Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi"— Esityksen transkriptio:

1 Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi
Terva Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi

2 Tervan käyttö Tervaa käytettiin ihottumien hoidossa,
puun suoja-aineena esim. Purjelaivojen ja talojen tervaukseen, köysien suojauksessa lääkkeenä.

3 Työkalut Tervan teko työkaluja olivat kirves, justeeri, pokasaha ja petkele.

4 Kuljetus Tervaa kuljetettiin tervaveneillä vesireittejä pitkin. Sen pituus oli metriä ja 1,2 metriä leveä ja 0,6 metriä korkea. Vene oli kapea ja pitkä jotta se selviäisi paremmin koskista.

5 Valmistus Tervaa on valmistettu perinteisesti tervahaudassa kuivatislaamalla kolotuista mäntypuista ja niiden juurakoista. Ison tervahaudan polttaminen kestää noin viikon. Haudasta saadaan tervaa kolmantena päivänä, aluksi paksua, kuumuuden kohotessa notkeampaa. Ensimmäisenä kaivetaan kuoppa. Toisena tervahaudan pohja tampataan tiiviiksi turpeella ja savella ja laitetaan silmätikku. Tervaiset mäntypilkkeet ladotaan säteittäin silmätikun ympärille. Hauta peitetään sammalilla, maalla ja turpeella, sitten se sytytetään palamaan. Terva valuu haudan pohjalta putkea pitkin tynnyriin.

6 Tervan valmistus Kainuussa
Vilkkainta tervan kuljetus aikaa oli kesä-heinäkuu. Satamassa sen laadun katsoi räkärit. Tervaa tarvittiin eniten purjelaivojen aikakaudella. Sitä vietiin paljon Englantiin, Hollantiin, Venäjälle ja Ruotsiin. Oulu oli yksi maailman suurimpia tervanvienti kaupunkeja 1800-luvun loppupuolella. Oulun osuus Suomen tervan viennistä oli noin puolet. Tervakauppa alkoi hiipua ,kun puulaivoista siirryttiin rautalaivoihin.


Lataa ppt "Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google