PELLERVON TALOUDELLINEN TUTKIMUSLAITOS PTT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Kite – Kites – Leija ? Kites - Language Cluster Finland Kites-toimialalla tarkoitetaan tietotekniikan, kielen ja kulttuurin sekä.
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Green Care – hyvinvointia maaseutuympäristöstä
Kuluttajapoliittinen katsaus
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Maaseuturahasto Satakunnassa
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
PELLERVON ALUESEMINAARI Kaukametsä Taavi Tainijoki.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
VISIO 2015 Tulevaisuuden metsät - lisää hyvinvointia uusiutuvista luonnonvaroista EHDOTUS : Liite 1.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Talouden näkymät Euro & talous erikoisnumero 1/2009 Erkki Liikanen Erkki Liikanen.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Kestävää kasvua ja työtä
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Aluetaloustilastojen käyttäjänäkökulma - Aluekehittämisen näkökulmasta Timo Aro, Satakunnan TE-keskus Porin yliopistokeskus Satakunta -Talousseminaari.
Työ- ja elinkeinokeskus 1 Työ- ja elinkeinokeskukset (TE-keskukset) 15 kpl Suomessa Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) 200 toimipistettä Suomessa.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
Aluetilastojen mahdollisuudet yliopisto-opetuksessa Satakunta – Talousseminaari Teemu Haukioja Kansantaloustiede.
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
Kertaus.
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Perttu Pyykkönen Pellervon Päivä
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Maailmankauppajärjestön vaikutus pellervolaiseen osuustoimintaan
Yritykset ja yhteiskunta
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Yritystuet ja yritysten kansainvälinen kilpailukyky
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Joensuun seudun maaseutupalvelut
Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Esityksen transkriptio:

PELLERVON TALOUDELLINEN TUTKIMUSLAITOS PTT Toimitusjohtaja Vesa Vihriälä PELLERVON PÄIVÄ 2000 26.4.2000, Marina Congress Center

TOIMINTA-AJATUS PTT:n toiminnan tavoite on luoda uutta tietoa ja tuoda uusia näkökulmia keskusteluun (1) kansantalouden keskeisistä ongelmista sekä (2) maaseudun resursseihin pohjautuvista elinkeinoista ja niissä tyypillisten yritys- muotojen ongelmista ja mahdollisuuksista. Tavoitteensa toteuttamiseksi PTT (1) seuraa ja ennustaa kansantalouden kehitystä ja raportoi siitä (2) tekee ongelmalähtöistä, soveltavaa tutkimusta (3) osallistuu talouspoliittiseen keskusteluun ja (4) toimii asiantuntijana toimialuettaan koskevissa asioissa

PTT:N TUTKIMUSALUEET Vuosina 1999-2000 tutkimustoimintaa harjoitetaan lähinnä seuraavilla alueilla: 1. Julkinen talous Valikoidut julkisen talouden tasapainoon, sosiaaliturvaan ja sen rahoitukseen, verotuksen painopisteisiin ja kuntatalouteen liittyvät kysymykset 2. Aluetalous Aluetalouksien kasvu, muuttoliike, aluepolitiikan arviointi, maan arvo ja maan käytön rajoitukset 3. Yrittäjyys ja osuustoiminta Yrittäjyyteen vaikuttavat tekijät, PK-yritysten kasvu, osuustoiminnallisten yritysten rooli ja merkitys 4. Elintarviketalouden toimintaympäristö Elintarvikemarkkinoiden toimivuus kansallisilla ja EU:n sisämarkkinoilla, suomalaisen elintarvikeketjun kansainvälistyminen ja vertikaalinen koordinaatio, EU:n laajeneminen ja WTO-kauppaneuvottelu-kierroksen seuraukset 5. Maatalouden selviytymisedellytykset Maataloustuotannon kannattavuusedellytykset eri tuotantosuunnilla, te-hokkuuden parantaminen, maatilojen investointitarpeet, pääomahuolto ja rahoitus 6. Metsätalous Metsäteollisuuden ja -talouden muutostekijät ja markkinat, metsänomistajien käyttäytyminen, metsä- ja puutalouden yritystoiminta

