3. Kansanterveys Lähde: Flickr

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Advertisements

Terveys ei jakaudu tasan
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Mielenterveyden edistäminen osana hallituksen kärkihankkeita Suomen Mielenterveysseuran miniseminaari Nvm Meri Larivaara, Sosiaali- ja terveysministeriö.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
ARKI JA HYVINVOINTI Sanna Kuussaari SOTE TOIMINTAJÄRJESTELMÄ Toimeentuloturva: Toimeentuloturva: 1.Sosiaalivakuutus, vakuuttaa meidät erilaisten.
Hurtig TE1 Suomalainen terveys- ja sosiaalihuoltojärjestelmä.
KUVE 2. kokous Kuntoutussäätiö Asialista Kokouksen avaus ja lähetekeskustelu KUVEn verkostotyölle Kuntoutus keskiöön –ja heti! professori Erkki.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
THL:n sairastavuusindeksi Julkaistu Etelä-Savo-modifiointi Kari Kangaspunta.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Kunnat työssä ilmaston puolesta
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Väestö ja väestönmuutokset
FIPSU ry:n juhlaseminaari
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
Kansanterveystyö Yksilöön, yhteisöihin ja ympäristöön kohdistuva terveyden ylläpito ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaanhoito 1972 kansanterveyslaki.
Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä Paneelikeskustelu
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Päijät-Hämeen alueverkosto
1. Monimuotoinen terveys
TE1 Terveyden perusteet
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus
Luontoliikunta soveltuu kaikille
Sote-järjestöt osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistumista
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
SOSIAALINEN PÄÄOMA = yhteisöjen / ihmisryhmien välisiä yhteyksiä
Väestönkehityksen näkymät
Psyykkinen terveys.
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Esityksen nimi / Tekijä
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Oma tupa, oma lupa - Kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla Keski-Suomen hankesuunnitelma vanhuslain toimeenpanoon varattuun.
Lihavuus laskuun –ohjelma indikaattoreiden valossa eri alueilla
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Työtehokkuuden parantaja
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Ryhmä 1 Yksilönäkökulma, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Sairastavuusindeksit Kela:n sairastavuusindeksi 2018 (Lähde: Kela/Terveyspuntari) - kuolleisuusindeksit - lääkekorvausoikeusindeksit - työkyvyttömyysindeksit.
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
Osaamisen ennakointifoorumi
Esityksen transkriptio:

3. Kansanterveys Lähde: Flickr Seattle Municipal Archives, Nurse with patient in City Hospital Tuberculosis Division, 1927 https://flic.kr/p/67XUJ5

Kansanterveystyö – tietoa ja toimintaa väestön terveyden edistämiseksi Tavoite: väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Tutkimukset, tilastot, rekisterit Kansanterveyden kuvaajat Kansanterveyden tarkastelu alueellisesti  maailmanlaajuisesti

Kansanterveystyötä tekevät Julkiset viranomaiset s. 31 (ministeriöt, tutkimuslaitokset, kunnat) Järjestöt Jotkut yritykset Terveydenhuoltolaki, Kansanterveyslaki

Kansanterveystyötä tutkivat, ohjaavat ja valvovat Sosiaali- ja terveysministeriö Aluehallintovirasto AVI Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto VALVIRA Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL Työterveyslaitos TTL Sätelyturvakeskus STUK Elintarvikevirasto (Evira) Kansaneläkelaitos (Kela) Lääkelalan kehittämis- ja turvallisuuskeskus (Fimea) Tilastokeskus

Tietoa saadaan tutkimuksista ja erilaisista tilastoista (esim Tietoa saadaan tutkimuksista ja erilaisista tilastoista (esim. Kouluterveyskysely, FINNRISKI, Aikuisväestön terveyskäyttäytymistutkimus)  visiot tulevaisuudesta

Sairastavuus meillä ja muualla Suomessa: Sydäninfarktit, alkoholin liikakäyttö, sepelvaltimotauti Lisäksi diabetes, syövät, tuki- ja liiikuntaelinsairaudet, mielenterveyden häiriöt WHO:n jako (s. 34 sairastavuus) Kehitysmaat Kehittyvät maat Kehittyneet teollisuusmaat Kehitysmaissa kuollaan aliravitsemukseen ja aidsiin

Rikkaissa maissa vastasyntyneiden eliniänodote n Rikkaissa maissa vastasyntyneiden eliniänodote n. 80 vuotta, köyhimmissä maissa n. 40 vuotta. Mitkä tekijät vaikuttavat? S. 33 Kaksoiskuormitus Aliravitsemus ja aids tappavat Afrikassa Rikkaissa maissa vastasyntyneiden eliniän odote n 80 v. Köyhimmissä valtioissa vain noin 40 vuotta. Erot johtuvat koulutus, tulotaso ympäristö, ilmasto (asumistiheys, liikenne, puhdas juomavesi ja ruoka, liikuntamahdollisuudet) elintavat (tupakka, alkoholin käyttömäärä ja tapa, ruokavalio, fyysinen aktiivisuus) terveydenhuoltojärjestelmän toiminta sairausvakuutus, sosiaalituet ja muu sosiaalijärjestelmä WHO:n jako Kehitysmaat: korkea kuolleisuus esim. Afrikan keski- ja eteläosat, Aasian köyhimmät maat Kehittyvät maat: kuolleisuus pienempi esim. Intia, Kiina, useimmat Etelä-Amerikan maat Kehittyneet teollisiismaat Näiden maiden välillä on sairastavuuksissa eroja s. 34 Kaksoiskuormitus: kehittyvissä maissa on edelleen kehitysmaiden ongelmia, mutta lisäksi länsimaiden ongelmat ottavat tilaa esim. kaupungistuminen  vähäisempi liikunta, ruokavalion muutos (pikaruoka, virvoitusjuomat) Lähde: Flickr, Sean Ellis, Poverty, https://flic.kr/p/5KQeNY

Terveys ei jakaudu tasaisesti Suomessakaan Eliniän odote on noussut 1800-luvun lopulta lähtien, mutta muutos ei ole ollut samanlainen kaikissa väestöryhmissä koulutus, tulotaso, ammattiasema, sukupuoli, siviilisääty, asuinpaikka s 36 taulukko Terveyspoliittiset tavoitteet väestöryhmien ja alueellisten erojen kaventamiseksi Elämisen ja taloudelliseten edellytysten turvaaminen Toimiva terveydenhuoltojärjestelmä Kaikilla on oltava mahdollisuus elää terveesti

Toimintaa kansanterveyden edistämiseksi Rokotukset suojaavat tarttuvilta taudeilta Seulonnoilla pyritään löytämään sairauksia ajoissa Järjestöjen kansanterveystyö si