Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TMA.003 / L TMA.003 / L82 y = MC(q) y = MR(q) q.
Advertisements

Yhdenmuotoiset ja yhtenevät kuviot
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Integraalilaskenta MA 10
Helsingin Yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Duaali Teemu Myllynen.
M&T 2008, luku 13 Helsingin Yliopisto
Y55 Kansantaloustieteen perusteet Yritys kilpailullisilla markkinoilla
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Rajoitetut jonot 1. Alhaalta rajoitettu jono
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio
m0 M7 Maksimitermi Minimitermi Boole A = A A · 0 = 0 SOP De Morgan POS
11 Tavoite: tietää taloushallinnon roolin yrityksen toiminnassa Osaat kuvata esim. seuraavia asioita: – Yleisen l. ulkoisen laskentatoimen ja sisäisen.
Funktion ääriarvokohdat ja ääriarvot
Ketjusääntö Ketjusääntö z = g (y) y = f (x) x z x+x y y+y z+z
Hotellingin mallin testaaminen
YE10: Hotellingin malli Marko Lindroos.
Uusien esiintymien etsintä. malliin toinen ohjausmuuttuja z(t): löydetyt resurssit.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Hotelling, H. (1931). The Economics of Exhaustible Resources
4.1. Funktion ääriarvot Funktion kasvu ja väheneminen
Monotoniset jonot Jono (a n ) on kasvava, jos  n : a n+1  a n aidosti kasvava, jos  n : a n+1 > a n aidosti vähenevä, jos  n : a n+1 < a n vähenevä,
Juurifunktio potenssifunktion käänteisfunktiona
Funktio.
5. Fourier’n sarjat T
Neperin luku e ja funktio y = ex
Newtonin ensimmäinen laki
Skaalatuotot - kotitehtävä Mat Optimointiopin seminaari Kevät 2013 Ratkaisu Ilkka Lampio Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston.
Funktio ja funktion kuvaaja
Funktion kuvaajan piirtäminen
TANGENTTI Suora, joka sivuaa käyrää.
Tänään ja jatkossa Mennään yrityksen päätöksentekoon tarkemmin. Aiemmin yrityksen tuotantopäätösten yhteenveto oli tarjontakäyrä. Tarkastellaan nyt tarkemmin.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
Osa 7: Markkinat, tehokkuus ja hyvinvointi (Mankiw & Taylor, Ch 7, Pohjolan mukaan) Opimme edellä, että –markkinat ovat tasapainossa silloin, kun hinta.
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN  Yrittäjän päätösongelma:  mitä tuottaa?  kuinka paljon tuottaa?  miten tuottaa?  millä hinnalla myydä?  Oletamme, että.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun –siellä on niin paljon yrityksiä, että.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Y56 Luku 19 Yrityksen teoria: Voiton maksimointi
Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
Kertymäfunktio Määritelmä Olkoon funktio f jatkuva ja x > a
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Y56 Luku 18 Yrityksen teoria: teknologia
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Tilastokuvaajien tulkinta
Edellisen kerran yhteenveto
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Hotellingin malli ja monopoli
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN
Kilpailullisen yrityksen kustannuskäyrät a
KATEAJATTELU Esim. Kuinka paljon pitäisi saada myyntiä, jotta toiminta kannattaisi? Jos tuotteen myyntihintaa nostetaan, kuinka paljon tulos paranee? Kuinka.
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
2. Lukujonot 2.1. Lukujonon käsite -äärellinen tai ääretön Luettelona:
Toispuoleinen raja-arvot
Likviditeettiriskit.
Sisäinen laskentatoimi
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Ennusteet ja seurannan kehittäminen
Tavoite: tietää taloushallinnon roolin yrityksen toiminnassa
Esityksen transkriptio:

Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät Varian luku 21

Kustannusfunktion käyttäytymistä voidaan tarkastella kustannuskäyrien avulla Edellisessä luvussa kävimme lävitse yrityksen kustannusten minimointiongelman Kustannusten minimointiongelman ratkaisuna määrittyy yrityksen kustannusfunktio, joka minimoi yrityksen tuotannon kokonaiskustannukset Kustannusfunktio antaa minimikustannukset jonkin tuotoksen y tuottamisesta, kun tuotantopanosten hinnat ovat w1 ja w2 . Merkitään C = C( w1, w2, y ) Kustannusfunktiota ja sen ominaisuuksia voidaan tarkastella graafisesti kustannuskäyrien avulla. Pääosin kertaamme samoja asioita kuin käsittelimme Y55-kurssilla.

