© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimusinfrastruktuurien tiekartta
Advertisements

Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Kristiina Hormia-Poutanen Mitä Suomessa voitaisiin tehdä? OPEN ACCESS-keskustelutilaisuus Opetusministeriö Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto.
Palveleva tietoarkisto. Tietoarkisto arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun edistää tieteen avoimuutta.
Avoin tiede ja tutkimus -hanke Vaikuttavuustyöryhmä 09/2014-
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa AMK-kirjastopäivät, Jyväskylä Jaana Latvanen, informaatikko / projektikoordinaattori Seinäjoen.
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Avoimen tieteen keskeiset käsitteet, periaatteet ja toimintatavat Avoimen tieteen koulutus, Suomen Akatemia, johtaja Sami Borg Yhteiskuntatieteellinen.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Rinnakkaistallentaminen ja organisaation julkaisupolitiikka Pekka Olsbo Jyväskylän yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus URN:NBN:fi:jyu
Tutkimuksen tietoaineistot (TTA) ja tiedon saatavuuden linjaukset Juha Haataja
Avoin tiede –keskustelutilaisuus TTA-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriö Liisa Siipilehto, Helsingin yliopiston kirjasto.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tutkijoiden osaamiskoulutus Työpajankooste
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Tutkimusaineiston kuvailu ja avoimen tieteen palvelut ATT-osaajakoulutus Esa-Pekka Keskitalo
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoimen tiedon ohjelman viestintäsuunnitelma. Viestinnän periaatteet  Toimintasuunnitelmasta nostetaan tärkeimmät viestintää vaativat toimenpiteet viestintäsuunnitelmaan.
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Avoin tiede Suomen Akatemian näkökulmasta Avoin tiede –koulutusPentti Pulkkinen
Avoin tiede ja tutkimus – tutkimusdatan hallinnan palvelut © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons.
Tietoarkiston avoimen tieteen palvelut Arja Kuula-Luumi ATT osaajakoulutus
Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikka. MuT Tommi Harju Tommi Harju TaiY tutkimusaineistopolitiikka.
Tietoarkistosta tukea tutkimusaineistojen hallintaan ja pitkäaikaissaatavuuden turvaamiseen Helena Laaksonen, informaatikko, Tietoarkisto Ansioituminen.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tutkimustietovaranto
Tutkimusrahoittajien keinovalikoima tutkimusdatan avaamiseksi
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimusjulkaisujen avoin julkaiseminen
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Metlan julkaisumittarit
Tutkimusdatan hallinta
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
LUMI-hakupalvelu kokoaa ulkomaisia verkkojulkaisuja
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
Kuva: Aki Salo ”Mahdollisimman avoin, tarvittaessa suojattu”
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Avoin TKI: case LAMK Amkien Avoin TKI & opetus -päivä
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Amkien ATT-hanke edistämässä avointa TKI-toimintaa
Tutkimusaineistojen hallinta DMPTuulin avulla
Johdatus aiheeseen: Tutkimusdatan elinkaari ja FAIR-periaatteet
Avoin tiede tutkijoille
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Data management plan – miksi ja miten? KNK-tutkimusseminaari
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Kohti valtakunnallista tutkimustietovarantoa
Esityksen transkriptio:

© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää

© SUOMEN AKATEMIA 3 Hakuilmoitus sisältää yleiset sekä kutakin rahoitusmuotoa koskevat hakuohjeet. Hakuohjeistus julkistetaan tavallisesti muutama kuukausi ennen haun avautumista. Hakuohjeistuksen ohella Akatemian rahoituksen yleiset ehdot ja ohjeet sisältävät ohjeistuksen myönnetyn rahoituksen käytöstä. Avointa tiedettä koskeva ohjeistus on luonteeltaan yleistä ja siten se koskee kaikkia haku- ja rahoitusmuotoja. Suomen Akatemian hakuohjeistus

© SUOMEN AKATEMIA 4 TAVOITTEET Avoimen tieteen edistäminen on yksi Suomen Akatemian tutkimuspoliittisista tavoitteista. Akatemia on sitoutunut edistämään Avoimen tieteen ja tutkimuksen tiekartan toimenpiteitä ja ottaa rahoituspäätöksiä tehdessään huomioon avoimen tieteen edistämisen suunnitelluissa tutkimushankkeissa. Tavoitteena on, että tutkimuksen tuottamat ja hyödyntämät julkaisut, tiedot ja aineistot, niiden metatiedot sekä käytetyt menetelmät ovat helposti saatavilla jatkokäyttöä varten. Tieteen avoimuutta tulee edistää tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen ja oikeudellista toimintaympäristöä kunnioittaen. OHJEISTUS Akatemia edellyttää rahoittamiltaan hankkeilta sitoutumista julkaisujen avoimeen saatavuuteen sekä kehottaa hankkeita avaamaan tutkimusaineistonsa ja -menetelmänsä. Avoin tiede ja Suomen Akatemia

© SUOMEN AKATEMIA 5 Vuodesta 2005 lähtien maininta avoimesta julkaisemisesta. suositus (2005 – 2013) –> kehotus (2013 – 2014) -> 2015: ”Suomen Akatemia korostaa laatua tieteellisessä julkaisutoiminnassa. Akatemia edellyttää rahoittamiaan tutkijoita huolehtimaan siitä, että Akatemian rahoituksella tuotetut julkaisut saatetaan mahdollisuuksien mukaan samanaikaisesti avoimesti kaikkien saataviksi […]” Vihreä linja ensisijainen (”sopiva julkaisuarkisto tai -tietokanta”), kultainen linja myös hyväksytty, hybridimallia ei suosita. Avoimen julkaisemisen kuluja voi hakea osana tutkimuskuluja. Toistaiseksi ohjeistus koskee vain vertaisarvioitujen artikkelien julkaisemista. Loppuraportissa pyydetään kertomaan on julkaisu avoin vai ei. Tieteellinen julkaiseminen

© SUOMEN AKATEMIA 6 Tutkimusaineistot Vuodesta 2009 lähtien hakemusohjeiden vaatimus aineistonhallinta- suunnitelmasta. Suositus myös tutkimusaineistojen tallentamiseen ja avaamiseen (Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, FIN-CLARIN) Vuodesta 2014 lähtien hakemusohjeiden aineistonhallintasuunnitelmaa koskeva vaatimus ”miten tuotettuja tietoaineistoja tullaan avaamaan muiden tutkijoiden käyttöön hankkeen aikana ja sen päätyttyä.” Kehotus tallentamiseen ja avaamiseen koskien kaikkia tieteenaloja (uusina CSC:n palvelut IDA, KATA, AVAA, Zenodo, 2015 alkaen EUDAT) Loppuraportissa tutkimusaineiston avaamisen voi tuoda esiin yhtenä tutkimushankkeen saavutuksena.

© SUOMEN AKATEMIA 7 Akatemia näkee avoimen tieteen periaatteet ja käytännön toimet nykyisen ja tulevan tutkimustoiminnan perustekijöinä. Akatemian ohjeistus on avoimuutta tukevaa ja sitä kehitetään ja muokataan vuosittain. Tämänhetkinen ohjeistus perustuu Suomen Akatemian hallituksen keväällä 2015 tekemään päätökseen. Tutkimuskentän kehittyminen ja Avoin tiede ja tutkimus-hankkeen eteneminen ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä, joihin reagoida. Tulevaisuus