Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Muistisairaan kohtaaminen
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Elimelliset (orgaaniset) häiriöt
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Muistisairaus etenee Miten kohtaan sairastuneen ja läheisen?
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Sairasteluiden välttäminen
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Parkinson.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Osteoporoosi (luukato)
Näkyykö valoa, löytyykö iloa?
Mielenterveyden häiriö
Hermoston rakenne ja toiminta
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Riippuvuudet.
5 MUISTI PS3 LAJM.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Muistihäiriöt Hilla ja Kati

Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä. Amnesia on yleisnimi aivojen vaurioista johtuville muistin häiriöille. Muistihäiriöt ovat yleisiä ja suuri osa ihmisistä kokee ainakin lyhytaikaisia muistivaikeuksia jossakin vaiheessa elämäänsä. Taustalla mielialaan liittyviä syitä (esim. stressi, kuormittava elämäntilanne, liiallinen päihteiden käyttö, uupumus tai masennus). Taustalla saattaa olla myös aivotoiminnan häiriö (pään vammasta johtuva aivovaurio, aivoverenkiertohäiriö tai dementoiva sairaus).

Hetkellinen muistihäiriö voi syntyä esim. aivotärähdyksen seurauksena. Esim. liiasta alkoholin käytöstä johtuva Korsakovin syndrooma on pysyvä muistihäiriö. Osa muistihäiriöistä on parannettavissa, osan kulkua voidaan hidastaa ja osa on luonteeltaan eteneviä. Kaikkia muistihäiriöitä voidaan kuitenkin hoitaa. On tärkeää selvittää muistihäiriön taustalla oleva syy.

Dementia Dementiaa esiintyy tavallisimmin vanhoilla ihmisillä. Se on yleisnimi useille sairauksille. Oireita ovat esim. muistin huononeminen, vaikeus oppia uusia asioita, vaikeudet puheen tuottamisessa ja ymmärtämisessä, liikkumisessa sekä päätöksenteossa. Se voi vaikuttaa myös tunne-elämään ja sosiaaliseen ymmärryskykyyn. Tavallisin dementiaa aiheuttava sairaus on Alzheimerin tauti.

Alzheimerin tauti Alzheimerin taudissa aivojen hermosolut tuhoutuvat paljon normaalia nopeammin. Syytä tähän ei tarkalleen tiedetä, mutta useat teoriat olettavat amyloidin (valkuaisaine) olevan keskeisessä roolissa hermosolujen tuhoutumisessa. Taudista kärsivillä uudet asiat eivät jää mieleen ja lähimenneisyyden asiat unohtuvat usein. Oireet pahenevat asteittain. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkkeillä sen etenemistä voidaan kuitenkin hidastaa ja oireita lievittää.