Opetushallinnon tietojärjestelmät ja kansallinen yhteistoiminta Antti Mäki 3.12.2015, OTM-hankkeen seminaari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Tiedonlaadun kehittämisen ja tietojen tarkastamisen palvelut.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-hankkeen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Koodistojen ylläpidon ja uusien koodien hankkimisprosessi Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä, ,
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
Arkkitehtuurityön jatkovalmistelu
Opintotietojen tietosuojakäytänteet ja niiden kehittäminen Paula Merikko & Antti Mäki
Opiskelun ja opetuksen digitaalisten palveluiden tutkimus- ja osaamisverkosto ja oppimisanalytiikan kansallisen palvelun kehitys Antti Mäki ,
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Tiedon avaamisen asiantuntijaryhmä Tilannekatsaus Tanja Kantola
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena Kooste kyselyn tuloksista Paula Merikko
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
JHKA tietoarkkitehtuuriryhmän työskentely Teemojen ja tiekartan työstäminen Anne Kauhanen-Simanainen.
Prosesseista palveluihin
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
OKM keskitettyjen palveluiden rahoittajana CSC:n kautta: yhteistyöryhmien rooli ja arkkitehtuurityö Ilmari Hyvönen
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta Helena Majamäki
Korkeakoulujen ICT-palveluiden nykytila ja tavoitetilakuvaus
06/16.
VIRTA-opintotietopalvelun yhteisen tietoarkkitehtuurin omakustanteinen laajentaminen; ennakkotapausten haarukointi Paula Merikko
Koodistojen ylläpidon ja uusien koodien hankkimisprosessi Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä, ,
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Päivän yhteenveto ja loppusanat
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Tutkimuksen tietovirrat
Opiskelijoiden yhteystiedot ja VIRTA-opintotietopalvelu
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
Opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelu ja ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen palautekysely (AVOP) Paula Merikko
Kati Kettunen, Helsingin yliopisto
KOOTuki-ryhmän kuulumiset
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Toimeksianto ”KA-seminaari” Tuija Raaska, kehityspäällikkö, CSC
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat - nykytila ja tavoitearkkitehtuuri
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena –kysely Palaute Synenergiaryhmältä ja KOOTuelta Helena Majamäki
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Koulutuksen ja tutkimuksen yhteentoimivuuspalvelut
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
VIRTAn vaihtoehtoiset kehitysskenaariot
Esityksen transkriptio:

Opetushallinnon tietojärjestelmät ja kansallinen yhteistoiminta Antti Mäki , OTM-hankkeen seminaari

Opiskelun ja opetuksen (tuen ja hallinnon) it-palvelut ja kansallinen yhteistoiminta Mikä on yhteistä Yhteistoimintaskenaarioita, miten yhteisestä päätetään? Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö Miten OTM-hanke sopii tähän? Toimintajatus (CSC:n)

Mikä on yhteistä? Oppijat, opettajat, tutkijat Opintohallinnon tietojärjestelmäselvityksien mukaan: Yhteinen tietosisältö päätiedoista ja palveluista o Opiskelijat o Opintosuoritukset o Koulutustarjonta o Opiskelijaksi ottaminen o Liikkuvuus o Elinikäinen oppiminen (Sektorirajat ylittävä) yhteistyö, yhteiset, valtakunnallinen Suomeen räätälöity ja edullisesti muokattava, modulaarinen kokonaisuus

Oppijan ja opettajan toiminta huomion kohteena Oppiminen ja opetus, ihmisten vuorovaikutus ja valinnat, ”PLE:t” Johtaminen, organisointi ja fasilitointi eli tuki ja hallinto Koulutusyhteistyö; Oppimis- ja opetusresurssit eri toimijoilta ja ohjaavilta tahoilta: suunnittelu, raha, tilat, työkalut, it-palvelut, kyvykkyydet ja osaamiset…

Organisaation näkökulmasta henkilökohtaiseen analytiikassa Mukaillen Siemens, G. (2011). Learning and Academic Analytics. Analytiikan tyyppiAnalyysin taso tai kohdeKuka hyötyy? Oppimis- analytiikka Oppimis- ja opetus- tiedon louhinta (työkalut) Kurssi-taso: sosiaaliset verkostot, käsitteelliset mallit ja kehitys, diskurssianalyysi, “älykäs lukujärjestys” Oppija, opettajakunta (”faculty”) Yksikkötaso: ennakoiva mallinnus, onnistumisen/epäonnistumisen Oppija, opettajakunta (”faculty”) Koulutus- toiminnan analytiikka (tuokset) Instituutiotaso: oppijaprofiilit, opettajan tulokset, tieto- ja tietämysvirrat Hallinto, johto, rahoittajat, markkinointi Alueellinen (maakunta): organisaatioiden vertailu Rahoittajat, johto, hallinto Kansallinen ja kansainvälinenKansalliset hallitukset, opetushallinto bibliometriikka

