-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
Advertisements

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Kuolemantuomio Tehnyt: Ida Vierimaa 2A.
Johdatus lääketieteen etiikkaan
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
eli raskauden keskeytys
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Sosiaalinen syrjäytyminen
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
Viisaus- eli opetuskirjat
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Elämän pyhyys. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan Jo äidin kohdussa ihminen on ainutkertainen kokonaisuus ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun.
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
Uusi aika alkaa
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Opetusvinkki 1.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
10. Kristinusko – ristin tie
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Eutanasia s
Helluntailaisuus Historia
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin.
Soveltava etiikka Soveltavassa etiikassa pyritään etiikkaa soveltamaan käytännön kysymyksiin (esim. ympäristöetiikka, lääketieteen etiikka ja eläinetiikka)
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
Reformoitu opetus.
Myötätunto ja Jumalan rajat a
Kristinusko – armo ja sovitus
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Onko tahto vapaa?.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Maailmanlaajuinen kristinusko nykypäivänä
13 KUOLEMAN ETIIKKA Luku 12 –Ydinsisältö.
4. Luterilainen kristillisyys
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Esityksen transkriptio:

-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön sietämättömän kärsimyksen lopettaminen -Suomessa eutanasia on toistaiseksi rikos, mutta vuonna 2012 Aamulehden tekemässä kyselytutkimuksessa 77% vastanneista hyväksyisi armokuoleman, jos parantumattomasti sairas ihminen itse sitä haluaisi -Passiivinen eutanasia on Suomessa laillinen

Eettisiä ongelmia ja erilaisia kantoja eutanasiaan Joidenkin mielestä ei saisi tappaa missään tilanteessa ja eutanasian tekeminen sotii lääkärin etiikkaa vastaan. Eutanasiaa vastustetaan yleisesti käytännöllisin perustein. Esimerkiksi jos henkilö on pysyvästi sellaisessa tilassa, että hän ei pysty ilmaisemaan omaa tahtoaan, häneltä ei voi saada lupaa eutanasiaan. Pelätään myös sitä, että eutanasian salliminen voisi johtaa tilanteeseen, että eutanasioita tehtäisiin terveydenhuollon kustannusten vähentämiseksi myös silloin kun se ei ole henkilön oma vakaa tahto. Jotkut ajattelevat että se on myötätunnon osoittamista potilaalle. Eutanasian puolustajat vetoavat usein siihen, että ihmisellä yleisen käsityksen mukaan on oikeus elämään (tämä periaate on kirjattu myös useisiin kansainvälisiin ihmisoikeusasiakirjoihin). Tämän mukaan ihmisellä on oikeus määrittää myös se, milloin hän kokee kärsimyksensä liian suuriksi. Erityisesti Yhdysvalloissa eutanasian puolustajat korostavat yksilön itsemääräämisoikeutta ja vapautta.

Kristillinen näkökulma Raamatussa kielletään tappaminen: 1 Sam 2:6 Herra antaa kuoleman ja antaa elämän, hän vie alas tuonelaan ja tuo ylös jälleen. Job 14:5 Hänen päivänsä ovat määrätyt, ja hänen kuukausiensa luku on sinun tiedossasi; sinä olet asettanut hänelle määrän, jonka ylitse hän ei pääse. 2 Moos 20:13 Älä tapa Kristillisten kirkkojen mukaan eutanasiaa ei saisi suorittaa, koska Jumalan pitäisi päättää milloin kukakin kuolee, mutta ihmisen pitämisen hengissä keinotekoisesti, voidaan myös ajatella sotivan Jumalan tahtoa vastaan samasta syystä. Eutanasian voi myös nähdä heikompiosaisen auttamisena ja osoituksena lähimmäisen rakkaudesta, joten sitä voidaan myös puolustella vedoten raamattuun siltä kannalta, mutta sama puolustelu käy myös potilaan pitämiseen keinotekoisesti hengissä. Kristilliset kirkot kieltävät eutanasian.

Lähteet: ettisi%C3%A4+kysymyksi%C3%A4 Tekijät: Hanna ja Meri Video: