Ajankohtaista tuotantotukeen liittyvästä lainsäädännöstä Tuotantotukijärjestelmän ajankohtaispäivä 3.3.2011 Anne Backman Lakimies.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Advertisements

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
CO2-raportti | 2012 KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2011.
Tuulipuiston laajentaminen ja verkkoliityntä Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä Heli Hyvärinen.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Energiamarkkinaviraston infotilaisuus todentajille Tuotantotukijärjestelmän toimeenpano ja tuottajien hyväksyminen järjestelmään Scandic Marina.
Energiamarkkinaviraston ajankohtaispäivä Tuotantotukijärjestelmän nykytila Hilton Helsinki Kalastajatorppa Energiamarkkinavirasto Tuotantotuki.
Emätilaperiaate Täydennyskoulutus © Kai Kokko 2008.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään Johtava asiantuntija Maiju Seppälä Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tuulivoimarakentaminen
Yhteistoimintalaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 2007/334 Aalto-yliopisto Juhani Kauhanen
TUKIPYYNTÖ EVM:n rahoitustuen myöntäminen 1)Komissio ja EKP 2)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa 3)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
AikuiskoulutusEP - tietokantatilanteen yhteenveto
Ajankohtaista työmarkkinoilta
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Aulis Kuusela Maaseutuvirasto
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
2. Suomen oikeusjärjestys
Oppimisanalytiikan jaosto – työpaja 12. 6
Hyvät hankintamenettelyt –kehityshanke
JHKA-jaosto Toni Äikäs / VM JulkICT
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Eduskunta Vallankäyttö
Terveysväittämät.
Uudistuva ase- ja ampumarata- lainsäädäntö
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
Lissabonin sopimus.
Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella
Sosiaalialan tehtävärakenne
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
IT-järjestelmät Teija Kaltio-Rein Projektipäällikkö, Kirkkohallitus
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
JHL:n edustajisto Hannu Moilanen/Marja Lehtonen
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
Ajankohtaista potilasvahinkolain uudistuksesta
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
Oodin version 3.7 yhteenveto
Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Tulospalkkiojärjestelmä PKKY:ssä
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Tuulivoiman käyttö ja tulevaisuus Suomen sähköverkossa
Tieto Edu Hoitoajat Tieto Education Finland.
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Maatalousyrittäjien eläkelaitos
ARKISTOINTI – järjestämistä ja säilyttämistä
KYS erva VTR rahoituksen jakoperiaatteiden muutokset 2020 / ehdotus
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Biokaasu osana ravinnekiertoa
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista tuotantotukeen liittyvästä lainsäädännöstä Tuotantotukijärjestelmän ajankohtaispäivä Anne Backman Lakimies

Esityksen sisältö Tuotantotukilain tausta ja voimassaolevat säädökset Tuotantotukilain sisältömuutokset –Muutokset –Ennakkotieto –Ei-voimaantulleet lainkohdat –Merkittävimmät muutokset Notifikaatiotilanne –Notifiakaation vaikutus ja esimerkkitapaus syöttötariffin osalta Tuotantotukiasetus

Tuotantotukilain tausta ja voimassaolevat säädökset Perustuu direktiiviin 2009/28/EY –Edellyttää Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden energian loppukäytöstä 38 %:iin vuoteen 2020 Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (”tuotantotukilaki”) tuli voimaan (1396/2010) –Osa pykälistä asetetaan voimaan valtioneuvoston asetuksella  edellytyksenä EU:n komission notifikaatio –Talousvaliokunnan mietinnön aiheuttamat muutokset Valtioneuvoston asetus uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (”tuotantotukiasetus”) tuli voimaan (1397/2010)

Tuotantotukilain sisältömuutokset Tuotantotukilain sisältö pysyi pääosin ennallaan Talousvaliokunnan mietinnön (30/2010) jälkeen lakiin tehtiin seuraavat muutokset verrattuna hallituksen esitykseen: –Poistettiin kierrätyspolttoaineita koskevat lainkohdat –Lisättiin hakemusten hyväksymisjärjestystä koskevat määräykset (hakemusajankohta ratkaiseva) (6 §) –Lisättiin ennakkotietoa koskeva uusi lainkohta (17 §) –Lainkohtaviittausten korjaaminen 17 §:n lisäyksestä johtuen –Sähkön tuottajien omien mittareiden käyttö, jos kyseessä ei ole jakeluverkkoon syötetystä sähköstä (24 §)

