Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Mielenterveyden häiriöt
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Mielenterveyden häiriöt
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
Sydän- ja verisuonitaudit
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Kohonnut verenpaine.
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
6.4 Liikunnan merkitykset
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Syöpä.
Psyykkinen terveys.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala

Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet heistä sairastuu uudelleen Pahimmassa tapauksessa masennus kroonistuu pysyväksi Arviolta kolmasosa masennuksesta kärsivistä saa hoitoa Vakavaa masennusta sairastaa noin 9% suomalaisista Vuonna 2008 yli suomalaiselle maksettiin Kela-korvausta masennuslääkkeistä Naisilla masennus miehiä yleisempää Nuoruusiässä tilapäiset surun tai masennuksen tunteet ovat normaaleja, mutta pitkittyessään ne voivat johtaa oikeaan masennukseen

Masennukselle altistavat tekijät Perintötekijät Liiallinen ja pitkään jatkunut stressi ja sen aiheuttama väsymys Syrjäytyminen Negatiiviset elämänmuutokset Joskus masennus voi puhjeta näennäisesti ilman syytä Jotkin fyysiset sairaudet voivat aiheuttaa väliaikaisen masennuksen

Masennuksen oireet Vakavan masennuksen oireet johtuvat aivotoiminnan muuttumisesta Pitkään jatkunut masentunut mieliala Itsetunnon heikkeneminen ja arvottomuuden tunne Voimattomuus ja väsyneisyys Ajattelu- ja keskittymiskyvyn heikkeneminen Itsetuhoisuus Merkittävä painon lasku tai nousu, unihäiriöt, vastustuskyvyn heikkeneminen

Masennuksen hoito Lievään masennukseen auttavat itsehoito, aika ja elämäntilanteen muuttuminen Keskusteluapu, jonka tavoitteena on auttaa masentunutta parantamaan itsetuntoa Lääkkeet, joilla pyritään korjaamaan hermoston välittäjäaineiden pitoisuuksia (lääkkeiden saamiseen tarvitaan diagnoosi)

Lähteet Kannas, Lasse: Virtaa, terveyden perusteet (2011, Atena Kustannut Oy) mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama- raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/mielenterveys/masennushttps:// mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama- raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/mielenterveys/masennus, päivitetty , viitattu &p_osio=#4364http:// &p_osio=#4364, viitattu