HALLITUSOHJELMAN KÄRKIHANKKEET Osaaminen ja koulutus Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan Martti Rantalan 22.10.2015 ote OKM kärkihankemateriaalista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Polku hyvinvointiin Eduskunnassa
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Autismi- ja Aspergerliitto ry Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia.
Koordinaatti – Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus -Valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus. Toiminta käynnistyi Koordinaatin.
Satu Sjöholm/Liikuntatoimen ylitarkastaja/Länsi-ja Sisä-Suomen Aluhallintovirasto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sujuvat siirtymät – ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos.
Työpajojen yhteistyön merkitys Saila Aho-Mantila
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallituksen puheenvuoro Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen peruskoulutuksen läpäisyohjelman loppuseminaari.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 ETR/Aluekouluttaja- ja nuorisotuomariryhmä
ELO-yhteistyöryhmä Paula Hiltunen. Alueen ELO-toiminnassa vireillä juuri nyt 1. Ohjaushenkilöstölle ajankohtaisinfot puolivuosittain. Paula.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Tutkimustietovaranto
Reformi haltuun OKM.
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Ammatillisen koulutuksen reformi ja ohjaamo-toiminta
Tulevaisuuden yrittäjyys- ja työelämätaitoja korkeakouluihin
Ops-iltapäivä Raumanmeri
Kati Kettunen, Helsingin yliopisto
Elinikäisen ohjauksen / tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kokonaisuus ns. OHJAAMO – malli (luonnos TEM) Kansalainen oppimisen ja työn siirtymissä.
Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen toimeenpanotutkimus (TEAK) Kelan työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus.
Unifin opetusvararehtoreiden 13. 9
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Suuhygienisti (AMK), 210 op
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Osallistamalla osaamista-toimenpidekokonaisuus ja seuraava haku
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
OT-keskus Erityistaso
TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö nuorisotakuun toteuttamisessa
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
MIELENTERVEYS-KUNTOUTUJIEN TYÖHÖNVALMENNUS
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
KP OTE Opinnoista töihin
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Ohjaus ja yhteistyö: toimeenpanosuunnitelman tilanneraportti Maritta Korhonen (puheenjohtaja) Minna Saario (sihteeri)
Tervetuloa Innokylään!
Asiakas- ja palveluohjaustyöryhmä helmikuu 2018
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Ohjaamot.
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä korin tilanne
Osallisuuden toimintamalli
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Tulokset 2018 Suunnitelmat 2019.
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Osaamisen ennakointifoorumi
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

HALLITUSOHJELMAN KÄRKIHANKKEET Osaaminen ja koulutus Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan Martti Rantalan ote OKM kärkihankemateriaalista ELYille: lisätietoja

Strateginen painopiste: osaaminen ja koulutus 2

Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan Tavoitteena on tukea nuorten elämänhallintaa, opintopolkujen rakentumista ja työllistymistä. Lisäksi syvennetään yhteistyötä nuorten tukemisessa ja kootaan hyvät toimintatavat hyödynnettäväksi valtakunnallisesti 3

Kehitetään nuorisotakuumallia Kehitetään malli, jossa vastuu tukea tarvitsevasta on yhdellä taholla ja vahvistetaan etsivää nuorisotyötä Kehitetään ESR-rahoituksen turvin yhden luukun Ohjaamo- palvelupisteitä ja laajennetaan verkostoa Olemassa olevista malleista kerätään ja levitetään parhaat elementit Vahvistetaan etsivää nuorisotyötä kehittämällä luottohenkilömallia (OKM, TEM, STM) Toteutus –Suunnitelma valmis 12/2015 –Tuetaan paikallista monialaista yhteistyötä ja etsivää nuorisotyötä –Toteutettu 12/2018 Panostukset –5 milj. euroa vuosina

Kaikille koulutuksen päättäville työpaikka Joustavan perusopetuksen (JOPO) toimintaa 7-9. luokilla lisätään Toimilla tuetaan jatko-opintoihin valmistumista ja pidemmällä aikavälillä työelämään sijoittumista. Ehkäistään syrjäytymistä. Toteutus –Suunnittelu valmis 12/2015 –Käynnistetään selvitys joustavan perusopetuksen toimeenpanosta 2016 –Toteutettu 12/2018 Panostus –Yhteensä 1 milj. euroa vuosina

