Kantasolutyypit ja niiden hyödyntäminen lääketieteessä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Advertisements

FinDM II - tutkimus ja Diabeteksen kustannukset Suomessa - tutkimus
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Kappale 1.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Kappale 1.
Elimistön puolustusjärjestelmä
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.JohdantoJohdanto 2.Tiedonhaku Europa-portaalistaTiedonhaku.
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
SÄDEHOITO.
Kantasolututkimuksen juridiset ja eettiset ulottuvuudet
Tupakka Suomessa ja maailmalla
LÄÄKETIETEELLINEN TUTKIMUS JA TUTKITTAVAN OIKEUDET OTK, M.A. Salla Lötjönen Tutkimuseettinen neuvottelukunta.
RAAMATUN TUTKIMUS.
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Syöpä.
SOLUISTA KUDOKSIKSI Veli-Pekka Lehto, M.D., Ph.D. Patologian osasto/Medicum/Helsingin yliopisto
YKSILÖLLISYYDENVOIMA LÖYDÄ. ... ja he etsivät tapoja näyttää nuoremmalta pidempään. Puolet Euroopan väestöstä on 40+ Reference:
Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Eläimiin suhtautuminen, tieto ja asiantuntijuus Nora Schuurman, FM, tutkija JoY/Yhteiskuntapolitiikka
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Patio 1 1.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Epilepsia.
Moraali Eräät nohevat 9A.
Terveyskulttuuri.
VARSIEVÄKALA Coelacanthiformes.
Tieteellinen tutkimus
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Johdantoseminaari.
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Onko mahdollista tietää?
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Digitaalinen turvallisuus,
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Paksusuolensyöpä.
Teknillinen geologia ja sovellettu geofysiikka
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
B2 Solu ja perinnöllisyys
toista 12 kertaa käännä kortti lähetä käännetty
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
AAAK 2016 extraharjoitustehtäviä Tee näitä niin paljon että saat 50 pistettä kasaan. Jokainen tehtävä max. 2 p.
Lissabonin sopimus.
Reformoidun teologian oppi
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Verkostojen merkitys ja vaikutus tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
Otsikon asettelu Alaotsikko
Skeema Psykologia tutkii ihmisen toimintaa Opetusvinkki 2: Tutustuminen psykologian eri suuntauksiin.
Tapahtuman otsikko Tapahtuman päivämäärä Tapahtuman kellonaika
TUOMIOISTUIMET.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Kantasolutyypit ja niiden hyödyntäminen lääketieteessä Aleksi Jokinen 3B

Mitä kantasolut ovat? Kantasolu on yleisnimitys soluille, joilla on kyky monistaa itsensä sekä erilaistua. Jokainen ihminen koostuu soluista jotka elävät aikansa ja kuolee sitten pois. Keho kuitenkin pitää solutasapainoa yllä muodostamalla kantasoluista tarpeen mukaisia soluja, joka sekunti ihmisessä syntyy kuusi miljoonaa punasolua jotka korvaavat samassa ajassa kuolevien solujen määrän. Aikuisen ihmisen kantasolujen kykyä erilaistua muiksi kudostyypeiksi tutkitaan Veri- ja luuydinsoluja aikuisen kantasolut tuottavat

Kantasolujen käyttö Keho käyttää kantasoluja omiin tarkoituksiin eli korvaa kuolleitta kudos- ja solutyyppejä Tuhoutuneiden solujen tilalle voitaisiin kasvattaa uusia solukudoksia, jopa kokonaisia elimiä. Kantasoluja käytetään solukorvaushoidossa, jossa sairaita soluja yritetään korjata kantasolujen avulla.

Kantasolujen tutkimus ”Paineen” alla muokattu solusta syntynyt kantasolu, joka on kaikkikykyinen. Japanilinen solututkija Haruko Obokata uskoi pystyvänsä tekemään sen. Altisti solun hapolle ja aloitti tutkimuksensa. http://www.hs.fi/tiede/a1391770495666

Mitkä solut voidaan uusia kantasoluilla? Vanhan uskomuksen mukaan aivosolut eivät uusiudu. Uskous on nykyisin todettu vääräksi. Kantasolujen avulla aivosolutkin pystyvät korvaamaan kuolleet solunsa Kaikkivoipa kantasolu eli totipotentti pystyy uusia kaikkia kuolleita soluja, mutta näitä soluja on vain alkio- ja sikiövaiheessa. Aikuisen ihmisen kantasolut eivät kykene erilaistumaan kaikkeen mihin totipotentit pystyvät.

Lääketieteessä! Kantasolut ovat helppo ja tehokas hoitokeino tai tulee olemaan. Kantasolut pystyvät jakautumaan toisiksi kantasoluiksi rajatta mikä lisää niiden hyödyn määrää. Oman kehon kantasolut ovat varma valita, sillä silloin voidaan välttyä mahdollisuuksilta eri hylkimisreaktioihin http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/lupaava_pulmallinen_kantasolu lista kantasoluista.

Kantasolupatentit euroopassa Kantasoluihin perustuvat patentit ja patenttihakemukset ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti. Kantasolututkimukseen - erityisesti ihmisen alkion kantasolututkimukseen - liittyy Euroopassa useita lainsäädännöllisiä ja moraalisia erityiskysymyksiä, jotka heijastuvat myös kantasolukeksintöjen patentoitavuuteen. Muihin keksintöihin verraten Euroopan patenttisopimus (EPC-sopimus) sisältää lisärajoitteita bioteknisten, myös mm. kantasoluihin liittyvien, keksintöjen patentoinnille. Euroopan unionin (EU:n) perusoikeusasiakirja sekä erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston bioteknologian oikeudellista suojaa koskeva direktiivi 98/44/EY vaikuttavat keskeisesti kantasoluihin perustuvien keksintöjen patentointiin Euroopassa. Euroopassa suhtautuminen melko kielteistä

Kyvyt kyseenalaistettu! Solukorvaushoito, jossa kantasoluista erilaistuvat solut paikkaavat rappeutuneet tai tuhoutuneet kudokset, saattaa olla jossain tapauksissa hyödytöntä puuhaa. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki kantasolutyypit eivät aidosti erilaistu, vaan sulautuvat jo olemassa oleviin soluihin. Luuydinten kantasoluista ei saatu lainkaan näyttöä solujen monikykyisyydestä eli varsinaisesta erilaistumisesta. Ihmiseltä eristettyjen kantasolujen käyttö on vakiinnuttanut toistaiseksi paikkansa vain syövän hoidossa.

lähteet https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/7645 http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/kantasolujen_kyvyt_kyseenalaistettiin http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/kantasolut/3/ http://yle.fi/uutiset/kantasolut_-_tulevaisuuden_laaketiedetta/5116153 http://www.hs.fi/tiede/a1391770495666 http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/lupaava_pulmallinen_kantasolu