ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Keuhkosairaudet ja liikunta
Advertisements

Kotitehtävä.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Lehmätutkimus - Väitetään että lehmät tuottavat enemmän maitoa, kun niille soitetaan musiikkia. -
Psoriasiskysely 2011 tulokset Helsingissä
Luentomateriaali Keuhkoahtaumatauti Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
© Kustannusosakeyhtiö Otava Heijastuspohja Tietoa ja tilastoja Suomen väestöstä.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Ilma.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Fyysinen kunto ja suorituskyky
6.4 Liikunnan merkitykset
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Unikauhukohtaus (night terror)
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
SEPELVALTIMOTAUTI ..
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Hoito ja ohjaus Tekijä Tuuli Hämäläinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Syömishäiriöliitto - SYLI ry
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Kansanterveys ; koko väestön terveys
ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Hukkumistapaturmat
Esityksen transkriptio:

ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti)

AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus, (liikunta) COPD -Tupakointi, ympäristön tupakansavu, ilmansaasteet

TAUDINKUVA Astma -Yöllinen yskä -Hengen ahdistus -Uloshengityksen vinkuminen COPD - Limaneritys keuhkoputkista -Hengenahdistus -Suorituskyvyn heikentyminen

ENNALTAEHKÄISY JA HOITO Astma -Hengitettäviä eli inhaloitavia lääkkeitä -Avaavia ja hoitavia lääkkeitä -Voi ennaltaehkäistä esimerkiksi vanhempien tupakattomuudella ja flunssan kunnollisella hoidolla COPD -Ennaltaehkäistään välttämällä tupakointia tai lopettamalla se kokonaan -Oireita voidaan lievittää lääkkeillä -Liikunta

ESIINTYVYYS Astma -6% suomen väestöstä -Suurinpiirtein saman verran Länsi-Euroopassa COPD -Suomessa on diagnosoitu noin sairastunutta -Keuhkoahtaumatauti on maailman neljänneksi yleisin kuolemaan johtava sairaus

ESIMERKKIHENKILÖ -Marja, 53 vuotias -COPD:sta kärsivä (syynä tupakointi) -Polttanut 40 vuotta, aloitti 13 vuotiaana, koska kaveritkin polttivat. COPD todettiin 51 vuotiaana -Marja kokee päivittäin hengenahdistusta ja hänen suoritus- kykynsä liikuntaharrastuksissaan on laskenut -Hoitaakseen COPD:ta Marja syö säännöllisesti asianmukaisia lääkkeitä -Hän katuu sitä, että polttaa ja toivoo ettei olisi koskaan aloittanutkaan polttamista

LÄHTEET TEHNEET: PIETARI, ANNI JA JARNO