7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Esittää.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Pertti-Pupun terveellinen ruokavalio
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Urheilijan ravitsemus
Mistä koirat saa energiaa
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
10. LIIKUNTA ARJESSA TERVEYSTIETO 7. TEHTÄVÄ Tutustu nuorten terveysliikunnan suositukseen (oppikirja s. 66) a.Miksi liikunnan terveellisestä määrästä.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Pharmanex® Bone Formula
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Aina ei voi valita mitä syö
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Liikunta+ravinto.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
18. Turvallisesti vesillä ja jäällä
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ruokaoppia.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
TERVEYSTIETO PALOTURVALLISUUS.
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
Esityksen transkriptio:

7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7

Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin jokaiselta tasolta Koosta ateria lautasmallin mukaisesti Juo vettä riittävästi

TEHTÄVIÄ  OMA SYKE teht. 2 s. 33  Ota esiin kotitehtäväsi (valokuva koululounaasta) ja arvioi sitä lautasmallin perusteella. -Mitä on sopivasti? -Mitä on liikaa? -Mitä on liian vähän?

Terveellinen ruokavalio (jatkuu) 2. Milloin syön? 5-6 kertaa päivässä Vältä napostelua 3. Miten paljon syön? Energiankulutuksen tulee olla tasapainossa ravinnon kanssa Yle Elävä arkisto: Lapset ja terveellinen ruoka (1975)

TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 7. Syö hyvin  Oma syke - teht. 1 ja 3 s teht. 2-5 s (ruokapäiväkirja)

Luokkakysely  OMA SYKE teht. 3 s. 24  Miltä viikon herkuttelu näyttää eripuolilla maailmaa? Miltä viikon herkuttelu näyttää eripuolilla maailmaa?

Energiajuomat  Oma Syke teht. 4 s. 35

Mitä tapahtuu, jos ei saa riittävästi tarvittavia ravintoaineita ? Mitä tarkoittaa puutostauti? Selvitä, millaisesta sairaudesta on kyse ja mistä ravintoaineesta on tällöin pula? A. Kwasiorkor-tauti B. Riisitauti C. Osteoporoosi A. Anemia

MAISTUISIKO VITAMIINI?  Oletko syönyt vitamiinitabletteja? Mitä? Miksi?  Lue vitamiineista oppikirjan sivulta 44. Paina hyvin mieleesi vitamiini ja sen vaikutus.  Vitamiinivisa: Mistä vitamiinista on kyse! Välttämätön veren hyytymiselle Hermoston toiminnan edistäjä Luuston ja hampaiden vahvistaja Parantaa raudan imeytymistä Parantaa hämäränäköä Tarvitaan solujen rakenteisiin

KOTITEHTÄVÄ  Oma Syke teht. 4 s. 30