Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysjärjestelmät pientaloissa
Ajankohtaista uusiutuvan energian käytöstä
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Uusiutuvat energialähteet
Terhi Ahonen ja Pirkko Kärnä Peltolan koulu, Vantaa
Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
8. Energiavarat.
Energiaa myös uusiutuvista
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Bioenergian edelläkävijät - hanke. Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA – (Hankepäätös 2. ja ) Elinkeinojen kehittämishanke.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Energinen Suomi.
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
JUL 1 Energiatehokkuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Miten energian kulutus käännetään laskuun -seminaari Eduskunta
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Congress Paasitorni, Helsinki Pekka Ripatti.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Kehon energiantuotto.
Vuorovesi ja aaltoenergia
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Ympäristöviisas biotalous 2050
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
Öljy energianlähteenä
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Tulevaisuuden energiantuotanto
Vesivoima Maria Roiko-Jokela, Milja Stenius, Aino Rasmus, Elisa Tirkkonen, Satu Astikainen.
ILMA Emma ja Vilma 5B.
TUULIVOIMA Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiïnien pyörivien lapojen välityksellä, joka on peräisin auringon.
Energi, energiformer, energikällor
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Tuulivoima.
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Päivitetty Energiateollisuus ry
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Kiertotalous-visa ”Toisen jäte on toisen aarre.”
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
(päivitetty ) Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö Miltei kaikki käyttämämme energia on peräisin Auringosta. Uusiutuva energia on Auringosta jatkuvasti tulevan energiavirran hyödyntämistä. Uusiutuvaa energiaa ovat aurinkoenergian suoran hyödyntämisen lisäksi puuperäiset ja muut nopeaan kiertoon perustuvat polttoaineet sekä biokaasu. Uusiutumatonta energiaa ovat fossiiliset polttoaineet, kuten öljy, maakaasu, kivihiili ja turve, sekä ydinvoima. Uusiutumatonta energiaa ei synny lisää tai sitä syntyy hyvin hitaasti. Öljy on tärkein energialähde. Suomi on riippuvainen energiasta. Uusiutuvien ja uusien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, osuus energiantuotannossa on hitaasti kasvamassa.

Energiankulutus Suomessa Suomessa väestömäärään suhteutettu energiankulutus on suuri. Energiavaltaisen teollisuutemme osuus käytetystä energiasta on vajaa puolet. Pitkistä etäisyyksistä ja maantieteellisestä asemasta johtuen myös liikenne ja lämmitys vaativat runsaasti energiaa. Suomi on mallimaa energian tuotannossa ja käytössä.

Energiankulutus Suomessa Energian kokonaiskulutus energialähteittäin Suomessa vuonna 2011

Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto Lämpövoimalaitoksissa käytetään polttoaineita, joiden palamisessa vapautuvalla energialla tuotetaan sähköä tai lämpöä. Hyötysuhde ilmaisee, kuinka suuri osa polttoaineena käytetystä energiasta saadaan hyötykäyttöön. Yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa hyötysuhde saadaan korkeaksi.

Uusiutuvat energialähteet Uusiutuvat energialähteet perustuvat Auringon synnyttämään jatkuvaan energiavirtaan. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia bioenergia tuulivoima vesivoima maalämpö aaltoihin ja vuoroveteen sitoutunut energia. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 28 %.

Uusiutumattomat energialähteet Uusiutumattomat energialähteet ovat pitkän ajan kuluessa maapallolle varastoitunutta energiaa. Uusiutumattomia energialähteitä ovat fossiiliset polttoaineet (maaöljy, maakaasu, kivihiili ja turve) uraani geoterminen energia. Fossiilisten polttoaineiden käyttö edistää ilmastonmuutosta. Uusiutumattomien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 44 %.

Öljy ja maakaasu Öljy on eniten käytetty energialähteemme, mutta sen osuus on hitaasti vähenemässä. Öljy ja maakaasu ovat syntyneet vuosimiljoonia sitten merien pohjalle vajonneista pieneliöistä. Suurin osa tunnetuista öljy- ja kaasuvaroista on Lähi-idässä, mutta merkittäviä esiintymiä on myös Pohjanmerellä. Öljyn käyttö saastuttaa ilmaa ja edistää ilmastonmuutosta. Maakaasu on suurimmaksi osaksi metaania. Maakaasun osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 10 %. Maakaasu on melko puhdas polttoaine, jonka palamistuotteita ovat hiilidioksidi ja vesi.

Kivihiili ja turve Kivihiili on muodostunut satojen miljoonien vuosien kuluessa maakerrosten väliin jääneistä suokasveista ja turpeesta. Kivihiili tuottaa runsaasti energiaa ja sen käyttö on helppoa. Kivihiilen osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 11 %. Kivihiilen käyttö saastuttaa ilmaa ja edistää ilmastonmuutosta. Turve on kotimainen energialähde. Turpeen tuotanto häiritsee luonnon tasapainoa ja käyttö saastuttaa ilmaa. Turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 6 %.

Ydinenergia Ydinvoima on saasteetonta energiaa, mutta sen käyttöön liittyy säteilyriski. Suhtautuminen ydinenergiaan jakaa ihmisten mielipiteitä. Ydinvoimalaitoksen sydän on reaktori, jonka sisällä tapahtuvissa uraaniydinten halkeamisissa vapautuu lämpöenergiaa. Ydinenergian osuus energiankulutuksesta on noin 18 %.

Vesivoima ja tuulienergia Vesivoima ja tuulienergia ovat uusiutuvaa, saasteetonta ja kotimaista energiaa. Vesivoiman käyttöön liittyy ympäristöongelmia. Vesivoiman osuus energian kulutuksesta on vähäinen, mutta paikallisesti se voi olla merkittävä. Vesivoiman hyödyntäminen perustuu vesipintojen korkeuseroon, joka saa veden virtaamaan ja pyörittämään sähköä tuottavaa generaattoria. Tuulivoimalassa tuuleen sitoutunut energia pyörittää siipiä ja niihin yhdistettyä generaattoria. Tuulienergian yleistymistä hidastavat maankäyttöön liittyvät rajoitukset sekä tuulivoimaloista aiheutuvat melu- ja maisemahaitat.

Puupolttoaineet ja bioenergia Yhteyttämisessä syntyvä biomassa on nopeasti uusiutuvaa energiaa. Bioenergiaa ovat biomassan lisäksi myös kaatopaikoilla ja maataloudessa syntyvät palavat kaasut. Bioenergian eli käytännössä puupolttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 22 %, mikä on korkeampi kuin monissa muissa maissa. Bioenergia on ympäristöystävällistä ja kotimaista energiaa.

Aurinkoenergian epäsuora ja suora hyödyntäminen Lämpöpumppu toimii jääkaapin tavoin ja siirtää maahan tai veteen varastoitunutta Auringon energiaa rakennusten lämmittämiseen. Maalämpöä keräävä putkisto voidaan sijoittaa maahan, vesistöön tai kaivoon. Maalämmön osuus energian kulutuksesta on koko ajan lisääntymässä. Aurinkoenergia on uusiutuvaa ja saasteetonta energiaa. Aurinkokennoissa säteilyenergia muutetaan suoraan sähköksi. Aurinkoenergiaa voidaan varastoida hajottamalla vesi polttokennojen avulla vedyksi ja hapeksi. Aurinkokeräimellä tuotetaan lämmintä käyttövettä.