Tulevaisuuden tutkimuksen seura

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Advertisements

TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN VERKOSTOAKATEMIA (TVA)
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Suomen latu ry Marina Tuura.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Lastenneurologisen kuntoutuksen yhdistys - förening för barnneurologisk habilitering ry 35 vuotta Asiantuntijuutta ja kokemusta lasten neurologisesta kuntoutuksesta.
1 MAANMITTAUSLAITOS – TIETOA MAASTA Onko pakkolunastukselle vaihtoehtoa? Maanmittauspäivät 2011, Pori Kalle Konttinen Maanmittauslaitos / keskushallinto.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
YLIOPISTO- KESKUKSET Esittely KUUSI YLIOPISTOKESKUSTA Yliopistokeskukset ovat osa suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Ne toimivat kuudella.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
SKENAARIOILLA UUTTA PUHTIA KALATALOUDEN TULEVAISUUTEEN Tarja Meristö Corporate Foresight Group, CoFi Åbo Akademi
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2008 Kuopio Kuopion yliopisto Osuustoiminnan neuvottelukunta Osuustoiminnan opetus: kommenttipuheenvuoro Tapani.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Tytöt teknologian taitajiksi
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Laadullisten tutkimusmenetelmien kurssi Liisa Ilomäki Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus Psykologian laitos, Helsingin yliopisto
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Torstaina klo Ravintola Olè, Veritas stadion, 3 krs., Blomberginaukio.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Teema ja strategiset alueet 2 Yhdessä 2017 Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät Suomi nyt Suomen 100 vuotta Suomi tulevaisuu- dessa.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Datan avaaminen kunnissa, tilanne syksyllä 2014 Avoimen tiedon ohjelma, Elisa Kettunen, erityisasiantuntija.
Toimintakausi Ydinporukka pieni, mutta aktiivinen! Lisää innostuneita mahtuu mukaan!
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Yleishyödyllinen ja puolueeton puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö jo vuodesta 1970.
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
UUSI OPETUSSUUNNITELMA MUUTTAA KOULUTYÖTÄ
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
Toiminnallinen tiedepäivä
Pakolaiskysymys ja totuuden politiikka
Verkostotapaaminen Tampere
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Ulkomaalaiset Lapissa
Cultura Yhdistävä tekijä
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Osatyökykyisille tie työelämään
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Ulkomaalaiset Lapissa
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Osatyökykyisille tie työelämään
Kauppatieteet Tampereen yliopisto
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
TUHA-julkaisumetriikka-verkoston tapaaminen
Lastenneurologisen kuntoutuksen yhdistys - förening för barnneurologisk habilitering ry Asiantuntijuutta ja kokemusta lasten neurologisesta kuntoutuksesta.
Esityksen transkriptio:

Tulevaisuuden tutkimuksen seura ja tulevaisuudentutkimus: lyhyt esittely

Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää millaisia mahdolliset, toivottavat tai todennäköiset tulevaisuudet voisivat olla. Näin saatua tietoa hyväksikäyttämällä ihminen ja tietysti myös organisaatio pystyy vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa.

Tulevaisuuden tutkimuksen seura Tulevaisuuden tutkimuksen seura perustettiin vuonna 1980 valtion tieteen keskustoimikunnan Tulevaisuusjaoston suosituksesta. Seuran perustajajäseninä oli 14 suomalaista yliopistoa ja korkeakoulua. Tällä hetkellä seuralla on 14 yhteisöjäsentä ja noin 670 henkilöjäsentä. Jäsenkunta on läpileikkaus tämän päivän suomalaisesta yhteiskunnasta - mukana on tulevaisuudesta kiinnostuneita ihmisiä kaikilta elämänaloilta.

Toiminta Seuran pääasiallisia toimintamuotoja ovat: Seminaarit: kesäseminaari, Top Ten Futures -seminaari, Pentti Malaska –seminaari, tonttuväitöspikkujoulut ja muut, myös yhteistyössä muiden tahojen kanssa järjestettävät seminaarit (esim. Kaupunkitutkimuksen päivät); Julkaisutoiminta: Futura-lehti (4 krt/v), Acta Futura Fennica – sarja, Tulevaisuussarja; Paikallistoiminta: Alueellisesti toiminta on organisoitunut toimintaryhmiksi, joita on yhteensä 13 (Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Pori, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Seinäjoki, Pirkanmaa ja Turku). Lisäksi seura jakaa huomionosoituksia, esim. Malaska-palkinnon tulevaisuudentutkimuksen alan opinnäytetyölle (joka 2. vuosi) sekä Tulevaisuuspalkinnon ansiokkaasta toiminnasta alan edistämiseksi.

