Julkisen talouden tehostamismahdollisuudet ja eläkejärjestelmän kestävyys Seija Ilmakunnas, ylijohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) Valtiot.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen kansantalous 2010-luvulla Juhana Vartiainen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
Advertisements

Psoriasiskysely 2011 tulokset Helsingissä
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Avauspuheenvuoro Sosiaalialan AMK- verkostopäivillä Subjektiivisia näkökulmia sosiaalialan osaamistarpeeseen [ ] Juha Luomala.
Asiakkaan oma valinta lähtökohtana palvelujen kehittämisessä Ulla-Maija Laiho kehitysjohtaja, TEM Kajaani
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2015 Jari Kannisto Kehityspäällikkö
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Miten Mikkelin ammattikorkeakoululla menee?. Esityksen sisältö MAMKin suoriutumisen historiaa Vuosi 2010 toiminnan ja talouden tulosten valossa Vuoden.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Kuntatalouden tila – Arviointi ja mittarit Muutosta johtamassa –seminaari, TuKKK, Porin yksikkö Jani-Petri Laamanen Tampereen yliopisto, taloustieteiden.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Yhteiskuntasopimus Työmarkkinaseminaari
Väestö ja väestönmuutokset
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
Talouspolitiikka.
Kuinka vahvistaa kasvun pohjaa? Tuottavuuden kehitys avainasemassa
Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
Suomen talouden tulevaisuus
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
BKT -ja talouden mittaaminen.
Paljon on jo tehty… Työmarkkinoilla Poliittisella puolella
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Finanssipolittiikka.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Osatyökykyisenä työssä ja työhön – tukea ja ratkaisuja
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Väestörakenteen muuttuminen
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
KESTÄVYYSVAJE.
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Huomioita Suomen Pankin suhdanne-ennusteesta ja kustannuskilpailukykyanalyysistä Teknologiateollisuus.
Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Rekrytointitarpeiden ennakointi (ART)
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Valtionosuusuudistus - Turku
Taloudellinen katsaus
Vienti osana kansantaloutta
Nyt kannattaa toimia!.
Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista Maria Nykyri /muutosorganisaation viestintäyksikkö Elokuu 2018.
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Taloudellinen katsaus
Tarkastuslautakunnan vpj. Maija Anttila
Alustava suunnitelma Kanta-mittarien kehittämisestä
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Ajanhallinta opiskelussa
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Taloudellinen katsaus
Sairastavuusindeksit Kela:n sairastavuusindeksi 2018 (Lähde: Kela/Terveyspuntari) - kuolleisuusindeksit - lääkekorvausoikeusindeksit - työkyvyttömyysindeksit.
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Esityksen transkriptio:

Julkisen talouden tehostamismahdollisuudet ja eläkejärjestelmän kestävyys Seija Ilmakunnas, ylijohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) Valtiot konkurssissa ja eläkkeet maksussa – talouden tila Suomessa ja Euroopassa, Vaasa

Sisältöä: Miksi hoiva-, hoito- ja eläkemenojen hillintää? - ikääntyminen ja talouskriisi Palvelumenoihin vaikuttaminen Eläkemenoihin vaikuttaminen Mikä realistinen aikataulu uudistuksille ja niiden vaikutuksille? Uudistuspolitiikan haasteita Loppuhuomioita

Lähde: Väestötilastot ja väestöennusteet (TK)/Eläketurvakeskus Uusien väestöennusteiden mukaan eläkkeelläoloaika tulee olemaan tuntuvasti pidempi kuin vielä kymmenen vuotta sitten arvioitiin

Eliniän pitenemisen vaikutus ikäsidonnaisiin menoihin Lähde: Valtiovarainministeriön Taloudelliset ja talouspoliittiset katsaukset 8/2010.

