Uskonnollinen kehitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uskonnollisuus Suomessa
Advertisements

Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Vapaakirkollinen liike
Uskonnot ilmiöinä.
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle. Kirkko elää, koska sen olemukseen kuuluu etsiä jatkuvasti uusia jäseniä.
ELM04 ”Edessäsi on nyt avoin ovi” Ilm.3:8b. ELM04  pääkaupunki: Moskova  pinta-ala: km 2  väkiluku: 142,5 milj. joista 16,4% alle 15-vuotiaita.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle Katsaus vuoteen 2014.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Oulu Seija Saarinen, Liisa Luukkonen, SLK
16. Uskontojen moninaisuus
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Eutanasia s
Humanismi.
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Uskonnon omaksuminen ihminen kasvaa uskonnollisen perinteen ympäröimänä ns. suurten maailman uskontojen parissa uskonto välittyy itsestään kulttuurista:
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Kansanlähetyksen työ Virossa
Uskonto ja yhteiskunta
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Evankelis-luterilaisen uskonnon didaktiikan perusosa op
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
Reformoitu opetus.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Kristinusko – armo ja sovitus
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
1. MITÄ USKONTO ON ?.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Mitä seurakunta tekee? Miksi seurakunta on?.
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
Itsearviontikyselyn tuloksia 2018
Esityksen transkriptio:

Uskonnollinen kehitys James Fowlerin kehittämät uskonnollisen ajattelun kehitysvaiheet 1) Varhainen usko – valmius kokea luottamusta ja toivoa 2) Intuitiivis-projektiivinen usko (3-7v) – konkreettinen ja maaginen ajattelu korostuvat 3) Myyttis-kirjaimellinen usko (7-13v) – Jumala ajatellaan ihmismäiseksi, palkkio/rangaistus ajattelu korostuu 4) Synkretistis-sovinnainen ajattelu (13-19v) – Jumala liittyy käsitykseen hyvästä elämästä Uskonnot vaikuttavat ihmisen moraaliseen kehitykseen uskontojen opit ohjaavat ja perinteet ohjaavat ihmisen toimintaa kaikki uskonnot antavat ohjeita oikeasta ja väärästä kristinuskon eettinen ydinoppi on lähimmäisen rakkaus

Uskonnon omaksuminen Suomen luterilaisen kirkon kasvatustyö työ jakautuu varhaiskasvatukseen (ennen kouluikää), varhaisnuorisotyöhön (ala-asteikä) esim. kerhot leirit, retket ja partiotyö, ja nuorisotyöhön esim. rippikoulu ja isoskoulutus kasvatustyöstä vastaavat kirkon keskukset Miten uskontoon tai uskonnolliseen liikkeeseen voi liittyä? vakiintuneisiin uskontoihin kasvetaan perheen, perinteen ja tapojen myötä maailmanuskontoihin voi liittyä opiskeltuaan perusasiat etnisiin (ns. kansallinen uskonto) uskontoihin kuten shintolaisuuteen, juutalaisuuteen ja hindulaisuuteen kuuluu erottamattoman osana uskonnon aktiivinen harjoittaminen ja perinteen tunteminen uskonnollisiin salaseuroihin ja mysteerikultteihin liittymistä säädellään erilaisin menoin esim. Vapaamuurarit Uskonto ja manipulaatio ajattelun ohjausta haluttuun suuntaan; terveeseen uskontoon liittyy aina valinnan vapaus