Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Advertisements

Sosiologian johdantokurssi kevät 2007 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen - pe Porthania II, ei luentoa ke Unioninkatu 40.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
 Uudempi s. 77- Raggarikirja s  Raggarikirja: s. 75 o Onko ok, että lapsi vie päiväkodin leluja kotiin???? raggari s. 76 ja uudempi s. 80: Kuinka.
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Suuret aatteet 1800-luku.
Polku hyvinvointiin Eduskunnassa
Monikulttuurisen maailman kysymyksiä. Sokea oikeudenmukaisuus = ajattelutapa, jossa pyritään löytämään tasa-arvoiset oikeudet -> ollaan sokeita ihmisten.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
VAPAAEHTOISTOIMINTA PALLIATIIVISESSA SAATTOHOIDOSSA – TUKIMATERIAALI HOITO- JA HOIVAYKSIKÖILLE Silta toiselle rannalle -hanke Tiina Hämäläinen & työryhmä.
Itsensä johtaminen. Mitä on itsensä johtaminen? Itsensä johtaminen Oman mielen johtamista” Helena Åhlman (2003), tekniikan tohtori ”Ajatusten, tunteiden.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Miten 1800-luvun suuret aatteet vaikuttivat 1900-luvun aatteisiin?
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Häirintäyhdyshenkilö- toiminta Eero Räsänen |
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Yhteiskunta ja yhteiselämän ehdot. Pohdi Millaista yhteiselämä oli 1700 – 1800 luvuilla? Pohdi arkielämää, ajattelua, uskonnollisuutta ns. oikeaa elämäntapaa.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Humanismi.
YH 1, OPS Aloitustunti.
Toimintakulttuurin muutos
Yhteisöön kuulumisen etiikka
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Positivismi.
oikeudenmukainen yhteiskunta
ELÄMÄNHALLINTA.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
TYTTÖJEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ
Itsetuhoinen prosessi

YHTEISKUNTAFILOSOFIA
Onko vapaus mahdollista?
Instituutioiden suunnittelu
Sosiologian johdantokurssi sylsy 2006 HY Sosiologian laitos prof
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Elämänkatsomustiedon tunti
YH 1, OPS Aloitustunti.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Mikä on elämänkatsomus?
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Loppukuulustelu klo Porthania 674
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
2. tieto osana maailmankuvaa
1. Kansalaiset - medborgare
Sosiaalialan tehtävärakenne
Liberalismi sekä Uusliberalismi
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
5. Eettinen vastuullisuus
9. Hyvinvointivaltio.
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Esityksen transkriptio:

Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia utopioita tutkii mitä valta on ja kenelle se kuuluu oikeudet ja velvollisuudet oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo

Liberalismi korostaa yksilöitä, individualismi tärkein arvo on vapaus jokaisella on mahdollisimman suuri vapaus toteuttaa omaa elämänsä päämäärää. Vapauden rajana muiden vastaavat vapaudet, joita ei saa rikkoa.

Liberalismin eri muodot Klassinen liberalismi (John Locke): valtiovallan tärkein tehtävä on yksilönvapauden suojeleminen, valtion rooli muuten melko vähäinen Sosiaaliliberalismi: yhteiskunnan on autettava yksilöitä hyvän elämän tavoittelussa tarjoamalla yhtäläiset mahdollisuudet: ilmainen koulutus, terveydenhuolto, tuloerojen tasaaminen (hyvinvointivaltiot)

Kommunitarismi Korostaa yhteisöjen merkitystä yksilön hyvässä elämässä (perhe, suku, ystävät) ihmisen onnellisuus sidoksissa muiden onnellisuuteen, taustalla yhteiset perusarvot Aristoteleen mukaan ihminen on luonnostaan yhteisöllinen ja tulee onnelliseksi vain yhteisön kautta

Kommunitarismin muotoja äärimuoto kollektivismi: yhteisö on aina ensisijainen yksilöön nähden. Yksilöiden on toteutettava yhteisön päämäärää. kommunismi: järjestelmä, joka perustuu yhteisomistukseen ja tasa-arvoon (Marx)

Yhteiskuntasopimus Lähtökohtana kysymys mikä yhteiskunta on ja miksi se on olemassa Thomas Hobbes: Yhteiskuntasopimus solmitaan, koska elämä luonnontilassa on jatkuvaa sotaa, jota leimaa kuoleman ja väkivallan ainainen pelko. Koska ihmiset ovat itsekkäitä ja luonnontila ei palvele kenenkään etuja, valta luovutetaan yhteiskuntasopimuksessa suvereenille, joka on ehdoton itsevaltias.

John Locke: Itsevaltiaan valta ei ole rajaton. Jos rikkoo ihmisten luonnollisia oikeuksia, voidaan syrjäyttää. Yhteiskuntasopimus takaa erityisesti yksilöiden omaisuuden. Jean-Jacques Rousseau: Luonnontila ollut hyvä, vasta yhteiskunta saanut aikaan itsekkyyden ja epäoikeudenmukaisuuden. Paras malli suora demokratia, yhteiskunnalliset päätökset sanelee kansan yhteistahto.

Vapaus Negatiivinen vapaus on vapautta jostakin (esteistä ja nimenomaisista kielloista, pakon poissaoloa) Positiivinen vapaus on vapautta johonkin (osallistumisen ja mahdollisuuksien vapaus)