Tietomallit digiaikaan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Advertisements

Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri Ari Luostarinen 1.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Käytännön yhteistyötä yli hallinnonalojen Mikael af Hällström, Verohallinto KMR/YSR.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
© 2012 Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy SePPO-hankkeen seminaari Lahti Marja Myllykylä Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
KMR – Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä Ehdotus JHKA TA-ryhmälle Mikael af Hällström
Yhteentoimivuus ja avoin tieto Tietohallintolaki ja PSI-direktiivi Mikael Vakkari Neuvotteleva virkamies VM / JulkICT.
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja Tilaisuuden ohjelma 13.00Avaus ja Juhtan esittely, yksikönpäällikkö, lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara,
Yhteentoimivuusmenetelmä ja julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto.
CSC:n tietovarastoihin liittyvä toiminta Tietovarastofoorumi
Vaikuttavuuden arviointi
Tutkimustietovaranto
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Yhteentoimivuuden toteuttaminen julkisessa hallinnossa
JHKA 2.0 tilanne JHKA-työryhmän kokous JulkICT.
Kohti yhteentoimivaa metatietoa
Tieteiden talo, Helsinki
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke
Metatietopalvelut Elementit LUONNOS
Kohti yhteentoimivaa metatietoa
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Kuvailuympäristön tietojärjestelmän uusiminen – tilannekatsaus
1. 2. Tapahtuman opinollistaminen-teemoja pohdittavaksi, 1- 7
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Koulutus- ja opetusyhteistyö
Anne Kauhanen-Simanainen
Tervetuloa Innokylään
Tietopolitiikka ja julkisen hallinnon ICT
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Kati Kettunen, Helsingin yliopisto
ATT ja KDK-tilannekatsaus
Opetuksen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurit yhteentoimivuuden ja yhteistyön mahdollistajina Nestori Syynimaa.
JulkICTLabs –projekti -asemointia
AVOP-työpaja: Päätössanat
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Yhteinen kansallinen koodistopalvelu (” Suomi.fi – koodistopalvelu ”)
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Kuntatieto-ohjelma - Oulun kaupungin pilotointiprojekti
Tietopaketti tuoteomistajalle
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Tiimitoimintamalli arkipäivän työssä
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
Työpaja 4: Maakuntien tarpeet valtakunnallisille sote toimijoille
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Tutkimushallinnon sanaston julkistus ja sanaston käyttö
Esityksen transkriptio:

Tietomallit digiaikaan Semanttisen yhteentoimivuuden ja Yhteentoimivuuden välineistö -projektin esittely- ja keskustelutilaisuus Korkeakoulujen IT-päivät 20.10.2015

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, Aalto-yliopisto ja Verohallinto toteuttavat hallinnonalojen ja organisaatioiden rajat ylittävällä projektikumppanuudella menetelmää ja välineistöä, jolla tuetaan yhteisten ja yhteiskäyttöisten tietomääritysten tuottamista ja niiden dokumentointia laajasti saataville. Välineistön kehityslaboratoriona toimii valtiovarainministeriön JulkICT-toiminnon ylläpitämä JulkICTLab-palvelukehitysympäristö.

Semanttinen yhteentoimivuus? Tekninen yhteentoimivuus Tiedon siirto ja yhteydet Semanttinen yhteentoimivuus Semanttinen yhtenäistäminen Organisaatioiden yhteentoimivuus Organisaatioiden ja prosessien yhtenäistäminen Lainsäädännön yhteentoimivuus Lainsäädännön yhtenäistäminen Poliittinen tahtotila Tekniset rajapinnat on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat järjestelmien ja palvelujen yhdistämisen Informaatiolla on täsmällinen merkitys, joka säilyy tietoa vaihdettaessa muuttumattomana ja ymmärrettävänä kaikille osapuolille Eri organisaatiot pääsevät kokonaisedun mukaiseen tavoitteeseen yhteen sovitettujen prosessien kautta Lainsäädännölliset tekijät on otettu huomioon tietojen vaihtamisessa Osapuolilla on samansuuntaiset visiot, prioriteetit ja tavoitteet läpi leikaten Lähde: Valtiovarainministeriö 3

