Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Advertisements

YE10: Duopoli Hotellingin mallissa Marko Lindroos.
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille Tili on kaksipuolinen laskelma, toiselle puolelle kirjataan lisäykset, toiselle vähennykset Tilin.
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
S   Yritysten merkitys: ne tuottavat hyödykkeitä, työllistävät ja maksavat suuria määriä verotuloja  Suomessa on elinkeinovapaus (vuodesta 1879)
RISKIENHALLINNAN MALLEJA TTM 21 | YHTEISTYÖSSÄ.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Ylemmän toimihenkilön rooli Suomen tulevaisuuden menestyksessä Ole Johansson puheenjohtaja, EK.
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Toimintasuunnitelma.
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Eutanasia s
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
Y56 Luku 29 Peliteoria Varian 2006, luku 28.
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Verkoston ulkoisvaikutukset
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Liiketoimintasuunnitelma
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
STARTTIKOULUTUS MAALIVAHTIPELISTÄ
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Markkinatalous ja epätäydellinen kilpailu
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Pöytätennis.
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Viisi asiaa, mitä jokaisen opettajan tulisi tietää laadusta
Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Kansantalouden kiertokulkumalli
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
Terveiset Yö-ryhmästä
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
toim resu toim määr arvi kilp tavo Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX
Viestinnän työkalupakki
Lapin Digistep, ryhmätyö
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Asterin viittausmuodot Melindassa
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
RAI Espoossa
Esityksen transkriptio:

Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27

Oligopoli = oligo (muutama) + polein (myydä) Oligopoli on tilanne, jossa markkinoilla on muutama myyjä, joiden myymät tuotteet ovat keskenään hyvin samankaltaisia tai identtisiä. Oligopolitilanteessa yritykset joutuvat ottamaan huomioon sekä asiakkaat että kilpailijat. Jokaisen yrityksen tuotanto- tai hintapäätös vaikuttaa myös kilpailijoiden voittoihin ja siten näiden tekemiin tuotanto- ja hintapäätöksiin Koska oligopolissa on vain muutama yritys, oligopolin peruspiirre on jännite yhteistyön ja oman edun tavoittelun välillä.

Duopoli on tilanne, joilloin markkinoilla on kaksi myyjää Oligopoliteoriaa on pääsääntöisesti kehitetty duopolimallien avulla Duopoliteoriassa erotetaan neljä perustavaa kilpailutilannetta yritysten välillä: Keskitymme pääosin Cournot-peliin, mutta katsomme myös Stackelberg-peliä Päätösmuuttujan valinta (strategia) Päätösten ajoitus: toinen ensin yhtä aikaa Määrävalinta Määräjohtaja ja -seuraaja, siis ns. Stackelberg -peli Cournot-peli Hintavalinta Hintajohtaja ja -seuraaja Bertrand-peli

Cournot-pelissä yritykset tekevät päätöksen tuotettavasta määrästä samanaikaisesti Cournot-mallissa kumpikin yritys maksimoi voittojaan Kumpikin joutuu kuitenkin huomioimaan myös kilpailijan tuottaman määrän Markkinahinta määräytyy funktiona markkinatarjonnasta Voittoja maksimoidessaan yritykset siis tekevät ennusteen toisen kilpailijan valinnasta Cournot-mallin lopputulos on ns. Cournot-Nash-tasapaino, jossa kummankin yrityksen ennuste toisen valinnasta osoittautuu todeksi

Katsotaan heti esimerkki Cournot-pelistä: Aktivoiva tehtävä 1 Alalla toimii kaksi yritystä: yritys 1 ja yritys 2, jotka tuottavat homogeenista hyödykettä q. Hyödykkeen markkinakysyntä on muotoa Huom. eli markkinatuotanto on summa kummankin yrityksen tuotannosta. Yritykset ovat identtiset ja niiden tuotantokustannukset ovat Määritä markkinoiden tasapainohinta ja -määrä sekä voitot, kun yritysten toimintaa mallinnetaan Cournot kilpailuna. Havainnollista lisäksi tasapaino kuvaajalla.

Voimme piirtää yritysten reaktiofunktiot, joiden leikkauspiste kertoo tuotantomäärät

Edellisessä esimerkissä oletimme täysin identtiset yritykset Yritykset voivat kuitenkin olla kustannusrakenteeltaan hyvin erilaiset Tällöin yritysten tuotantomäärät ovat erilaiset Pelin ratkaisutapaan tämä ei kuitenkaan vaikuta Ks. Aktivoiva tehtävä 2 Kannattaa yrittää ratkaista se harjoituksen vuoksi

Miten kaksi yritystä voisi välttää keskinäisen kilpailun Miten kaksi yritystä voisi välttää keskinäisen kilpailun? Toimimalla kartellina. Yritykset voivat yrittää toimia yhteistyössä keskenään ja muodostaa kartellin Kartelliin osallistuvat yritykset pyrkivät toimimaan yhteistyössä eli käyttäytymään kuin ne olisivat monopoli Termi kartelli siis viittaa yritysten sopimuspohjaiseen yhteenliittymään, joka maksimoi, ei osallistujien yksilöllisiä, vaan koko toimialan voittoja Kahden yrityksen tapauksessa kartelli maksimoi:

Esimerkki kartellista: Aktivoiva tehtävä 3 Olkoon kysyntäfunktio muotoa Yritysten kustannusfunktiot ovat ja Laske kuinka suuret ovat tuotetut määrät ja voitot, kun a) yritykset toimivat kartellina b) yritykset kilpailevat Cournot-mallin mukaisesti.