Tuotantotukilain sisältömuutokset Muutokset: –Metsähakkeen osalta voi hakea syöttötariffia enintään neljältä (4) perättäiseltä tariffijaksolta (28 §) Vaihtoehdot: 1, 2, 3 tai 4 tariffijaksoa yhdellä kertaa Sähkön tuottaja voi itse valita –Kiinteän tuen osalta korjattiin virheellinen voimalaitostyyppi (puupolttoainevoimala  metsähakevoimala (30 §) –Biokaasulaitoksen valtiontuki (63 § 2. mom.) –Ei-voimaantulleet lainkohdat

Ennakkotieto Koskee toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä Määräaikainen, enintään 2 vuotta voimassa Sovellettava hyväksymispäätöksessä, ellei olosuhteissa ole tapahtunut olennaista muutosta Ennakkotiedolla ei ole mahdollista varata mitään kiintiöitä esim. tuulivoimaloiden tehorajan osalta Ennakkotietoa koskeva lainkohta säädettiin, jotta sähkön tuottajilla on etukäteinen varmuus siitä, että hanke täyttää toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset

Ei-voimaantulleet lainkohdat Valtioneuvoston asetuksella on tarkoitus vahvistaa ei-voimaantulleet lainkohdat notifikaation saamisen jälkeen –Tuet ovat valtiontukea ja ne tulee hyväksyttää EU:n komissiolla Lainkohdat ovat: –Hyväksymispäätös (15 §) –Kahdentoista vuoden aika (16 § 2 mom.) –Puupolttoainevoimalan maksimitukitaso € (16 § 3 mom. 2 kohta) –Maksettavan tukitason määrä (23 §, 25 § 3 mom., 26 § 1 mom., 34 § 2 mom. ja 62 § 3 mom.)

Merkittävimmät muutokset Kierrätyspolttoaineiden jättäminen lain soveltamisalan ulkopuolelle Ennakkotieto Metsähakevoimalan mahdollisuus hakea syöttötariffia enintään neljältä perättäiseltä tariffijaksolta Ei-voimaantulleet lainkohdat, koska hyväksymispäätöksiä ja maksatuspäätöksiä ei voida tehdä ennen notifikaatiota –Aiheuttaa katkoksen syöttötariffina ja kiinteänä tukena maksetavissa tuissa

Notifikaatiotilanne Tuotantotuki on valtiontukea –Sekä syöttötariffi että kiinteä tuki Lain voimaan tulo edellä mainittujen ei- voimaantulleiden lainkohtien osalta edellyttää komission hyväksyntää Notifikaatio on komission lopullisessa käsittelyssä (tilanne ) Alustava arvio (tilanne ) : –Notifikaatio saadaan maaliskuun aikana –Tukitasot säilyvät sellaisenaan kuin tuotantotukilaissa on nyt kirjoitettu

Notifikaation vaikutus Notifikaation jälkeen valtioneuvoston asetuksella vahvistetaan edellä mainitut lainkohdat –Noin viikossa siitä, kun komissio on hyväksynyt notifikaation Ennen kuin komission hyväksyntä on saatu, ei ole mahdollista tehdä hyväksymispäätöksiä –Oikeus syöttötariffiin alkaa hyväksymispäätöksen lainvoimaiseksi tuloa seuraavasta tariffijaksosta (16 §) –Ennakkoilmoitus, hyväksymishakemus ja kiinteän tuen rekisteröitymisilmoitus on kuitenkin mahdollista jättää –Päätöstä ei vain voida tehdä hyväksymishakemusten osalta

Notifikaation vaikutus, esimerkkitapaus syöttötariffi Komissio hyväksyy notifikaation 1.3. Lainkohdat saatetaan voimaan noin viikon kuluttua tästä hyväksynnästä, esim Vasta tämän jälkeen Energiamarkkinavirasto voi tehdä hyväksymispäätöksiä, esim. päätös tehdään Päätös tulee lainvoimaiseksi valitusajan umpeuduttua –Valitusaika 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista –Esim. jos päätös saadaan tiedoksi , valitusaika on kulunut umpeen Oikeus tuotantotukeen alkaa (seuraava alkava tariffijakso

Tuotantotukiasetus Voimalaitoksen uutuuskriteerin sisällön tarkennus (1 §) Vuoden jakautuminen tariffijaksoihin (2 §) –Päivämäärätarkkuudella Sähkön ja päästöoikeuden markkinahintojen määrittäminen (3 § ja 4 §) Omakäyttölaitteet (5 §) Seurantavelvollisuus ja seurantajärjestelmä tuotetun sähkön osalta (6 §, 7 § ja 8 §) Polttoaineen ja sen energian määritys (9 §)

Tuotantotukiasetus Hyötykäyttö ja kokonaishyötysuhde (tarkentavat määräykset) (10 § ja 11 §) Tietojen säilyttämisvelvollisuus (12 §) Todentajien pätevyysalueet (13 §)

Kiitos mielenkiinnosta ! Lakimies Anne Backman puh