Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Hiv ja aids.
Lääkkeen antaminen injektiona
Kansantaudit.
Kappale 16.
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Kappale 1.
Kappale 1.
Elimistön puolustusjärjestelmä
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
SÄDEHOITO.
Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Markus 16:15.
Mitoosi.
Proteiinien tehtävät elimistössä
DIABETES.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Paniikkihäiriö.
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
Syöpä.
Ihmisen kloonaus Biotekniikka Niko Köykkä 3C. Mitä on kloonaaminen ? Kloonaamisella voidaan tarkoittaa esimerkiksi geenin, solun tai yksilön kloonaamista.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
NANOBIOTEKNIIKAN SOVELLUKSIA. MITÄ ON NANOBIOTEKNIIKKA? Nanobiotekniikassa kehitetään nanomittakaavan teknologiaa, jota yhdistetään biologisiin rakenteisiin.
Geeniterapian eli geenihoidon muotoja Siiri Virolainen, 2A.
Kantasolutyypit ja niiden hyödyntäminen lääketieteessä
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Sukupuoli vaikuttaa joidenkin ominaisuuksien periytymiseen
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
SUKUSOLUT JA HEDELMÖITYS
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Perusliikuntataitokoulu ja lajikokeilu
Onko meillä syytä olla huolissaan?
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Vaihtoehto- ja uskomushoidot
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Aapo Länsimies & Samu Saarainen
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A

Keinoelimet  Keinoelimellä tarkoitetaan kudosmuokkauksen avulla valmistettua uutta kudosta Esim. kasvattamalla puutosalueelle vastaavaa uutta kudosta Keinoelinten valmistamisessa hyödynnetään kantasoluja

Solukorvaushoito Solukorvaushoidolla korvataan potilaan tuhoutuneet tai toimimattomat solut terveillä soluilla. Lähes kaikkikykyisiä kantasoluja on vain alkiossa, mutta nykytekniikan avulla kantasoluja voidaan tehdä lähes mistä tahansa ihmisen solutyypistä. Solut saadaan palautumaan kantasoluiksi siirtämällä soluihin viruksen avulla tiettyjä, vain alkiovaiheessa ilmeneviä geenejä. Näin aikaansaadut solut voidaan erilaistaa esim. verisoluiksi ja käyttää niitä solukorvaushoidossa.

Solujen erilaistumismekanismit tunnetaan vielä huonosti, ja siksi kantasolujen käytössä yhtenä sairauksien hoitomuotona on vielä paljon tutkittavaa. Joidenkin tutkimusten mukaan kantasolujen käyttöön liittyy suurentunut syöpäriski. Kantasolut saattavat lisäksi jakautua hallitsemattomasti, mikä johtuu niiden kyvystä tuottaa kromosomien telomeereja pidentävää telomeraasientsyymiä. Solukorvaushoidolla voitaisiin korvata esim. diabetespotilaan tuhoutuneet haiman saarekesolut insuliinia tuottavilla terveillä saarekesoluilla.

3D-tulostus 3D-soluviljelmien avulla tehdään elimien osien tutkimusta eri puolilla maailmaa. Kolmiulotteisia solukokonaisuuksia voitaisiin käyttää esim. synteettisten aineiden myrkyllisyyden testaamiseen. Tällöin pystyttäisiin tutkimaan, miten lääkeaineet vaikuttavat yksilössä. On pystytty valmistamaan esim. korvaproteesi mikrotiasta kärsivälle lapselle (mikrotia = synnynnäinen epämuodostuma, jonka vuoksi toinen korva puuttuu joko kokonaan tai osittain). Korvaproteesi tuo kuulon kehittymättömään korvaan.

Keinoiho Verisuonitettua keinoihoa pyritään valmistamaan 3D- tulostustekniikan avulla. Keinoihoa on tarkoitus käyttää eläinkokeiden korvaamiseksi farmasia- ja kosmetiikkateollisuudessa. Sitä pystytään myös hyödyntämään ihosiirteinä palovammojen hoitoon. paranee-itsest%C3%A4%C3%A4n-%E2%80%93-t%C3%A4ss%C3%A4-on- tulevaisuuden-keinoiho html paranee-itsest%C3%A4%C3%A4n-%E2%80%93-t%C3%A4ss%C3%A4-on- tulevaisuuden-keinoiho html

Keinokudos Voidaan valmistaa 3D- tulostimilla, vain jos ne ovat nestemäisiä ja nopeasti kovettuvia. Muodostuu polymeeripohjaisista materiaaleista. Keinokudosten materiaalin kehittämisen haasteena on saada niihin tarvittavat ominaisuudet. Valmistetun kudoksen on oltava elastinen ja sovelluttava elimistöön. human-liver-ever?cmpid=RSS%257cNSNS%257c2012-GLOBAL%257conline-news

Lähteet verisuonia-ja-kudoksia htmlhttp:// verisuonia-ja-kudoksia html itsest%C3%A4%C3%A4n-%E2%80%93-t%C3%A4ss%C3%A4-on-tulevaisuuden-keinoiho htmlhttp:// itsest%C3%A4%C3%A4n-%E2%80%93-t%C3%A4ss%C3%A4-on-tulevaisuuden-keinoiho html sai-korvan-3d-tulostimella htmlhttp:// sai-korvan-3d-tulostimella html Bios 5 Bioteknologia, Sanoma Pro (2014) ever?cmpid=RSS%257cNSNS%257c2012-GLOBAL%257conline-newshttps:// ever?cmpid=RSS%257cNSNS%257c2012-GLOBAL%257conline-news