PTT:N TUTKIMUSHANKKEET VUONNA 2000 1. JULKINEN TALOUS *Eläkejärjestelmä ja väestön kasvuvauhdin vaihtelu *Kiinteistöveron veropohja, kuntien veropohja ja alueiden väliset tulonsiirrot *Voittoa tavoittelemattomat yhteisöt ja osuuskunnat julkisten hyvinvointipalveluiden tuottajina 2. ALUETALOUS, MAAN KÄYTTÖ JA MAAN ARVO *Laman alueelliset vaikutukset tuotantoon, työllisyyteen ja yritysrakenteeseen *Alueellinen innovatiivisuus ja kilpailukyky *Alue-ennustejärjestelmän kehittäminen 3. YRITTÄJYYS JA OSUUSTOIMINTA *Mikroyritykset ja 1990-luvun lama *Mekaanisen metsäteollisuuden PK-yritysten menestyminen 4. ELINTARVIKETALOUDEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ *EU:n laajentumisen vaikutukset Suomen elintarviketalouteen *Maidon vaihtoehtoiset hinnoittelujärjestelmät ja niiden vaikutukset tarjontaketjun toimintaan *Vientituet ja markkinaosuudet kansainvälisessä maatalous- ja elintarvikekaupassa ja WTO *Maailmankaupan vapautuminen ja maataloustuotteiden markkinoille pääsy tullitasojen alentuessa *Tuotantomenetelmien vaikutus elintarvikkeiden ostohalukkuuteen 5. MAATALOUDEN SELVIYTYMISEDELLYTYKSET *Maatalouden rakennemuutoksen alueelliset erot - Pellon hintakehitys maan eri osissa - Sukupolvenvaihdokset eri alueilla ja tilanpidon kehittäminen sukupolvenvaihdoksen jälkeen - Maatalouden jatkuvuus rakenne- ja aluepoliittisesta näkökulmasta *Maatalouden kehittäminen kehittämishankkeiden avulla *EU:n tavoite 5a-toimenpiteiden arviointi 6. METSÄSEKTORI *Puumarkkinoiden toimivuus Suomessa ja kilpailijamaissa *Puun ekokilpailukyky ja informaatioteknologia puualan yritysten menestystekijöinä *Energiapuun tarjonta, energiapuuyrittäjyys ja EU:n energiapolitiikka ja kuluttajien näkemykset bioenergiasta *Metsityksen kehitysnäkymät ja hiilinielu *Metsätalouden kannattavuuden kansainvälinen vertailu

PTT LYHYESTI - YLEISHYÖDYLLINEN TALOUDELLINEN TUTKIMUSLAITOS - PERUSTETTU 1979 - OMISTAJAT: MTK, PELLERVO-SEURA, OSUUSTOIMINNAL- LISET YRITYKSET - BUDJETTI: 7,4 MMK (2000) - HENKILÖSTÖ: 18-20 - PÄÄTUOTTEET: - KIINNOSTUS: - TUTKIMUSALUEET LÄHIVUOSINA: KANNATUSMAKSUT, LAHJOITUKSET PROJEKTIRAHOITUS VALTIONAPU SUHDANNEKUVA 2 * VUOSI ARTIKKELIKATSAUS 2 * VUOSI TUTKIMUSRAPORTIT TYÖPAPERIT ESITELMÄT KESKEISET YLEISTALOUDELLISET KYSYMYKSET MAASEUDUN KANNALTA TÄRKEÄT TALOUSKYSYMYKSET JULKISTALOUS ALUETALOUS YRITTÄJYYS JA OSUUSTOIMINTA ELINTARVIKETALOUDEN TOIMINTA- YMPÄRISTÖ MAATALOUDEN SELVIYTYMIS- EDELLYTYKSET METSÄTALOUS