Kirjanpitovelvollisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjanpitovelvollisuus
Advertisements

Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille Tili on kaksipuolinen laskelma, toiselle puolelle kirjataan lisäykset, toiselle vähennykset Tilin.
Suomen Säätiötilipalvelu Terhi Leviäkangas Uusi kirjanpitolaki, säätiölaki ja tekniset innovaatiot - harmeja vai helpotusta taloushallinnossa?
PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
Yrittäjyysasennetta, työelämävalmiuksia, talouslukutaitoja – tekemällä oppien. NY V UOSI YRITTÄJÄNÄ 4. ja 5. tunti – Liikeidea, henkilöstö ja neuvonantaja.
Yhdistysten ja seurojen kehittämisilta Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki osuuskunta Tiina Sivonen.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Vinkkejä pulmatilanteisiin (1/2)
Esityslista Kokouksen avaus
Yhteistyösopimuksen laadinta
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Yrityksen perustaminen ja ilmoittautuminen rekistereihin
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys ry
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Sähköinen avustushaku
Kaksinkertainen kirjanpito
Media säätiöiden seuraajana ja valvojana
Prosessi uusien organisaatioiden mukaan ottamiseksi Tuuliin
EmCen käyttöönotto.
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Monialainen yhteispalvelu
OKM AJANKOHTAISTA
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Yrityksen perustamisen…
Mikä on S-Business-kortti?
First Card - BCD Travel Matkatili
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Käsitteitä yrittäjyydestä
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
GDPR:n hyvää syksyn alkua
Helsingin kaupungin avustukset 2017
Alustava suunnitelma Kanta-mittarien kehittämisestä
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Sisäinen laskentatoimi
Tietopaketti jäsenyhdistykselle
Missä mennään kirjanpidon ja tilinpäätöksen osalta?
Verohallinnon oikeudellinen muoto: Kuntien Kuntayht. Yhteensä
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
JOPOX-laskutusohje Manse PP ry
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
Asiakasraatitoiminta Etevassa
Esittely yritysasiakkaalle
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
PRH:n rajapinta ja tilinpäätösarkisto
Hallituksen tehtävät.
Konsernitilinpäätös 2019 Elina Koskentalo, XBRL finland
Tilinavaus ja pääomien kirjaaminen
ARKISTOINTI – järjestämistä ja säilyttämistä
Kirjanpitovelvollisuus
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
HPK-Juniorijääkiekko ry
Esityksen transkriptio:

Kirjanpitovelvollisuus KPL 1 luku 1 § Liike- ja ammattitoiminnan harjoittajat Oy, osuuskunta, avoin yhtiö, ky, yhdistykset, säätiöt

Kirjanpidon järjestäminen Yrityksen johto on vastuussa kirjanpidon järjestämisestä Kirjanpito voidaan hoitaa itse tai se voidaan ulkoistaa tilitoimistolle

Kirjanpitoaineisto 1/3 Kaikki tiedostot ja paperit, jotka syntyvät, kun asioidaan toisten yritysten, asiakkaiden, toimittajien, pankkien, vakuutusyhtiöiden ja viranomaisten kanssa ovat kirjanpitoaineistoa. Esimerkiksi kirjanpidon perusteella tehdyt viranomaisilmoitukset, eläkevakuutus- ja muille yhteisöille annetut ilmoitukset ja muut lainsäädännön perusteella annetut ilmoitukset ovat säilytettävää kirjanpitoaineistoa.

Kirjanpitoaineisto 2/3 KPL 2 luku 7 §: Tositteita, kirjanpitoja sekä muuta kirjanpitoaineistoa tulee käsitellä ja säilyttää niin, että niiden sisältöä voi vaikeuksitta tarkastella ja tarvittaessa tulostaa selväkielisessä muodossa. Tositteen, kirjanpidon tai muun kirjanpitoaineiston sisältöä ei saa muuttaa tai poistaa tilinpäätöksen laatimisen jälkeen.

Kirjanpitoaineisto 3/3 Koottu kirjanpitoaineisto järjestetään liiketapahtumien todisteista koostuvaksi tositeaineistoksi ja liiketapahtumia koskevaksi muuksi kirjanpitoaineistoksi eli kirjeenvaihdoksi. Kirjanpitoaineisto on usein paperitonta eli sähköinen tallenne: tiliotetiedosto, viitteellisten suoritusten tiedosto, maksettavien laskujen tiedosto, tiedosto lähetetyistä laskuista, vastaanotettu verkkolasku, skannattujen ostolaskujen tiedosto jne. Kirjanpitoaineisto voi olla myös paperia: lasku, rahtikirja, tiliote, yrityksen kokouksen pöytäkirja, kuitti käteis- tai korttimaksusta, kassapäätteen tarkkailunauha, sopimus, liikekirje, kausiveroilmoitus, eläkevakuutusilmoitus, oikeuden päätös jne. Paperitositteiden kopioita tai päällekkäisiä tositeaineistoja ei tarvitse eikä pidä säilyttää. Tiedostoista otettavat varmistukset ovat asia erikseen, niistä on huolehdittava.

Tosite 1/2 KPL 2 luku 5 §: Kirjauksen on perustuttava päivättyyn ja järjestelmällisesti numeroituun tai vastaavalla tavalla yksilöityyn tositteeseen, joka todentaa liiketapahtuman Menotositteesta on käytävä selville vastaanotettu tuotannontekijä ja tulotositteesta luovutettu suorite. Tuotannontekijän vastaanottoajankohta ja suoritteen luovutusajankohta on voitava osoittaa tositteen avulla. Tositteen, joka todentaa suoritetun maksun, tulee olla, mikäli se on mahdollista, maksun saajan tai maksun välittäneen rahalaitoksen tai muun vastaavan antama. Milloin kirjauksen perusteeksi ei saada ulkopuolisen antamaa tositetta, kirjaus tulee todentaa kirjanpitovelvollisen itsensä laatiman ja asianmukaisesti varmennetun tositteen avulla.

Tosite 2/2 Tositemerkintöjä voi, kannattaa ja joskus pitääkin täydentää. Esimerkiksi edustuskulutositteeseen merkitään ketkä ja miksi olivat kestittävinä. Tositteen merkintöjen on oltava selkeitä, pysyvällä tavalla tehtyjä

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen KPL 2 luku 10 §: Tilinpäätös, toimintakertomus, kirjanpidot, tililuettelo sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä. Jollei muualla laissa ole säädetty pitempää määräaikaa säilyttämiselle, tilikauden tositteet, liiketapahtumia koskeva kirjeenvaihto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt.

Tilinpäätös KPL 3 luku 6 §: Laaditaan yhdeltä tilikaudelta, vertailukelpoiset tiedot edelliseen tilikauteen Laadittava 4 kk:n kuluessa tilikauden päättymisestä KPL 3 luku 7 §: Allekirjoittaja hallitus / vastuunalaiset yhtiömiehet ja toimitusjohtaja, ammatinharjoittaja

Tilinpäätöksen julkisuus Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteri Aina osakeyhtiö ja osuuskunta Myös, jos kaksi seuraavista rajoista ylittyy Liikevaihto vähintään 12 000 000 € Taseen loppusumma yli 6 000 000 € Palveluksessa keskimäärin 50 hlöä Osakeyhtiöt 2 kk yhtiökokouksesta Muut 6 kk tilikauden päättymisestä

Kirjanpidon laiminlyönti KPL 8 luku 4 §: Kirjanpitorikkomus Rikoslaki 30 luku: Kirjanpitorikos