Vaatteet vastuullisesti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kestävä kehitys rakennusalalla
Advertisements

Huopatilkku paininjalan alle Neula ja paininjalka alas
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Kestävä kehitys & käsityö
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Elinkaariajattelu autoalalla
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
Teollisuustyöläisten elämää
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Lajittelupeli Catering-ala.
Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi.
Monikäyttöinen paperi
Metallien kierrätys.
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
8. Energiavarat.
IT-laitteiden käyttöiän lyhentymisen syyt ja vaikutus Sara Kartaslammi.
Hius- ja kauneudehoitoala
Ympäristötekoja pullonpalautus- automaatilla
Minna Saarenpää, Tiia Virtanen, Riikka Trygg, Pauliina Kielinen
Lajittelupeli Graafinen ala.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Kulutusväittämiä Elena Saarikallio, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Puhdasta pyykkiä ja ympäristövinkkejä
Kestoside.
Lajittelupeli Rakennusala.
Muovien kierrätys.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Tammisaaren Marttojen Garderobi harkitse, korjaa ja kierrätä.
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Kestävä vaatekulutus Ryhmäporina Milloin viimeksi ostit jonkin vaatteen? Minkä vaatteen ostit? Mihin tarkoitukseen ostit vaatteen? Paljonko vaate maksoi?
1v1 harjoitteet. 1v1 kuljettaminen ja kääntyminen Lähtee valmentajan syötöstä. Pelaajat kisailevat pallosta ja pyrkivät tekemään maalin kumpaan tahansa.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Vaatteiden kierrätys Inka Leskelä. Sisällys Korjaa Tuunaa Myy kirpputorilla Vaihda Kaverin kanssa Lahjoita hyväntekeväisyyteen Vie tekstiilikeräykseen.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kiilto Oy – Suomalaista kemian osaamista vuodesta 1919
Kemikaalit ja kiertotalous kommenttipuheenvuoro
Ongelma: Miten saan näppärästi dödöt ja meikit mukaan matkalle?
Kulutus ja jätehuolto.
Jätteiden maatumisajat ja niiden lajittelu Porin seudulla
Kierrätyksen etiikka.
Näin ennen, mutta EI kai enää..
Energian säästäminen.
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Lampaanliha.
aikasanat sitten ago kuluttua / päästä after mennessä by
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Vaatteen tuunaus
ALAKOULUN VIHREÄ LIPPU- RAATI 1.10.
Yritykset ja yhteiskunta
Medikalisaatio.
Kaupungit.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Typpihappo 60%.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Mikä on tuotteen ELINKAARI?
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Kestävä kulutus ja kierrätys
Vaatteet vastuullisesti
Celian palvelut kirjastosta
Veden säästäminen.
Esityksen transkriptio:

Vaatteet vastuullisesti Avainsanat: ekologinen ja eettinen vaate, vaatteen elinkaari, kierrätys

Vaatteen elinkaari Elinkaari tarkoittaa tuotteen käyttöaikaa Alkaa suunnittelusta Päättyy käytöstä poistumiseen Vaate on vastuullinen ja ympäristöystävällinen vain, jos sen koko elinkaari on eettinen ja ekologinen.

Vaatteen elinkaari Suunnittelu Kierrätys Materiaali Käyttö Valmistus Viimeistelyt Kuljetus

Ekologinen vaate Tuotteen koko elinkaari kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän Tuotannossa käytetään mahdollisimman vähän energiaa, luonnonvaroja ja haitallisia kemikaaleja Vaate on laadukas ja pitkäikäinen

Eettinen vaate Valmistettu ihmisten ja eläinten oikeuksia kunnioittaen Työntekijöillä on turvalliset työolosuhteet ja kohtuudenmukaiset työajat Työntekijät saavat reilun korvauksen työstään Lapsityövoima on kielletty

Vaatteiden kulutus Suomessa Suomalainen ostaa n. 13kg vaatteita vuodessa Muita tekstiilejä n. 7kg vuodessa -> Suomessa syntyy vuosittain 90 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä Keskustele parin kanssa: Paljonko vaatteita olet saanut tai ostanut vuoden sisällä? Mistä ostat vaatteesi ja millä perusteella? Entä paljonko olet heittänyt pois? Minne?

Vaatteiden kulutuksen vähentäminen Harkitse: osta vain tarpeeseen Huolla: noudata esim. pesuohjeita pidentääksesi vaatteen käyttöikää Korjaa: Neula ja lanka, vetoketjun vaihto, napin kiinnittäminen.. Kierrätä: käytöstä poistuttua tekstiilit tulee kierrättää

Harkitse: osta vain tarpeeseen Pohdi parisi kanssa: Mikä ohjaa ostopäätöstäsi?

Huolla vaatteita oikein Vaatteiden käyttöikään vaikuttaa miten vaatteista huolehditaan: Vältä turhaa kulutusta: pese kun tarve, älä hinkkaa, älä jätä ulos säilöön Pese ja huolla vaatteita oikein: mm. pyykkien lajittelu, pesulämpötila, pesuohjelma ja pesuaine http://www.martat.fi/kodinhoito/pyykki/pese-oikein/

Korjaa vaatteesi Irronnut nappi, repsottava sauma tai rikkinäinen vetoketju ei ole syy heittää vaatetta roskiin. Muutaman minuutin käsityöllä vaate on taas käyttövalmis.

Vaatteiden kierrätys Uudelle käyttäjälle: puhtaat ja ehjät vaatteet Vaatekeräys Kirpputorit yms. Sekajäteastiaan: likaiset ja rikkinäiset Katso Porin seudun tekstiilien kierrätyspisteet: http://www.kierratys.info/

Lähteet: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Jeans_BW_2_%283213391837%29.jpg http://www.vihreatvaatteet.com/mika-tekee-vaatteesta-vihrean/ http://yle.fi/uutiset/tutkija_halpavaateketjuista_laatu_ei_merkitse_mitaan_vaan_maara/7392931 https://www.flickr.com/photos/meginsanity/15935545995 https://en.wikipedia.org/wiki/Wear_and_tear#/media/File:Neglected_boot.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/Sewing_needle#/media/File:Sewing_needle_eye_with_thread.jpg