Jokilaaksot.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
I Esihistoria – pyyntikulttuurin aika
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Teollisuustyöläisten elämää
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Intiaanikulttuurien tuho
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Ihmisen varhaishistoria
Kivikauden elinkeinot, asumukset ja kulkuvälineet
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Maailman ravitsemustilanne ja ravinnontuotannon keinot
Neoliittinen vallankumous
 Liikenne on A) henkilöiden B) tavaroiden C) energian D) tiedon kuljettamista.
J. Derrida postrukturalismin radikalisoituminen kielen rakenteet epästabiileja –kieli metamorfista ja monimerkityksellistä –muuttuvat rakenteet –”suurten.
ASUTUSHISTORIA / VÄESTÖNKASVU
Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.
Aboriginaalit s
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
Ympäristöhistorian päälinjoja Toni Uusimäki Hi1-kurssi.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Luku Metsästäjä ja keräilijä, s. 20–25 METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Aineisto on vapaasti muokattavissa.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Maatalous ja kaupungit keskiajalla.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Maanviljelyn synty.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Afrikan historia Sivilisaation synty Risto Marjomaa
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
KULTTUURIEN KOHTAAMISIA AFRIKASSA. Afrikan valtakunnat Afrikan valtakunnat.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
TEOLLINEN YHTEISKUNTA
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Korkeakulttuurit ja Egypti
Maailman kielet ja suomi
Hitlerin valtaannousu Saksassa 1930-luvulla
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Modernin kulttuurin synty
Omadata Taustalla yhteiskunnan digitalisoituminen ja yhä suurempien henkilötietomassojen kertyminen Omadata on henkilötietoa mitä yksilö voi itse hallinnoida.
Keskiaika Suomessa Noin
Siirtolaisuus Tessa ja Jenna.
Onko vapaus mahdollista?
13 Vihreän kullan maa s. 94–97.
Mesoamerikkalainen kulttuuri
SUOMEN ESIHISTORIA.
SAMURAIT.
SUOMEN HISTORIA ENNEN AUTONOMIAA
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Eroosio ja aavikoituminen
Suomen esihistoria Suomen asuttamisesta historiallisen ajan alkuun
Kuvia keskiajalta Sakari Koistinen 2010.
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
ELÄMÄÄ UUDEN AJAN EUROOPASSA
Etene näin! Yksin Yksin tai yhdessä
Sotakorvauksia ja säännöstelyä
Maatalouden läpimurto ja korkeakulttuurien syntyminen
RAAMATUN ETIIKKA.
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
HI8 – Historian abikurssi
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Bysantti.
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
Esityksen transkriptio:

jokilaaksot

Ihmisen oli pakko ryhtyä viljelemään maata ravinnon vähetessä, vaikka maanviljely oli työnä raskaampaa kuin keräily ja metsästys Tapahtumasta on esitetty eri teorioita: 1) ilmastoteoria - ilmasto lämpeni, arot metsittyi, suurriista hävisi - siirryttiin pienriistan metsästykseen ja kasvisravintoon 2) väestön kasvaessa tarvittiin edelleen enemmän ravintoa - oli ryhdyttävä työlääseen viljelyyn, jotta kasvavalle väestölle olisi saatu ravintoa 3) voi olla kyse myös vahingosta, luonnon kasveja keräilemällä oivallettiin, että uusi kasvi lähtee kasvamaan siemenestä 4) ”Keksikö” nainen maanviljelyn? Todennäköisesti, koska naisen tehtävänä oli keräily. 5) Maanviljely yleistyi tekniikan kehittyessä 6) Tapahtumasta käytetty nimitystä neoliittinen vallankumous. Vallankumous termiä puoltaa: Muutoksen merkittävyys vastaan: siirtyminen maanviljelyyn oli hidas prosessi.

Maanviljelyn siirtyminen oli edellytys kaupunkien synnylle. maanviljelyssä alkoi kehittyä ylijäämäviljaa, joka pystyttiin kauppamaan muihin maihin alkoi kaupankäynti ylijäämä mahdollisti myös työn jakamisen maanviljely edellytti paikallaan pysyvää asutusta maanviljelyn keskittyminen hedelmällisille alueille jokilaaksoihin kastelukanavat ja suuret rakennushankkeet vaatii organisaatiota ja paljon työntekijöitä.

maanviljelyskulttuuriin siirtymisen seurauksena syntyi eriarvoinen yhteiskunta. maanviljelyskulttuurissa syntynyt ylijäämä mahdollisti työnjaon ja omaisuuden kasautumisen vähitellen jotkut ihmiset keräsivät suuren omaisuuden työnjaon myötä toisille tuli enemmän johtotehtäviä kuin toisille, kirjoitustaitoiset saivat arvostettuja tehtäviä osa kansasta valmisti käsityötuotteita ja osa viljeli maata ja teki muut raskaat työt valtiollisen hierarkian synty

miten ihmisen arki muuttui siirryttäessä keräily- ja metsästyskulttuurista maanviljelykulttuuriin? ihminen asettui asumaan paikalleen ja rakensi itselleen kiinteän asumuksen pystyi varallisuudesta riippuen keräämään myös omaisuutta ruokavalio monipuolistui ihmisten välisen eriarvoisuuden synty naisten ja miesten tehtävien eriytyminen; miesten tehtäviksi hallitseminen ja kaupankäynti, naisten tehtäväksi kodin hoitaminen. perheen ja suvun merkityksen kasvu, esimerkiksi omaisuuden periytymisen kautta suurempi väestön tiheys ja kotieläinten pitäminen levittivät tauteja arkea uhkasi sadon menettäminen, keinokastelun tuomat ongelmat kuten suolaantuminen

Mitkä tekijät aiheuttivat Mesopotamian rappion? viljelymaan liikahyödyntäminen; aavikoituminen ja eroosio kastelujärjestelmän aiheuttamat ongelmat esim. maan suolaantuminen tulvat haittasivat maanviljelystä ja esimerkiksi sumerilaisen kulttuurin tuhosivat ilmeisesti suurtulvat ulkopuolisten kansojen hyökkäykset