OKM:N HALLINNONALALLE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OKM: N J ULKAISUTIETOJENKERUUPROSESSI JA SEN KEHITTÄMINEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Advertisements

Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
OKM- JULKAISUTIEDONKERUUN KÄYTÄNNÖT JA V IPUNEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
Henkilöstötiedonkeruun kehittäminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Terveys 2000 –seurantatutkimus: fyysisen aktiivisuuden ja kunnon osatutkimus.
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruun kehittäminen Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari Turku.
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
AVOIMEN DATAN KÄYTTÖ JA HYÖDYNTÄMINEN KOULUTUSTILASTOINNISSA
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
KTPO-CSC-vuosisopimukseen liittyviä kuulumisia Juha Haataja
Tutkimustietovaranto
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
VARDA-tietovirrat: Varhaiskasvatuksen tietojen siirtyminen tiedon tuottajilta tiedon hyödyntäjille.
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Metlan julkaisumittarit
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Opetusneuvos Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö
Konferenssien käsittely
raportointi ja tietojen
VIRTA-OHJAUKSEN JATKO
Datan avaamisen ohjeistus
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
OKM-julkaisutiedonkeruun käytännöt
Kati Kettunen, Helsingin yliopisto
Julkaisusyöttöpalvelun toteutus
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruut Jukka Haapamäki
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Taiteellisen toiminnan raportointi VIRTA-julkaisutietopalveluun
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
REKRYTOINTITIEDONKERUUN
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
VIRTA-tiedon laadun tukeminen ja Vipunen Extranet
OKM AJANKOHTAISTA
Kehityshankkeet Tietoallas toteutus
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Tervetuloa tiedolla johtamisen seminaariin
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Julkaisun otsikko Väyläviraston tutkimuksia x/2019 Tekijän nimi.
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Korkeakouluille visuaalista analytiikkaa tarjoava Alasin-palvelu – työkaluja korkeakoulujen tiedolla johtamisen tueksi Korkeakoulun kehittämisen kannalta.
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

OKM:N HALLINNONALALLE TARJOAMAT BIBLIOMETRIIKKAPALVELUT 16.12.2016 Ylitarkastaja Jukka Haapamäki

Sisältö Opetus- ja kulttuuriministeriön (ja Suomen Akatemian) käyttämä tietopohja OKM:n julkaisutiedonkeruu WOS ja Scopus aineistot Tietojen käyttö korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksisssa CSC:n rooli bibliometriikkapalveluiden tuottajana

Tiedon käyttö Rahoitusmalli OKM informaatio-ohjaus Korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän kuvaus

Opetus- ja kulttuuriministeriön (ja Suomen Akatemian) käyttämä tietopohja (1/2) OKM:n julkaisutiedonkeruu Kattaa yliopistot, ammattikorkeakoulut, yliopistosairaalat, suurimmat tutkimuslaitokset Yhteensä 54 000 raportoitua julkaisua vuodelta 2014 Julkaisut luokiteltu tieteenaloittain, julkaisutyypeittäin, jufo-luokittain; yhteisjulkaisut tunnistettu Tiedot julkaisu Vipusessa sekä erikseen korkeakoulujen ja tutkimuslaitoksen käyttöön extra-Vipusessa https://vipunen.fi/fi-fi/kkyhteiset/Sivut/Julkaisut.aspx https://extra.vipunen.fi/julkaisutiedot/Sivut/default.aspx Jatkoanalyysille paljon tarvetta

Opetus- ja kulttuuriministeriön (ja Suomen Akatemian) käyttämä tietopohja

Opetus- ja kulttuuriministeriön (ja Suomen Akatemian) käyttämä tietopohja (2/2) WoS aineisto OKM:llä käytössä WoS raakadata (CSC:n käsittelemä), josta muodostettuja raportteja julkaistu Vipusessa https://vipunen.fi/fi-fi/kkyhteiset/Sivut/Bibliometriikka.aspx Aineistoon rajattu tärkeimmät Wos-julkaisutyypit. Lisäksi CSC tarkastaa ja yhtenäistää Suomessa tehtyjen julkaisujen osoitetiedot, jotta Suomen organisaatiokohtaiset julkaisutilastot ovat mahdollisimman luotettavia. WoS tieteenalat käännetty kansallisen tieteenalaluokituksen bibliometriikkaversioon Tietoja hyödynnetty Tieteen tila selvityksessä Scopus aineisto Tälle hetkellä OKM:n ja Akatemian sisäisessä käytössä, julkaisu Vipusessa suunnitteilla

Opetus- ja kulttuuriministeriön (ja Suomen Akatemian) käyttämä tietopohja

Tietojen käyttö korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa OKM jakaa omaa tietopohjaansa korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten käyttöön Vipusen ja extra-Vipusen kautta Painotus valmiissa raporteissa eikä raakadatassa johtuen lisenssikysymyksistä (WoS ja Scopus –aineistot) ja tietosuojaan liittyvistä kysymyksistä (OKM:n julkaisutiedonkeruu-aineisto) Raportointi tehdään OKM:n ja CSC:n välisen hankintasopimuksen puitteissa (vuonna 2017 sopimuksessa raportointi ja data-analytiikka osioon allokoitu 17 htkk työtä, sisältää myös esim. koulutus- ja taloustilastojen kehittämisen) Korkeakouluilta ja tutkimuslaitoksilta toivotaan palautetta raportoinnin jatkokehittämiseen. Kehittämiskohteita: Jufo-analyysien tekeminen, esim. tieteenaloittain Verkostoanalyysi yhteisjulkaisuista Julkaisuaktiivisuuden mittaaminen eri taustamuuttujilla Open access –julkaisemisen seuranta Pohjoismaisen vertailutiedon tuottaminen Jufo-tasoista Tieteenalaluokitusten kehittäminen bibliometriikka-aineistossa

CSC:n rooli bibliometriikkapalveluiden tuottajana OKM:llä vuosisopimus CSC:n kanssa, jolla OKM:n ostaa hallinnonalan ja itsensä käyttöön tiettyjä palveluita. Bibliometriikkaan ja julkaisutietoihin liittyviä palveluita ovat: Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tilaa kuvaava raportointi, bibliometrinen laskentapalvelu Julkaisutietojen keruu ja julkaisutietovarannon ylläpito, Juuli-portaalin ylläpito ja julkaisufoorumin tietotekniset palvelut CSC kysyi vuonna 2015 yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta näiden tarvetta ja mahdollisia käyttötarkoituksia CSC:n suoraan korkeakouluille tuottamille bibliometrisille analyyseille Vastauksissa nousi esille laaja kirjo erilaisia käyttötarpeita bibliometrisille analyyseille ja palveluille Tutkimuksen arvioinnit, tutkimustoiminnan johtaminen, rahoituspäätösten teko, rakenteellinen uudistaminen… Siltä osin kun kyse on yleinen koko tutkimusjärjestelmää koskeva analyysityö, työ voidaan resurssien puitteissa liittää OKM:n ja CSC:n väliseen sopimukseen Siltä osin kun kyse on yksittäiselle organisaatiolle räätälöidystä analyysityöstä, ko. organisaatio joutuu tilaamaan työn itse. Kansalliseen käyttöön hankittuja WoS ja Scopus aineistoja ei voi suoraan käyttää. Bibliometrinen analyysityö? Koulutuspalvelut? OKM:n tiedonkeruiden aineistojen analysointi? Suomalaisten yliopistojen WoS-datan laadun parantaminen?