Valtakunnalliset, yhteiset palvelut (esim. Opintopolku, HAKA, OILI) ja liitymät (kuten tietovarannot) Koulutus- ja opetusyhteistyö, yksilölliset oppimispolut

Opiskelun ja opetuksen (tuen ja hallinnon) it-palvelut ja kansallinen yhteistoiminta Mikä on yhteistä Yhteistoimintaskenaarioita, miten yhteisestä päätetään? Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö Miten OTM-hanke sopii tähän? Toimintajatus (CSC:n)

Yhteistoimintaskenaarioita SkenaarioRatkaisu Markkinaehtoinen ratkaisu (riski) Hyväksytään eri valinnat Yhteinen ratkaisu (ei koske kaikkia) Konsortiopäätöksenteko Kaikkia koskeva ratkaisuLainsäädäntö tai muu pakottava syy Legitiimi ratkaisu (ei edellytä kaikkien hyväksyntää tai implementaatiota) Muodostetaan ohjausyhteistyössä, jossa verkostojen kautta kaikki edustettuina

Miten yhteisestä päätetään? Minä päätänValtio määrää Kuka tarvitsee, maksaa Kaikki maksaa Kuka pystyy, tuottaa (riski) Valtio tuottaa Omista asioistaYhteisistä asioista Monta päällekäistä ratkaisua, voivat olla hyviä Yksi ratkaisu, voi olla huono Markkinaa ei ole: liian hajanainen Markkinaa ei ole: suljettu Osaaminen hajaantuu; eriarvoistuminen Osaaminen keskittyy; tasapäistäminen Huonot ääripäät

Miten yhteisestä päätetään? Minä päätänSovitaan yhdessäValtio määrää Kuka tarvitsee, maksaa Mitä tarvitaan (minimi) Kaikki maksaa Kuka pystyy, tuottaa (riski) Miten tuotetaan (tehokkuus) Valtio tuottaa Omista asioistaYhteentoimivuusYhteisistä asioista Monta päällekäistä ratkaisua, voivat olla hyviä Parempaa laatua, kilpailu, innovaatio, vaihtoehtoja Yksi ratkaisu, voi olla huono Markkinaa ei ole: liian hajanainen Houkutellaan yrityksiä Markkinaa ei ole: suljettu Osaaminen hajaantuu; eriarvoistuminen Perustason ja valinnavapauden unioni Osaaminen keskittyy; tasapäistäminen Huonot ääripäät

Opiskelun ja opetuksen (tuen ja hallinnon) it-palvelut ja kansallinen yhteistoiminta Mikä on yhteistä Yhteistoimintaskenaarioita, miten yhteisestä päätetään? Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö Miten OTM-hanke sopii tähän? Toimintajatus (CSC:n)

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö

Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) Oppimisen ja opetuksen it-palveluiden yhteinen kehitys: mitä perustasoa taataan kaikille, mitä yhteistyössä? Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosessien ja palveluiden arkkitehtuuri (yhteinen sanasto) VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuslinjaukset Sähköiset kuulustelut ja pääsykokeet, (sähköinen yo-tutkinto), koulutusten kuvaaminen, EXAM valtakunnalliseksi palveluksi Oppimisen ja opetuksen it-palveluiden yhteinen kehitys: mitä perustasoa taataan kaikille, mitä yhteistyössä? Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosessien ja palveluiden arkkitehtuuri (yhteinen sanasto) VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuslinjaukset Sähköiset kuulustelut ja pääsykokeet, (sähköinen yo-tutkinto), koulutusten kuvaaminen, EXAM valtakunnalliseksi palveluksi

Että mikä KOOTuki?! Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden yhteistyöverkosto AAPA - Ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajien yhteistyöverkosto OHA-forum - Yliopistojen opintohallintojohtajien yhteistyöverkosto FUCIO - yliopistojen tietohallintojohtajien yhteistyöverkosto Opetushallitus Synergiaryhmä eli korkeakoulujen opintohallinnon ja tietohallinnon asiantuntijoiden yhteistyöverkosto 14

Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT- ohjausryhmä Kokonaiskuva Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden trendien kartoitus Tulevaisuuden ja kehittyvien palveluiden vaatimuksien selvittäminen tuottajaorganisaatioiden suhteen ja niiden konsolidaatio KTPO-CSC –sopimusneuvottelut, säästövaatimukset valtakunnallisten paveluiden tuottajille Korkeakoulujohdon ICT-kokouksen järjestäminen Kokonaiskuva Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden trendien kartoitus Tulevaisuuden ja kehittyvien palveluiden vaatimuksien selvittäminen tuottajaorganisaatioiden suhteen ja niiden konsolidaatio KTPO-CSC –sopimusneuvottelut, säästövaatimukset valtakunnallisten paveluiden tuottajille Korkeakoulujohdon ICT-kokouksen järjestäminen

Valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä VIRTA-opintotietopavelun tiedon laadun varmistaminen Korkeakoulukierros keväällä 2016 VIRTA-julkaisutietopalvelun ORCID- keskuksen käynnistäminen, tutkijan tietovirrat (kilpailtu rahoitus, avoin tiede) Yksilöimisen, roolien hallinnan ja tunnistamisen ratkaisut sekä VTJ:n hyödyntäminen korkeakouluissa Korkeakoulujen henkilöstö- ja roolitietovaranto VIRTA-opintotietopavelun tiedon laadun varmistaminen Korkeakoulukierros keväällä 2016 VIRTA-julkaisutietopalvelun ORCID- keskuksen käynnistäminen, tutkijan tietovirrat (kilpailtu rahoitus, avoin tiede) Yksilöimisen, roolien hallinnan ja tunnistamisen ratkaisut sekä VTJ:n hyödyntäminen korkeakouluissa Korkeakoulujen henkilöstö- ja roolitietovaranto

Korkeakoulujen johdon ICT-kokous Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT-palveluiden ohjausyhteistyön kehittäminen: kokonaiskuva esitetyn mallin vahvistaminen 2016 kevään kokouksessa CSC:n osakkeiden luovuttaminen korkeakouluille Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden trendien arvioiminen ICT-palveluiden johtamisen linjausten pohjaksi Mahdollisten Suurten Linjausten tekeminen: ei esityksiä Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT-palveluiden ohjausyhteistyön kehittäminen: kokonaiskuva esitetyn mallin vahvistaminen 2016 kevään kokouksessa CSC:n osakkeiden luovuttaminen korkeakouluille Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden trendien arvioiminen ICT-palveluiden johtamisen linjausten pohjaksi Mahdollisten Suurten Linjausten tekeminen: ei esityksiä

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö

Miten yhteisestä päätetään? Minä päätänSovitaan yhdessäValtio määrää Kuka tarvitsee, maksaa Mitä tarvitaan (minimi) Kaikki maksaa Kuka pystyy, tuottaa (riski) Miten tuotetaan (tehokkuus) Valtio tuottaa Omista asioistaYhteentoimivuusYhteisistä asioista Monta päällekäistä ratkaisua, voivat olla hyviä Parempaa laatua, kilpailu, innovaatio, vaihtoehtoja Yksi ratkaisu, voi olla huono Markkinaa ei ole: liian hajanainen Houkutellaan yrityksiä Markkinaa ei ole: suljettu Osaaminen hajaantuu; eriarvoistuminen Perustason ja valinnavapauden unioni Osaaminen keskittyy; tasapäistäminen Huonot ääripäät

Opiskelun ja opetuksen (tuen ja hallinnon) it-palvelut ja kansallinen yhteistoiminta Mikä on yhteistä Yhteistoimintaskenaarioita, miten yhteisestä päätetään? Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö Miten OTM-hanke sopii tähän? Toimintajatus (CSC:n)

Miten OTM-hanke sopii tähän? (tai Perusrekisteri/Pakki-hanke tai Oodi-konsortio jne.) OTM-hankkeen asiantuntijat osallistuvat Synergiaryhmän työhön o Yhteiset työpajat, etäkokoukset ja iskuryhmät o Asiantuntijaryhmät (kuten KV-VIRTA, viranomaistiedonkeruut) o VIRTA-yhteyshenkilökokoukset, Opintopolku- ja OILI-infot Kommentoivat, opponoivat KOOTuelle yhdessä valmisteluja esityksiä o VIRTA-jatkokehityslinjat o Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon prosessit (viitearkkitehtuuri) Harjoittaa päättäjiä keskustelemaan näistä digitalisoituvan opiskelun ja opetuksen asiaoista 21

