Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Punainen Yksi pääväreistä.
Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen luento Filosofian Kurssi.
Johdatus lääketieteen etiikkaan
Timo Luukkonen Janne Enberg
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
Etiikan peruskäsitteet
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
MORAALITEORIAT.
LUENTO 2 ARVOTEORIA Mikä on arvokasta? Mikä on itsessään arvokasta? Mikä tekee elämästä hyvää? 12/11/2014Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
LIONS-PERIAATTEET JA LIONS-ARVOT
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD, yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitos.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
Miten meidän tulee toimia?
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
MITÄ MORAALITEORIAA ITSE EDUSTAT? Luku 7  Opetusvinkki 1.
Terveyden määritelmät
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
1. Monimuotoinen terveys
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Hyvä ja paha - Uskonnoissa hyvä ja paha persoonallisia voimia
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
VII Buddhalaisuus Prinssistä Buddhaksi.
Kantaluokan määrittely
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
Hyvän elämä ja sen eväät
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Yritykset ja yhteiskunta
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Onko tahto vapaa?.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Arvot, ihanteet ja normit
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Filosofia 2: Etiikka. Filosofia 2: Etiikka Kurssin tavoitteena on… Tutustua filosofisen etiikan keskeisiin käsitteisiin, kysymyksiin ja teorioihin.
2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
2. Olio-ohjelmoinnin perusteita
Esityksen transkriptio:

etiikka Hyvän ja oikean jäljillä

 S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi on uhattuna?  Tilaisuus tekee varkaan.  Eikä tee kaikille. Moraalikäsityksemme on erilaisia.  Arvot  On väärin pitää jalkoja pöydällä.  Ei voida sanoa, että tämä on eettisesti väärin. Ainoastaa, jos se vaikuttaa jonkin turvallisuuteetn

Ota kantaa  Onko olemassa jotain, mitä ei saa koskaan tehdä?  Tilaisuus tekee varkaan.  Luettele 5 arvokasta asiaa.

Hyvä ja oikea  Kuka käskee?  Autonominen etiikka  Itse  Heteronominen etiikka  Auktoriteetti  supernaturalismi

moraali  Moraali = kyky erottaa hyvä pahasta  Arvo = tärkeä asia jota tavoittelet  Itseisarvo  Välinearvo  Epäarvo

Onko etiikka kuvailevaa vai ohjeita antavaa  Deskriptiivinen = kuvaileva  Tutkitaan moraalikäsityksiä  Normatiivinen etiikka  Antaa ohjeita  Metaetiikka  tutkimus

normi  Säänto  Lausuttu, kirjoitettu, laki, järjestyssääntö  Piilonormi  Ei sanota ääneen

Normi  Normilla tarkoitetaan etiikassa sääntöä tai ohjetta, joka määrittää sen, mikä on luvallista ja mikä ei. Latinan kielen normi tarkoittaa sääntöä, esikuvaa, ohjetta, arvostuksen mittaa ja niin edelleen. Lait ovat tyypillisiä normeja. NormillaetiikassaLatinan kielen  Sana "normi" on hyvin monimerkityksinen. Nykyisin tällä sanalla on muun muassa seuraavia merkityksiä:  toimintaohje  käyttäytymistapa  keskimääräinen moraalikäsitys  käskyt, kiellot, luvat, velvollisuudet ja lait.

Kultainen keskitie  Olio on onnellinen, kun se voi elää olemuksensa mukaista elämää  Aistinautinnot eivät tee ihmistä onnelliseksi  Pahe on hyveen liiallisuutta tai vähyyttä  Onnellisuus voi toteutua yhteisöissä

Tilanne-etiikka  Heinzin dilemma

Moraalisen arvioinnin piirteitä  1. preskriptiivisyys (käsky)  2. Yleisyys, universaalisuus (kaikille samat säännöt)  3. itsenäisyys, autonomisuus  4. ylivertaisuus

seurausetiikka  Mitä teosta seuraa ja kenelle?  Egoismi  Altruismi  Utilitarismi

velvollisuusetiikka  Immanuel Kant  Kategorinen imperatiivi  Toimi aina niin, että toimintaasi ohjaava periaate voisi tulla yleiseksi laiksi  Pidä jokaista ihmistä päämääränä, älä koskaan välineenä

sopimusetiikka  Kahden tai useamman tasavertaisen ihmisen välinen vapaaehtoisesti tehty sopimus

Rakkauden etiikka  Kultaisen säännön periaate: Tee toisille niin kuin haluaisit tehtävän itsellesi = lähimmäisenrakkaus  Kts. Esimerkki s. 64  Sulkeeko rakkaus silmät moraalilta?