Tulevaisuudentutkimuksesta Suomessa Tulevaisuudentutkimus on monien tieteenalojen menetelmiä yhdistävää tutkimustoimintaa, joka kuvaa, selittää ja ymmärtää laaja-alaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja niihin liittyviä eri elämänalueiden muutos- ja kehitysprosesseja. Soveltavana toimintana tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä käytetään hyväksi strategisessa johtamisessa ja päätöksentekoon liittyvissä kehittämishaasteissa.

Tulevaisuudentutkimusta on harrastettu maailmalla 1960-luvulta lähtien Tulevaisuudentutkimusta on harrastettu maailmalla 1960-luvulta lähtien. Suomessa Tulevaisuuden tutkimuksen seura on ollut tiennäyttäjä - seura täyttää vuonna 2020 jo 40 vuotta! Tutkimus-, konsultointi- ja koulutustyön aloitti Tulevaisuuden tutkimuskeskus vuonna 1992 silloisessa Turun kauppakorkeakoulussa. Alussa keskuksen vahvuus oli 2,5 henkeä, ja 13 vuotta myöhemmin jo 40. Seura ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus ovat aina tehneet tiiviisti yhteistyötä. Tulevaisuudentutkimuksen asemaa Suomessa vahvisti edelleen vuonna 1993 perustettu eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta.

V:sta 1998 tulevaisuudentutkimusta on voinut opiskella sivuaineena 17 yliopiston yhteisen Tulevaisuuden- tutkimuksen VerkostoAkatemian (TVA) puitteissa Suomessa. V:sta 2005 lähtien tulevaisuudentutkimusta on voinut opiskella myös pääaineena, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun englanninkielisessä maisttutkimuskeskuksesta valmistuu myös tohtoreitaeriohjelmassa. Tällaisia vastaavia ohjelmia on mm. USA:ssa ja Australiassa. Nykyään Tulevaisuuden. Tulevaisuudentutkimus kehittyi tieteenä huimasti 1990- luvulla. Tästä osoituksena on mm. se, että v. 1991-2004 tulevaisuudentutkimuksen väitöskirjoja Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa tuotettiin 37 kappaletta! Väitöskirjat käsittelevät mitä monimuotoisempia aiheita ja ilmiöitä. Tulevaisuudentutkimusta tieteenä käsittelee muutama tutkimus, kun taas useimmille muille on ominaista tulevaisuudentutkimuksen soveltaminen eri tieteenalueilla. Tällä hetkellä Tutukeskuksella on jo tohtoriohjelmansa, eli väitöskirjoja valmistuu enenevässä määrin.

Tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiin sisältyvät periaatteessa sen piirissä käytettyjen menetelmien lisäksi myös kaikkien muiden tutkimusten menetelmät. Tulevaisuuden tutkimus ei ole muiden tieteenalojen kattotiede, vaan se hyödyntää muiden tieteiden tuloksia ja metodeja omissa ongelmanasetteluissaan, jotka koskevat ihmisyhteisöjen tulevaisuutta ja siitä tietämistä.

Tulevaisuuden tutkimuksen perususkomukset voidaan kiteyttää seuraavasti(von Wright, 1985a), (Amara, 1981): 1. tulevaisuutta ei voi ennustaa 2. tulevaisuus ei ole ennalta määrätty 3. tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa valinnoilla ja teoilla 4. tulevaisuus on kontingentti Näistä perusoletuksista johdetaan tulevaisuuden tutkimuksen tehtävät: 1. muodostaa kuvia tulevaisuuden kontingenteista vaihtoehdoista ja niistä edellytyksistä, joilla ne voivat todellistua (mikä on mahdollista). 2. tutkia vaihtoehtojen toteutumisen todennäköisyyksiä (mikä on todennäköistä). 3. selvittää vaihtoehtojen haluttavuudet, etsiä parhaiden vaihtoehtojen toteuttamiseen tarvittavat keinot (mikä on haluttavaa ja toteutettavaa). 4. vaikuttaa tulevaisuuteen tekemällä valintoja ja elämällä sitä teoissa.

Tulevaisuuden tutkimuksessa käytettyjä ajattelutapoja ja menetelmiä on Pentti Malaska ryhmitellyt seuraavasti (Malaska, 1993): 1. utopia-ajattelu: suurennetaan tai lisätään yhteiskunnan hyviä puolia 2. dystopia-ajattelu: suurennetaan tai jatketaan yhteiskunnan huonoja puolia 3. raideajattelu: otetaan mallia edelläkävijämaiden esim. USA:n kehityksestä 4. analogia-ajattelu: etsitään rinnasteisia tapauksia historiasta 5. trendiajattelu: ekstrapoloidaan trendejä 6. systeemiajattelu: mallinnetaan tapahtumia 7. skenaarioajattelu: luodaan tulevaisuuden visioita ja polkuja niihin 8. tulevaisuusverstaat ja visiot halutun tulevaisuuskuvan löytämiseksi