Muistutetaan aluksi mieliin kustannuksiin liittyviä termejä Kiinteät kustannukset FC Kustannuksia, joita yritys joutuu maksamaan riippumatta tuotetusta määrästä Merkitään jatkossa: CF = F Muuttuvat kustannukset VC Kustannuksia, jotka muuttuvat tuotetun määrän mukaan eli ovat siis funktio y:stä Merkitään jatkossa: Cv(y) Kokonaiskustannukset TC Summa muuttuvista ja kiinteistä kustannuksista:

Keskimääräiset kustannukset AC Kuvaavat kustannuksia tuotettua yksikköä kohden kullakin tuotannon tasolla Voidaan jaotella keskimääräisiin muuttuviin kustannuksiin AVC ja keskimääräisiin kiinteisiin kustannuksiin AFC.

AC-käyrä on U:n muotoinen

Rajakustannukset MC Kuvaavat sitä, kuinka tuotantokustannukset muuttuvat, kun tuotantoa kasvatetaan yhdellä yksiköllä  Matemaattisesti otetaan siis kustannusfunktion ensimmäinen derivaatta tuotannon y suhteen:

Rajakustannus on tyypillisesti kasvava

Rajakustannuskäyrän ja keskimääräisten muuttuvien kustannusten käyrän välillä on kiinteä yhteys MC leikkaa AVC:n ja AC:n niiden minimistä!

Aktivoiva tehtävä 21.1 Olkoon kustannusfunktio Ratkaise VC= FC = AVC = AFC = AC = MC =

Osaathan piirtää?

Miten kustannukset pitkällä aikavälillä ja lyhyellä aikavälillä eroavat toisistaan? Lyhyellä aikavälillä oletetaan, että jokin panos k on kiinteä. Tästä oletuksesta seuraavat kiinteät kustannukset FC On tärkeää huomata, että riittävän pitkällä aikavälillä kaikki kustannukset ovat muuttuvia yritys voi lopettaa toimintansa …tai investoida lisää, eli kasvattaa pääomapanosta Koska kiinteät tekijät rajoittavat yrityksen tuotantoa lyhyellä aikavälillä, niin keskimääräisten kustannusten käyrä on lyhyellä aikavälillä aina pitkän aikavälin keskimääräisten kustannusten käyrän yläpuolella Loogista: kiinteiden kustannusten takia tuotanto on jäykempää (muuttuvien panosten rajatuottavuus on alhaisempi) ja tuotanto on siten kalliimpaa

Pitkän aikavälin kustannuksille pätee: Pitkällä aikavälillä yritys voi sopeuttaa kaikkia tuotannontekijöitään Pitkän aikavälin kustannusfunktion arvo on sama kuin lyhyen aikavälin kustannusfunktiolla silloin, kun kiinteä tuotannontekijä on valittu optimaalisesti (k* kuviossa)  Pitkän aikavälin keskimääräisten kustannusten funktiolla (LAC) on kaksi ominaisuutta Se on lyhyen aikavälin kustannusfunktioiden (SAC) nk. verhokäyrä Se on U:n muotoinen

LAC:n verhokäyrä ominaisuus

Mistä tulee LAC:n U:n muotoisuus?  Edellä totesimme, että SAC:n muoto perustuu kiinteiden kustannusten olemassaoloon Miksi LAC on myös U:n muotoinen, vaikka pitkällä aikavälillä ei määritelmän mukaisesti ole kiinteitä kustannuksia? Vastaus: Muoto juontuu skaalatuotoista! Kasvavat skaalatuotot: LAC on laskeva koska keskimääräiset kustannukset alenevat.  Vakioiset skaalatuotot: LAC vakio koska keskimääräiset kustannukset pysyvät samoina.  Vähenevät skaalatuotot: LAC on nouseva koska keskimääräiset kustannukset nousevat.

Yhteenveto luvun keskeisistä tuloksista Jatkossa osaat kertoa ja johtaa kustannusfunktion eri käsitteitä: Muuttuvat ja kiinteät kustannukset Keskimääräiset kustannukset ja rajakustannukset Niiden keskinäinen suhde Osaat tehdä eron lyhyen ja pitkän aikavälin välillä Lyhyen aikavälin SAC on LAC:n yläpuolella SAC:n U:n muoto johtuu kiinteistä kustannuksista LAC:n U:n muoto johtuu skaalatuottojen käsitteestä