6. RAVINTOAINEET HALTUUN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Kotiläksy Tehtävä 7 sivulta 41.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
mieluummin useampikin?
HIILIHYDRAATIT.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
1. Hiili – elämän alkuaine
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
10. LIIKUNTA ARJESSA TERVEYSTIETO 7. TEHTÄVÄ Tutustu nuorten terveysliikunnan suositukseen (oppikirja s. 66) a.Miksi liikunnan terveellisestä määrästä.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kehon energiantuotto.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
TE1 Painonhallinta Hurtig
Liikunta+ravinto.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
18. Turvallisesti vesillä ja jäällä
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ruokaoppia.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
TERVEYSTIETO PALOTURVALLISUUS.
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
Esityksen transkriptio:

6. RAVINTOAINEET HALTUUN Terveystieto 7

RESEPTI Mitä ruoka-aineita siinä käytetään? Tarkastele suosikkiruokasi reseptiä. Mitä ruoka-aineita siinä käytetään? Mitä ravintoaineita ruoka-aineet sisältävät? Onko ruoka terveellistä? Perustele.

KÄSITEKARTTA Lue oppikirjan luku 6. Ravintoaineet haltuun Täydennä käsitekarttaan oikeat ravintoaineet HIILI- HYDRAATTI SUOJA- RAVINTOAINEET VITAMIINIT RASVA RAVINTOAINEET KIVENNÄIS- AINEET ENERGIA- RAVINTOAINEET PROTEIINI

Lue oppikirjan luku 6. Ravintoaineet haltuun Täydennä käsitekarttaan oikeat ravintoaineet SUOJA- RAVINTOAINEET KIVENNÄIS- AINEET RASVA PROTEIINI RAVINTOAINEET ENERGIA- RAVINTOAINEET HIILI- HYDRAATTI VITAMIINIT

Miksi tulisi syödä monipuolisesti? Ihminen tarvitsee noin 50 erilaista ravintoainetta kasvuun, kehitykseen ja elimistön toimintaan!

TEHTÄVIÄ Hyödynnä tehtävässä 1. fineli.fi – sivustoa Syötä ruoka-aine ”Elintarvike”-hakukenttään Valitse listasta tarkasteltavaksi perus ruoka-aine, ei elintarviketta (esim. peruna – makkaraperunat kaikilla mausteilla) Tarkastele, mitä ravintoaineita ruoka-aine sisältää. Vertaile ruoka-aineita keskenään ja ihmisen päivittäisiin saantisuosituksiin. Täytä tehtävä havaintojesi perusteella. Vastaa videoiden aikana OMA SYKE teht. 1 s. 29 Hiilihydraatit (5min) Proteiinit (3min) Rasvat (4min) OMA SYKE teht. 2 s. 29 OPPIKIRJA teht. 5 s.47

Syö hyvää – suolavideo (3min)

Kuka tahansa lihoo, jos syö enemmän kuin kuluttaa! Mistä ihminen saa energiaa? Mihin syöty ruoka kuluu? Mihin ihminen tarvitsee energiaa vaikka makaisi sängyssä koko päivän? Miksi himoliikkuja ei välttämättä laihdu? Oppikirjan tehtävä 2 s. 47

Energiasisällöt 38 kJ (9 kcal) 17 kJ (4 kcal) 29 kJ (7 kcal) rasvoja hiilihydraatteja proteiineja alkoholia 1 g 1 g 1 g 1 g Miten paljon eri ruoka-aineet sisältävät sokeria? (kuvia) Kalorivertailu (kuvia)

RUOKAPÄIVÄKIRJA mitä olet syönyt tänään? Oma Syke teht. 1 s. 30 : Täydennä ruokapäiväkirjaan mitä olet syönyt tänään? mitä ravintoaineita nauttimasi ruuat ja juomat sisälsivät? Jatka täydentämistä koko päivän loppuun asti.

Valitse itsellesi hyödyllisempi aihe Jos syöt paljon rasvaa… Kolesteroli oppikirja s. 42 1. Mitä kolesteroli on? 2. Mihin kahteen osaan kolesteroli jaetaan? 3. Mitä haittaa liiasta kolesterolista on? 4. Mikä ruoka-aine mainitaan hyvän kolesterolin lähteenä, mikä huonon? Hitaasti ja nopeasti hajoavat hiilihydraatit oppikirja s. 39-40 Oma syke teht. 5 s. 25 Jos verensokerisi heittelee…

KOTITEHTÄVÄT Oma Syke Ruokapäiväkirja teht. 1 s. 36 – loppuun! Oma Syke teht. 6 s. 26