Pitkäjänteistä työtä Case Koulutus ja tutkimus Taustalla vuosien työ – OKM ja korkeakoulut kehittävät ja ylläpitävät tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja tietojen ja käsitteiden yhteismitallisuutta korkeakoulujen toiminnan ja OKM:n ohjauksen tueksi Kehitystyö osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan arkkitehtuurityötä ja koulutuksen ja tutkimuksen yhteisiä arkkitehtuurikuvauksia – CSC tukee Korkeakoulut päättävät itse, mitä tietojärjestelmiä ne tuottavat, mutta yhteinen arkkitehtuuri kuvaa sen, kuinka ratkaisut ovat yksinkertaisimmin sovitettavissa yhteen muissa korkeakouluissa tapahtuvan kehityksen kanssa Kyse on erityisesti mainittujen arkkitehtuurien tieto- arkkitehtuuriulottuvuudesta, jossa identifioidaan osia, joista on tunnistettu tarve luoda tarkempia yhteen- toimivuuden määrityksiä.

Ohjelma 15.30 - 15.40 Tervetuloa! / Suvi Remes, CSC 15.40 - 16.00 Yhteentoimivuus osana opiskelijan palveluja: Case Opiskelijan opintosuoritusote / Patrik Maltusch, Aalto-yliopisto 16.00 - 16.20 Käytännön yhteistyötä yli hallinnonalojen / Mikael af Hällström, Verohallinto / YSR-KMR-ryhmä 16.20 - 16.40 Yhteinen tietoarkkitehtuuri ja sitä tukevat työkalut / Miika Alonen, CSC 16.40 - 17.00 Keskustelu / Patrik Maltusch, Aalto-yliopisto Miksi tämän iltapäivän tilaisuus on järjestetty? Meille on esitetty paljon, välillä ehkä hieman huolestuneitakin, kysymyksiä, että mitä te oikein teette? Tämä tilaisuus on yksi tapa vastata tiedontarpeeseen. Tavoitteena kertoa mitä ja millaista kehitystyötä on käynnissä ja lisätä tietoisuutta siitä. Yhteentoimivuuden kehittäminen ei voi olla salatiedettä. Tavoitteena on mahdollisesti löytää kumppaneita, joilla on samat tarpeet, ja jotka haluavat osallistua asioiden edistämiseen. Yhteentoimivuuden kehittäminen harvemmin onnistuu yksin. Tavoitteena on osallistuttaa. Uskomme, että yhteentoimivuus on, lopulta, kaikkien asia. Eri näkökulmasta päivän aihetta, yhteentoimivuutta ja semanttista yhteentoimivuutta, tietoarkkitehtuuria, käsittelevät puheenvuorot toivottavasti auttavat löytämään käynnissä olevan tekemisen ja kehittämistyön yhtymäkohdan omaan ja oman organisaation työhön. Jos syntyy ”ahaa”-elämyksiä ja oivalluksia siitä, miten tämä tänään esiteltävä työ tai välineistö auttaa juuri sinun tekemistäsi, niin kuulemme, varmasti kaikki muutkin kuin vain minä täällä, siitä.

JulkICTLab kehitysideoiden pilotointiin, keskitetysti koordinoitu palvelukehitysympäristö VM/JulkICT-toiminto koordinoi ja ylläpitää suositaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja lisenssejä tarjoaa teknisen kehitysympäristön… … ja tukea hallintamallin ja palveluiden muotoiluun http://julkictlab.fi/fi/ osaksi kansallista Metatietopalvelua – tukea tuotantopolulle?

Suvi Remes projektipäällikkö, CSC etunimi.sukunimi@csc.fi Tervetuloa! Suvi Remes projektipäällikkö, CSC etunimi.sukunimi@csc.fi