Valtiovarainministeriön laskelmat 2010: Eläkemenot kasvavat 3,6 %-yksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen Hoito- ja hoivamenot kasvavat 2,3 %-yksiköllä Kestävyysvaje on 5,5 % (per BKT) Kestävyysvaje pienenisi 1 prosenttiyksiköllä - jos työurat pitenevät vuodella - jos hyvinvointipalvelujen tuottavuus nousee 0,25 % vuodessa

Mikä ”julkisen talouden kestävyysvaje” oikein on? Kuinka paljon verotusta pitäisi kiristää, jotta uudella veroasteella pystyttäisiin rahoittamaan ennusteiden mukaiset menot (ilman hallitsematonta velkaantumisen kasvua) Yksi mittari sille, kuinka kova paine verotukseen kohdistuu, jos julkisia menoja ei leikata eikä veropohjia onnistuta kasvattamaan

7 Monenlaisia lääkkeitä palvelutuotannon tuottavuuden parantamiseen Esimerkiksi PARAS-hanke ja palvelutuotannon suuremmat väestöpohjat Suursairaaloita vai perus- ja erikoissairaanhoidon integrointia? Menokehitykseen voidaan vaikuttaa myös rahoitusjärjestelmää kehittämällä Vaihtoehtoisten tuotantomallien laajeneva käyttöönotto Toimiva palveluohjaus, toimivat hoitoketjut Yhtenäiset IT-ratkaisut Hankintatoimeen laajempia hankintaorganisaatioita …jne.

Kuntien ja kuntayhtymien koulutuksen, terveydenhuoltopalveluiden ja sosiaalipalveluiden tuottavuuden kehitys (2002=100) Lähde: Tilastokeskus

Kuntien ja kuntayhtymien tuotoksen volyymin, kokonaispanoksen volyymin ja kokonaistuottavuuden muutos toimialoittain vuonna 2008, prosenttia edellisestä vuodesta 2008 Koulutus Terveyden- huoltopalvelut SosiaalipalvelutYhteensä Tuotos-1,42,93,71,8 Kokonaispanos-0,73,94,22,5 Kokonaistuottavuus-0,6-0,9-0,5-0,7 Lähde: Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto Tilastokeskus.

On mahdollista tuottaa palveluita tehokkaammin Uudistusten läpivienti on kuitenkin pitkällinen prosessi –hajanainen kuntakenttä –monet isotkin uudistuslinjaukset vielä tekemättä (mm. terveydenhoidossa)

Pohjoismaisen vertailun mukaan työmarkkinoiden ikähaitarin loppupäässä on potentiaalia työvoimaosuuksien nostoon Työvoimaosuudet Source: Nososco/Eläketurvakeskus

Lähde: Eläketurvakeskus 2010 Työuratavoitteet ovat talouskriisin aikana selvästi kasvaneet

Eläkkeellesiirtymisiän odote Yksityisen sektorin eläkkeelle siirtyneet 25-vuotiaan odote 50-vuotiaan odote Odote

Uudistuspolitiikan haasteita Helpot ratkaisut tehty jo aiemmin (esim. 90-luvun alussa työttömyyseläkeputki alkoi 53 vuoden iässä) Eläkkeisiin aiemmin tehdyt leikkaukset ovat olleet huomattavia ”Eläkepakettien” muodostaminen vaikeutunut työmarkkinamallin murroksessa? Toisistaan poikkeavat käsitykset: - mikä on eläkejärjestelmän reilu osuus kestävyystalkoissa? - millä aikataululla työurien pidentäminen voi toteutua ?

Työeläkemenot ja –maksut (suhteessa työtuloihin, yksityisen sektorin palkansaajat) & Keskimääräinen työeläke suhteessa keskipalkkaan (kaikki työeläkkeet) Lähde: Eläketurvakeskuksen raportteja 2009:4.

Joitain reunaehtoja uudistuspolitiikalle Menojen kasvua tulisi hillitä siten, että kansalaiset luottavat saavansa riittävän eläketurvan myös tulevaisuudessa Yksityinen täydentävä turva on kasvussa – lakisääteisen ja täydentävän turvan toimiva kokonaisuus Tulonjakonäkökulma puoltaa lakisääteisen perustan säilyttämistä riittävän vahvana Työurien pidentäminen olemassa olevissa työsuhteissa + rekrytoinnit

Loppuhuomioita Myös työurien pidentämistä on perusteltua tavoitella Elinaikojen piteneminen on hyvä peruste työuratavoitteiden kasvattamiselle Ylioptimismia kannattaa kuitenkin varoa työurien pitenemisen aikataulussa Kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi tarvitaan monia lääkkeitä – sinänsä tarpeelliset rakenneuudistukset vaikuttavat voimakkaimmin vasta vuosien päästä