Mitä matkailu oli 40 vuotta sitten Timo Toivonen Taloussosiologia Turun kauppakorkeakoulu Turun yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Mökkiläiset rautakaupan näkökulmasta
Ruokaprovinssin kuluttajatutkimus
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
© Mimino Oy / VO Maaseutumatkailuseminaari Mimino Oy / Virve Obolgogiani Miten saada ulkomaalaisia matkailijoita Suomen maaseutukohteisiin?
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Samba Tervetuloa tutustumaan samban maailmaan.
Kappale 12.  Matkailu on liikennettä kaukana oleviin kohteisiin. Matka kestoltaan on suhteellisen lyhyt.  Kohde voi olla paikallinen, valtion sisäinen,
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
MYA9113 Matkailu- ja majoituspalvelun perusteet, 5 op Matkailun perusteet, 2 op Hilkka Lassila Jorma Korhonen Savonia UAS / JKo.
UNESCOn maailmanperintö
ENA 6: Text 9. Sentence variation Poimi kappale 9:stä kaikki virkkeiden alut, jotka poikkeavat perussanajärjestyksestä (SPOTPA) As a physicist…Growing.
Koe ja kansainvälisty Katja Kurasto 2011.
Valmistuneiden näkökulmia työelämätaitojen kehittymiseen Reeta Eloranta / U&R.
Tietoja Korson suuralueesta Tietopalveluyksikkö
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Tilastokeskuksen tuottamat matkailutilastot Ossi Nurmi Lukuja matkailusta –seminaari Rovaniemi,
Väestönmuutokset - Tammi - marraskuu /2015 Kuopion tammi-marraskuun väestönmuutos 853 henkeä Kuopion ennakkoväkiluku marraskuun 2015 lopussa oli.
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
Valmistuneet asunnot ja kesämökit Pohjois-Savossa v Tämä tilasto perustuu rakennuslupatunnuksiin eikä aikasarjaa tässä muodossa jatkossa enää.
Suomi 1B Harjoitus 23 A (s. 102) Kuunteluharjoitus 14 Kotitehtävä: harjoitus 18 & 21, 22.
BINÄÄRILUKUJÄRJESTELMÄ
Harjoittelussa Tanskassa Kirsi Hiltula, Laura Kosola ja Aino Lauhikari.
Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2010– 2011 Keskeisiä tuloksia.
Suomen teollistumisen edellytykset 1.Raaka-aine kotimaasta Suomessa riitti puuta -> sahateollisuus Euroopassa kysyntää puulle Myöhemmin ryhdyttiin valmistamaan.
Jaana Kurjenoja Suomalaiset kuluttajina Virossa.
Olli Oppilas 100 vuotta suomalaisuutta ja seteliuudistus Eliel Saarisen suunnittelemat setelit otettiin käyttöön Eliel Saarinen oli muutakin.
Joensuun yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta vv valmistuneiden -työnantajasektoreita -ammattinimikkeitä ja -palkkatietoja, viisi vuotta.
Matkailutilastoja.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
4 hyvää syytä panostaa matkailuun
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
Pohjois-Savon matkailusta , Scandic, Kuopio
Suomi 1B 10. tunti Sanni Heinzmann.
Liikkumistutkimuksen 2012 keskeiset tulokset
Maaseutumatkailun suhdanteet ja kehittäminen
Talonpoikia ja torppareita
Esiintymisjännitys.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys
Latinalainen Amerikka: Itsenäistymiskehitys ja kulttuurien kirjo
Tarina - MiniMikkeli Tarina alkoi 2014 – 2015 vuoden vaihteessa
Matkailu Matkailija on ihminen joka käy tilapäisesti oman paikkakuntansa ulkopuolella Matkailulla pitkät perinteet (jo antiikin aikana), alkoi yleistyä.
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
Työpaikan ristiriidat SAK:n luottamushenkilöpaneeli 12/2016 n= 964
Paanajärven kansallispuisto
Helsingin ulkomaalaistaustainen väestö vuonna 2017
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Jon Bodsworth / Wikimedia
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
Helsingin ulkomaalaistaustainen väestö vuonna 2017
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Väestön koulutusaste kunnittain 2017
Raahen sataman tavaraliikenne 2005–2017
Perguntas Unidade 6.
Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi
Jesuiitat Jeesuksen seura.
Valmistuneet asunnot ja kesämökit Pohjois-Savossa v
Minna Joensuu/ Espoon kaupunki
Helsingin ulkomaalaistaustainen väestö
Esityksen transkriptio:

Mitä matkailu oli 40 vuotta sitten Timo Toivonen Taloussosiologia Turun kauppakorkeakoulu Turun yliopisto