Vahvistetaan nuorten sosiaali- ja terveyspalveluita, nuorten mielenterveyspalveluita sekä taataan kuntoutuspaikat Rakennetaan nuorten palveluista yhtenäinen kokonaisuus, jossa keskiössä kynnyksettömät monialaiset ohjaus- ja tukipalvelut Koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle syrjäytyneiden tukemiseksi rakennetaan toimintamalli nuorten sosiaali-, mielenterveys- ja päihdetyöhön kytkemällä toiminta neuvonta- ja ohjauspalveluihin Otetaan käyttöön näyttöön perustuvat menetelmät mielenterveys- ja päihdetyön toteuttamiseksi opiskelu- ja kouluterveydenhuollossa sekä kokeillaan ja toimeenpannaan toimintamalleja lasten, nuorten ja perheiden sote-palvelujen ehjän kokonaisuuden rakentamiseksi Toteutus –Suunnittelu 1/2016 –Haku kohdennetuille valtionavuille 1/2016 –Työkalupakin kokoaminen opiskelu- ja kouluterveydenhuollossa –Hyvät toimintamallit koottuna sekä arviointi 2018 Panostus –4 milj. euroa

Vahvistetaan työnetsijätoimintaa ja kehitetään nuorten palkkatukea ja Sanssi-korttia Kehitetään palkkatukea. Palkkatuella alennetaan vastavalmistuneiden ja ammatillisen koulutuksen käyneiden työllistymiskynnystä Sanssi-kortin käyttöä lisätään ja se kytketään tiiviimmin yrityspalveluihin Työttömille nuorille, joilla ei ammatillista koulutusta tarjotaan soveltuvaa koulutusta, esimerkiksi oppisopimuskoulutuksena Nuorten yrittäjyyspajan toimintamalli käyttöön koko maassa Ohjaamo ja Ohjauspalveluiden digitointi, digitaaliset ohjauspalvelut kaikille nuorille ja varmistetaan niiden integroituminen osaksi sähköisiä hakupalveluita (opintopolku.fi) Toteutus –Suunnittelu valmis 1/2016 –Toteutus ja seuranta

Esitys osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeen panostuksiksi (300 me) Momentti Yhteensä milj. euroa Kärkihanke 1. Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin 121 milj. euroa - opettajien osaamisloikka opettajankoulutuksella, digitaalisten materiaalien käyttöönoton vauhdittaminen ja digioppimisen kokeilut ja kehittäminen - opettajien osaamisloikka opettajankoulutuksella ,51921,550 - digitaalisten materiaalien käyttöönoton vauhdittaminen ja digioppimisen kokeilut ja kehittäminen tunti liikuntaa päivässä (uusi momentti) kielikokeilut Kärkihanke 4. Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta 10 milj. euroa - Lasten kulttuuritoiminnan saavutettavuuden edistäminen kerhotoimintaa hyödyntäen taiteen perusopetuksen ja koulujen välillä ,8112,8 - Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus ,2225,2 - Prosenttitaiteen periaatteen laajentaminen ,60,80,62 Kärkihanke 5. Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi (työnjako, profiloituminen, kaupallistaminen, pääomitus, tutkimus- ja innovaatiorahoitus) 159 milj. euroa - Korkeakoulujen pääomitus - Yliopistojen pääomitus Ammattikorkeakoulujen pääomitus Suomen Akatemia tutkimushankkeet (valtuuden lisäys 20 milj. euroa vuonna 2016) Kärkihanke 6. Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan 10 milj. euroa - nuorisotyön toimenpiteet ,5 5 - yleissivistävän koulutuksen toimenpiteet ,4 0,3 1 Määrärahat yhteensä opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokassa 29 29,560,6146,9237 Määrärahat muissa pääluokissa Kärkihanke 5. Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi (työnjako, profiloituminen, kaupallistaminen, pääomitus, tutkimus- ja innovaatiorahoitus) 159 milj. euroa - Challenge Finland + muut TEKESin tutkimusrahoitusinstrumentit Määrärahat yhteensä työ- ja elinkeinoministeriön pääluokassa 32 Kärkihanke 6. Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan 10 milj. euroa - Nuorten sosiaali- ja terveyspalvelut, mielenterveys ja kuntoutus Määrärahat yhteensä sosiaali- ja terveysministeriön pääluokassa 33 4 Osaaminen ja koulutus painopistelue yhteensä (milj. euroa) 300 8