KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Tehnyt: Melanie Soukko
Kansantaudit.
Rintakirurgiaa.
Ympäristöterveys.
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
Syöpälääkehoito.
joka 3.lla suomalaisella
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
SYÖPÄ.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Mielenterveyden häiriöt
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Tupakka tuhoaa ja tappaa
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
SYÖPÄ.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela

KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden ihmisten tauti, sillä tapauksista vain 5-10 % löytyy alle 50- vuotiailta  Suomessa keuhkosyöpä on miehillä toisiksi yleisin syöpälaji ja naisilla neljänneksi yleisin  Suomessa keuhkosyöpään sairastui tutkimusten mukaan vuonna 2010 noin 2400 ihmistä  Keuhkosyövän tavallisin aiheuttaja on tupakointi ja lähes % keuhkosyöpätapauksista johtuu tupakanpoltosta  Uusista tapauksista alle kolmasosa ilmenee naisilla, mutta määrä lisääntyy naisten tupakanpolton yleistyessä  Keuhkosyövän ilmeneminen henkilöllä, joka ei polta tupakkaa, on mahdollista, mutta harvinaista, mutta esimerkiksi passiivinen tupakointi suurentaa keuhkosyöpään sairastumisen riskiä  Tupakoimattomien ihmisten riski sairastua keuhkosyöpään on vain noin kymmenesosa tupakoivien henkilöiden riskistä sairastua  Keuhkosyöpävaara on sitä suurempi, mitä enemmän on polttanut päivittäin, mitä pidempään on polttanut ja mitä nuorempana on aloittanut

ALTISTAVIA TEKIJÖITÄ Keuhkosyövälle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi...  Tupakanpoltto ylivoimaisesti suurimpana syynä  Altistuminen tupakan savulle, passiivinen tupakointi  Sisäilman radon  Asbesti  Perintötekijät; vaikka keuhkosyöpä ei ole perinnöllinen sairaus, niin perinnölliset tekijät vaikuttavat silti  Perintötekijät vaikuttavat erityisesti, jos lähisuvussa on keuhkosyöpää  Keuhkoahtaumatauti

KEUHKOSYÖVÄN SYNTY  Keuhkosyöpä syntyy, kun solujen jakautumisen säätelyssä tapahtuu häiriö ja yksittäisen keuhkokudoksen solu muuttuu syöpäsoluksi  Syöpäsoluille ominaisena piirteenä se jakautuu hallitsemattomasti ja usean jakautumisen jälkeen se muodostaa ryhmittymän, jota kutsutaan myös kasvaimeksi  Kasvain voi muodostaa myös etäpesäkkeitä, kun syöpäsolut liikkuvat kohti imu- tai verisuonta, jonka jälkeen se voi levitä verenkierron mukana keuhkoista muun muassa aivoihin, maksaan, luustoon, tai lisämunuaisiin

OIREET  Alkuun keuhkosyöpä on oireeton tai  Aiheuttaa oireita, joita ei osaa yhdistää niin vakavan laatuiseen sairauteen  Kun keuhkosyöpä alkaa ilmetä;  Useimmilla ensioireina on yskä. Joillakin ilmenee myös verisiä yskähdyksiä ja hengenahdistusta  Yskän pahentuminen sekä pitkään jatkunut yskä ohjaavat ihmistä hoidon puoleen  Myös toistuva keuhkokuume ja keuhkoputken tulehdus ovat keuhkosyövän oireita  Tavallisia oireita, joita ei osaa välttämättä yhdistää keuhkosyöpään ovat;  Kuume  Laihtuminen  Ruokahaluttomuus  Väsymys

EHKÄISY  Parhaat keinot, joilla keuhkosyöpää voi ehkäistä ovat;  Tupakoimattomuus  Terveelliset elämäntavat  Oman kehon tarkkailu  Altistumattomuus tupakansavulle  Runsas kasvisten ja hedelmien käyttö, mutta suhteessa tupakanpolton vähentämiseen vaikutus on pieni

KEUHKOSYÖPÄ TYYPIT  Keuhkosyöpä voidaan jakaa kahteen päätyyppiin sen perusteella, miltä se näyttää mikroskoopilla tarkasteltuna  Päätyypit ovat nimeltään pienisoluinen syöpätyyppi ja ei-pienisoluinen syöpätyyppi  Pienisoluista keuhkosyöpää on noin 25% ja ei-pienisoluista syöpää noin 75%  Pienisoluiset keuhkosyövät lähettävät etäpesäkkeitä jo syövän alkuvaiheessa ja lähes aina toteamishetkellä ne ovat jo levinneitä.

HOITAMINEN  Keuhkosyöpää voidaan hoitaa kolmella eri tavalla; leikkauksella, sädehoidolla ja solunsalpaajahoidolla  Hoitoihin vaikuttaa potilaan yleiskunto, kasvaimen kudostyyppi ja syövän levinneisyys  Leikkauksessa kasvain pyritään poistamaan pois kokonaan huolellisesti  Sädehoidon tarkoituksena on tuhota syöpäsoluja ja pienentää kasvaimia vaurioittamalla jakautuvien solujen rakenteita. Sädehoidoilla voidaan myös tuhota syöpäkasvaimia, vahvistaa muiden hoitojen tuloksia (= liitännäishoito), lievittää oireita ja pienentää etäpesäkkeiden kokoa.  Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat lääkkeitä, joiden tarkoituksena on häiritä ja hidastaa runsaasti jakavien solujen toimintoja. Parhaassa tapauksessa solun toiminnot hidastuvat niin, että ne kuolevat kokonaan pois.  Pienisoluisen syöpätyypin hoitokeino on yleensä pelkästään solunsalpaajahoito, joka auttaa hyvin aluksi, mutta kyseisissä tapauksissa syöpä on herkkä uusiutumaa  Ei-pienisoluisten syöpätyyppien hoitona on ensisijaisesti leikkaus, jos kasvain ei ole kerennyt leviämään liikaa

LÄHTEET Internet-lähteet:           Kuvat: and-tar/