Matkailun kehityksestä numeroiden valossa Ainoa yhtenäinen aikasarja saatavissa hotelliyöpymisistä. Vuonna 1989 pitkillä (väh. neljä yöpymistä) kotimaanmatkoilla 13 % yöpymisistä hotelleissa (pl. yöpymiset omassa kodissa, omassa mökissä ja sukulaisten ja tuttavien luona), lyhyissä puolet (Suomalaisten lomat ja vapaa-ajan matkat 1989 MEK)

Yöpymiset hotelleissa

Yöpymiset hotelleissa (log. asteikko)

Pohjoismaiden ulkopuolelle Suomesta lähteneet 1965, 1970, 1975 (1000n) Suomessa asuvat ulkomailla asuvat kaikki Tilastojulkaisu Suomalaisten matkailu on ilmestynyt vuodesta Sen mukaan 20 vuodessa vuoteen 2010 suomalaisten kotimaan matkat maksullisessa majoituksessa lisääntyivät 120 % ja ulkomaan matkat 102 %.

Valmismatkat lentäen Lähde: Hämäläinen 2010

Intouristin valmismatkamainos vuodelta 1939 Lähde: Hämäläinen 2010

Maatilamatkailun taustaa  60-luvun lopulla rakennemuutos oli voimakas, ja monet maatilat lopettivat toimintansa. Kymmenet tuhannet (esim. vuonna ) muuttivat Ruotsiin.  Maatilamatkailu nähtiin maaseudun pelastajana.  Maaseutumatkailuyrityksiä perustettiin paljon Itä- ja Keski-Suomeen, mutta myös Varsinais- Suomeen melkoisesti.

Näkemys maatilamatkailusta luvuilla Lähde: Maaseutumatkailun puoli vuosisataa – artikkeleita eri näkökulmista

Maatilamatkailusta maaseutumatkailuun Maatilamatkailu otettiin Palminkosken mukaan systemaattisen kehittelyn kohteeksi 50-luvun lopulla Tanskan ja Ruotsin mallin mukaan. Tarjontaa: Maatiloilla matkailijoille huoneita ja rakennuksiakin. Kysyntää: Kaipuu luontoon ja yksinkertaisiin oloihin. Sittemmin on ruvettu puhumaan maaseutumatkailusta, jolla ei ole enää välttämättä kytköksiä maatiloihin.  Vuokramökit lienee nykyisin keskeisin elementti.

Maaseutumatkailun merkitys matkailun kentässä Maaseutumatkailun kehityksestä ei ole aikasarjoja, ainoastaan sirpaletietoa. Vuosituhannen vaihteessa alettiin koota tietoa yöpymisistä, mutta siitä luovuttiin, koska kyselyiden vastausprosentti jäi alle 20 prosentin. Jos näistä kyselyistä jotain voi päätellä, niin käyttöaste näyttää olleen hyvin alhainen. Vuonna % niistä, jotka eivät viettäneet lomaansa kotona, omalla tai maksuttomalla mökillä tai sukulaisten ja tuttavien luona vietti lomansa vuokramökillä 24 %, täysihoidossa tai maksullisesti maatilalla 6 %. Vuonna 1989 vastaavat luvut olivat 21 ja 4.

Luokitetut maaseutumatkailun tilat Lähde: Vesterinen 2007

Maaseutumatkailijat Lähde: Juho Pesonen (2013) Developing Market Segmentation in Tourism: Insigths from a Finnish Rural Tourism Study Voitiin erottaa neljä eri matkailijaryhmää suuruusjärjestyksessä: sosiaaliset matkailijat, perhematkailijat, hyvinvointimatkailijat ja kotialuematkailijat Hyvinvointimatkailijoita – Hyvinvointimatkailijat matkailevat yleensä paljon – Usein korkea koulutusaste, korkea tulotaso Kotialuematkailijoita – Näillä tavallista useammin keskiasteen koulutus, keskimääräinen tulotaso

Onko maaseutumatkailulla tulevaisuutta Teesi: Ihmiset kaipaavat luontoa yhä enemmän urbanisoituvassa maailmassa. ”Aamu linnunlauluineen ja pihan äänineen herättää miellyttävästi nukkujan” (Lomaliitto 1963) Antiteesi: On yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole mitään juuria maalle. Perinteiset kesämökit eivät käy enää kaupaksi. Kaupaksi käyvät vain varustelutasoltaan kaupunkiasuntoihin verrattavat huvilat. Synteesi: Ihmiset kaipaavat yhä useampia kokemuksia, on yhä useampia matkustusmotivaatioita, on yhä useampia matkustuskohteita, yövytään yhä useammalla tavalla jne. Kaikkiruokaisuus (omnivorousness) on myös lomailussa ja matkustamisessa päivän sana!