Cournot-tasapaino voidaan jälleen havainnollistaa reaktiofunktioilla

Voiko kartelli olla stabiili? Näimme, että verrattuna Cournot-tasapainoon kartellin tuotanto on pienempi hinta on korkeampi ja voitto suurempi Kartellisopimus on siis kaikinpuolin kannattava yrityksille Kartellisopimuksen ylläpitäminen ei ole kuitenkaan helppoa, koska kartelliin liittyy aina houkutus huijata sopimusosapuolta. Jos toinen yrityksistä luottaa toisen pitäytyvän sopimuksessa, sen kannattaa huijata ja tuottaa yksityisen optimin mukaisesti

Yritysten tuotantomäärät ja voitot eri tilanteissa   Cournot Kartelli "Huijaus" yritys 1 voitto 46,1 48 50 tuotanto 4,8 4 5 yritys 2 44 Nähdään, että huijaaminen on kannattavaa: 50 > 48 Mutta toinen osapuoli kärsii: 44 < 48

Kannustin huijata on suuri etenkin ns. kertaluontoisessa tilanteessa Molemmat yritykset tietävät, että on olemassa kannustin huijata Kummankaan ei siis kannata pitää kiinni kartellisopimuksesta, koska on riski, että toinen huijaa, jolloin itse jää altavastaajan asemaan Jos siis kumpikin päätyy huijaamaan, ollaan jälleen Cournot-tasapainossa Mitä tapahtuu, jos päätös kartellista pysymisestä toistetaan vuosittain? Olisiko kartelli stabiili, jos yritykset voisivat pelata samaa kartellipeliä loputtomia kertoja?

Kartellin stabiilisuus, kun päätös toistetaan loputtomasti Oletetaan, että jos yritys 1 huijaa toista yritystä, huijaamisen jälkeen tämä ei enää suostu kartellitoimintaan, vaan pelaa Cournot duopolipeliä Kun yritys 1 noudattaa sopimusta, sen nykyarvoon lasketut voitot ovat korolla r Jos yritys 1 huijaa kertaluontoisesti, sen voitot ovat

Sopimuksessa pitäytyminen on kannattavampaa kuin huijaaminen, jos Voidaan siis ratkaista korkokanta r, jolla kartelli olisi stabiili:

Tarkastellaan seuraavaksi Stackelberg-peliä Päätösmuuttujan valinta (strategia) Päätösten ajoitus: toinen ensin yhtä aikaa Määrävalinta Määräjohtaja ja -seuraaja, siis ns. Stackelberg -peli Cournot-peli Hintavalinta Hintajohtaja ja -seuraaja Bertrand-peli Kyseessä on siis edelleen tuotantomäärän valinta, mutta nyt päätöksiä ei tehdä samanaikaisesti

Stackelberg-pelissä on aina Johtaja ja Seuraaja Johtaja-yritys tekee valintansa ensin Sen jälkeen Seuraaja tekee oman tuotantopäätöksensä Stackelberg-duopolipeli ratkaistaan aina kolmessa vaiheessa:   Johtaja tekee ensiksi olettamuksen siitä, miten seuraaja sopeutuu johtajan määrävalintaan Sitten johtaja maksimoi omia voittojaan ehdolla tekemänsä olettamus seuraajan päätöksestä Lopuksi saadaan seuraajan valinta sijoittamalla jo johdettu johtajan valinta tehtyyn seuraajaa koskevaan ennusteeseen

Stackelberg peli ratkaistaan siis oikeastaan lopusta alkuun (ns Stackelberg peli ratkaistaan siis oikeastaan lopusta alkuun (ns. backwards induction) Katsotaan esimerkkinä Aktivoiva tehtävä 6 Markkinoiden käänteiskysyntäfunktio on Huomaa, että q = q1 + q2 Yritys 1 on johtaja ja sen kustannusfunktio on Yritys 2 on seuraaja ja sen kustannusfunktio on Ratkaise yritysten tuottamat määrät, tuotteen hinta ja yritysten voitot

Yhteenveto luvun keskeisistä asioista Oligopoliteoriaa rakennetaan duopolimallien avulla Keskityimme tarkastelemaan yritysten määrävalintaa Cournot-peli, jossa valinta on simultaaninen Stackelberg-peli, jossa valinta on peräkkäinen Yritysten kannalta kannattavinta on muodostaa kartelli …mutta sen ylläpitäminen on vaikeaa, koska kummallakin yrityksellä on kannustin huijata Tärkeää on, että osaat jatkossa ainakin kertoa millaisia erilaisia duopolimalleja on, ratkaista Cournot-tasapainon ja havainnollistaa sen kuvaajalla kertoa kartellista ja huijaamisen kannustimesta