D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Painonhallinta ja lihavuus
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Terveyden edistäminen
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
HIILIHYDRAATIT.
DIABETES.
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
- Se suomalaisten juttu
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Nuoren urheilijan ravitsemus
KEUHKOSYÖPÄ …..
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Paksusuolensyöpä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
diabetes mellitus tai sokeritauti
SYÖPÄ.
Kansantaudit Suomessa
Idan tarina DM1 on energia-aineenvaihdunnan häiriö/sairaus, jossa haima ei eritä insuliinia ollenkaan. Keho tarvitsee insuliinia sokerin pilkkomisessa.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK

DIABETES Joukko erilaisia sairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Diabeteksen kaksi päämuotoa ovat tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes. Syynä on insuliinihormonin erityksen loppuminen, sen määrän riittämättömyys tai vaikutuksen heikkeneminen eli insuliiniresistenssi.

DIABETEKSEN T YYPPI 1 JA 2 Insuliininpuutostauti Haiman sarakkeet eivät eritä insuliinia Haiman puolustusjärjestelmän häiriö  Elimistö tuhoaa omia kudoksiaan Taustalla perimä/muu tekijä (esim. painon nopea kasvu) Suomessa sairastunutta Huono sokerinsietokyky Solujen kyky siirtää glukoosia verestä solun sisään heikkenee Haima ei kestä sokerin määrää  Glukoosin määrä elimistössä valtava Stressi, lihavuus, eläinrasvat, suolat ja sokeri riskitekijöinä Suomessa sairastunutta Tyyppi 1Tyyppi 2

D IABETEKSEN HOITOTAPOJA Tyypin 1 Päivittäiset insuliinipistokset Ruoassa olevien hiilihydraattien tarkkailu Tyypin 2 Laihduttaminen (ruokavalio) Tukihoito (insuliinipistokset) Lääkkeet Ehkäisy Liikunta Ruokavalio (vihannekset, hedelmät, kuidut)

MBO ( METABOLINEN OIREYHTYMÄ ) Tila, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä samanaikaisesti Aiheuttaa keskivartalolihavuus Henkilöillä, joilla on todettu MBO, keskimääräinen sydän- ja verisuonisairauksien vaara on 2-3 kertaa suurempi kuin terveillä Suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen Miehistä 20-40% sairastuu, naisista 10-20%

MBO: N EHKÄISY JA HOITO Osa voidaan hoitaa lääkkeillä esim. verenpainetta Voidaan ehkäistä säilyttämällä normaali paino Tupakoinnin lopettaminen, stressinhallinta, liikunta ja terveellinen ruokavalio vähentävät riskiä sairastua

E SIMERKKIHENKILÖ Petteri sairastaa tyypin 2 diabetestä ja MBO:ta Hän ottaa kaksi insuliinipistosta päivässä ja käy dialyysihoidossa huonosti toimivien munuaisten vuoksi, koska hänen diabeteshoitoa ei ole aloitettu ajoissa. Petterillä on vaikeuksia hengittää ja kolesterolitasot ovat suuria, jolloin hänen on vaikea liikkua kunnolla

LÄHTEET artikkeli=dlk00045www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_ artikkeli=dlk00045 (MBO) www. terveyskirjasto.fi/ terveyskirjasto /tk.koti ?p_artikkeli=dlk00011www. terveyskirjasto.fi/ terveyskirjasto /tk.koti ?p_artikkeli=dlk00011 (Diabetes) Lukion terveystiedonkirja Terve! (sanomapro)