasta osaa hankkia, käyttää ja arvioida terveyttä ja sairauksia koskevaa tietoa sekä pohtia terveyskulttuuriin, mediaan ja teknologiseen kehitykseen liittyviä ilmiöitä eettisestä ja terveysnäkökulmasta syventää arjen terveysosaamistaan, ymmärtää fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen työ- ja toimintakykyyn vaikuttavia tekijöitä ja osaa arvioida niiden toteutumista ja merkitystä omassa elämäntavassaan ja ympäristössään soveltaa itsehoitoon liittyviä toimintamalleja ja toimintatapoja tietää kansantautien ja yleisimpien tartuntatautien merkityksen yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta ja pohtii niiden ehkäisyyn liittyviä ratkaisuja sekä terveyserojen syntyyn vaikuttavia tekijöitä yhteiskunnassa.

LISÄKSI TAVOITTEENA Omien mielipiteiden ja ajatusten esilletuomiseen rohkaistuminen!

KURSSIN ARVIOINTI Kurssi arvioidaan numerolla. Arviointi annetaan kurssikokeen ja opiskelussa osoitetun jatkuvan näytön perusteella. Kurssin arvosana osoittaa, miten opiskelija on saavuttanut kurssin tavoitteet.

Hyvä esseevastaus… Kuvaa kysyttyä asiaa kattavasti. Esittää eri näkökulmia kysyttyyn asiaan (esim. yksilö-yhteisö- yhteiskunta-globaali, puolesta-vastaan, ennen-nyt, psyykkinen-fyysinen- sosiaalinen…) Esittelee tarvittaessa syy-seuraussuhteita (esim. sairauden syyt- seuraukset-hoito-ehkäisy: yksilötasolla sekä yhteiskunnan tasolla). Tarkastelee mikä on kysytyn asian merkitys (esim. terveysongelman laajuus, yleisyys, merkitys yksilölle, merkitys yhteiskunnalle). Tulkitsee ja arvioi esitettyä tietoa (pohtii kriittisesti esim. hoidon vaikuttavuutta, käytettyjen yhteiskunnallisten keinojen tuloksellisuutta tms.)