Valtakunnalliset, yhteiset palvelut (esim. Opintopolku, HAKA, OILI) ja liitymät (kuten tietovarannot) Yhdessä päättämisen ytimessä on ”nuolet”: yhteentoimivuus

Järjestelmähankkeista kokonaisuuden hallintaan WinOodi WebOodi Oodi Pa- laute Oodi Hops Esim. EXAM VIRTA Kiinteät järjestelmä- kokonaisuudet Osista koostuvat kokonaisuudet Paikalliset tietovarannot Yhteiset tietovarannot OILI Valtakunnal- linen palvelu täydentävä vaihtoehtoisia peruspalveluita OILI EXAM paikalliset profiilikohtaiset portaalit Toimintaa tukevat palvelut, vaihtoehtoisia

Opiskelun ja opetuksen (tuen ja hallinnon) it-palvelut ja kansallinen yhteistoiminta Mikä on yhteistä Yhteistoimintaskenaarioita, miten yhteisestä päätetään? Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ITC:n ohjausyhteistyö Miten OTM-hanke sopii tähän? Toimintajatus (CSC:n)

Toiminta- ajatus Arkki- tehtuuri Analy- tiikka Yhteen- toimi- vuuden ratkaisut Digi- resurssit Paikallisesti hankittavat ratkaisut Yhteiset ratkaisut Valtakunnallinen Henkilökohtainen Arkkitehtuurin, analytiikan ja yhteentoimivuuden ratkaisujen kokoaminen osaksi omia ja muiden tuottamia digiresursseja Se on opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen digitalisointia Oppijaa, opettajaa ja tutkijaa varten sovelluksia, palveluita Organisaatioiden kannalta järkevällä tavalla

VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Skenaario A: Rajattu, eräsiirtoon perustuva, tiedon välitykseen tarkoitettu tietovaranto (kopiotietovaranto) Skenaario B: Korkeakoululaitoksen yhteiset ydintiedot tallentava, reaaliaikainen tietovaranto (perustietovaranto) SWOT-analyysi kummastakin skenaariosta

Rajattu, eräsiirtoon perustuva, tiedon välitykseen tarkoitettu tietovaranto (kopiotietovaranto) 27 Vahvuudet Tietosisältö yhteisen tietomallin mukaista ja yhteismitallista Koko palvelu ministeriön hallinnassa Yhdenmukainen julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurinäkemyksen kanssa Heikkoudet Tieto ei ole ajantasaista ja muunnoksista ja kopioista voi johtua tiedon laadun haasteita Eri lähdejärjestelmät eriyttävät arkkitehtuurit korkeakoululähtöiseen ja yhteiseen Hallintamallin raskaus ja hidas muutostarpeisiin vastaaminen korkeakoulukohtaisissa kysymyksissä Mahdollisuudet Tietovarannon päälle voidaan rakentaa julkisia palveluita, joissa tiedon ei tarvitse olla reaaliaikaista Uhat Operatiivisten palveluiden tarpeisiin kehitetään rinnakkaisia tiedonvälitys- ratkaisuja Ei mahdollista oppijalähtöistä tai kolmannen osapuolen tuottamaa integroitua palvelukehitystä

Korkeakoululaitoksen yhteiset ydintiedot tallentava, reaaliaikainen tietovaranto (perustietovaranto) 28 Vahvuudet Tieto reaaliaikaista, ”master dataa” Tiedot käytettävissä helposti sovellus- ja organisaatiorajoista riippumatta Korkeakoulut voivat räätälöidä tietovarannon sisältöä omiin tarpeisiinsa Heikkoudet Kehittäminen ja muutoksenhallinta on jäykempää kokonaan paikalliseen kehitykseen verrattuna Semanttinen yhteentoimivuus voi kärsiä, kun korkeakoulut laajentavat tietovarantoa omiin tarpeisiinsa OKM ylläpitäjänä on korkeakoulujen toiminnan ytimen kanssa tekemisissä Mahdollisuudet Laajempi yhteinen tietosisältö helpottaa korkeakoulujen yhteistyötä, yhteisten palvelujen rakentamista ja opiskelijoiden sujuvaa liikkumista Sähköinen pysyvä säilyttäminen Laajempi analytiikka Uhat Yhteisen palvelun ylläpidon ja muutoksen hallinnan kustannustehokkuus kärsii byrokratiasta Paikallinen kehitys eriytyy ja korkeakoulujen yhteistyön merkitys vähenee