Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Vihdin seurakunnan ilta
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Lapselle hyvä päivä tänään
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Kilpailijan starttikurssi
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
1. Mitä tarkoittaa psyykkinen kehitys?
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Mistä ja miten persoona kehittyy?
Emotionaalinen kehitys lapsuudessa
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Potilasohjaus- ja neuvonta hoitotyössä  Onko elintapojen muutos mahdollista?  Mitä vaatii onnistuakseen? -hoitajalta? -potilaalta/asiakkaalta.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Kasvatustyylit Petra Suonio 2011 perhepäivähoitajat.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
ADHD- lapsen tukikeinoja päivähoidossa Petra Suonio
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Psykologian perustiedot 1
tunteet ja kehityspsykologia
VANHEMPIEN PELISÄÄNNÖT
Temperamentti.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Havainnointi ja maailmankuva
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
3 Minuudessa on kaksi puolta
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Temperamentti Ruut Ruokonen 2013.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Persoonallisuus-teoriat
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Kielellinen erityisvaikeus
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Temperamentti

Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden synnynnäinen perusta: Persoonallisuuden synnynnäinen perusta:TEMPERAMENTTI Temperamentti perustuu hermoston rakenteen ja toiminnan eroihin Temperamentti perustuu hermoston rakenteen ja toiminnan eroihin säätelee miten yksilö (vauva) suuntautuu ympäristöönsä säätelee miten yksilö (vauva) suuntautuu ympäristöönsä → hyvä hoito = hoitaja osaa sopeuttaa omat toimensa vauvan temperamenttiin

Temperamentti Temperamenttia voidaan kuvata esim. havainnoimalla vauvan: (Lapsen aika s. 144) aktiivisuutta aktiivisuutta rytmisyyttä (esim. unen säännöllisyyttä) rytmisyyttä (esim. unen säännöllisyyttä) suhtautumista uusiin tilanteisiin (varovaisuus- rohkeus) suhtautumista uusiin tilanteisiin (varovaisuus- rohkeus) sopeutumista uusiin tilanteisiin (muutosten sietäminen) sopeutumista uusiin tilanteisiin (muutosten sietäminen) ärtyvyyttä aistikokemuksille (matala, korkea) ärtyvyyttä aistikokemuksille (matala, korkea) reaktioiden voimakkuutta reaktioiden voimakkuutta huomiokykyä (nopea-hidas) huomiokykyä (nopea-hidas) pitkäjänteisyyttä pitkäjänteisyyttä yleistä mielialaa yleistä mielialaa

Temperamenttityypit 1. Helppo temperamentti -biologiset toiminnot säännöllisiä -iloinen, hymyileväinen, ei kovin voimakkaita -iloinen, hymyileväinen, ei kovin voimakkaita tunnereaktioita tunnereaktioita -positiivinen suhtautuminen uusiin asioihin sekä halu lähestyä uusia ihmisiä, tapahtumia ja halu lähestyä uusia ihmisiä, tapahtumia ja esineitä esineitä -korkea ärsytyskynnys, -korkea ärsytyskynnys, ei hermostu tai pelästy ei hermostu tai pelästy pienestä pienestä

2. Hitaasti lämpiävä temperamentti Vauva reagoi kohtalaisen vaisusti, mutta hieman negatiivisesti kaikkeen uuteen Vauva reagoi kohtalaisen vaisusti, mutta hieman negatiivisesti kaikkeen uuteen Ilmenee tietynlaisena varautuneisuutena ja ujoutena Ilmenee tietynlaisena varautuneisuutena ja ujoutena Hidas sopeutuminen uusiin asioihin huolimatta toistuvista mahdollisuuksista tutustua niihin Hidas sopeutuminen uusiin asioihin huolimatta toistuvista mahdollisuuksista tutustua niihin Pitää rutiineista ja säännöllisyydestä Pitää rutiineista ja säännöllisyydestä Tilannetta pahentaa, jos lapselle ei anneta tarpeeksi aikaa tutustua uusiin asioihin tai jos vanhemmat hyödyntävät häntä pelottavia asioita uhkailun tai rankaisun keinoina Tilannetta pahentaa, jos lapselle ei anneta tarpeeksi aikaa tutustua uusiin asioihin tai jos vanhemmat hyödyntävät häntä pelottavia asioita uhkailun tai rankaisun keinoina

3. Haastava (vaikea) temperamentti Biologisten toimintojen epäsäännöllisyys tyypillistä; vanhempien on vaikea tietää ennalta, milloin vauva haluaa nukkua tai syödä Biologisten toimintojen epäsäännöllisyys tyypillistä; vanhempien on vaikea tietää ennalta, milloin vauva haluaa nukkua tai syödä Vauva saattaa olla jatkuvasti tyytymättömän oloinen Vauva saattaa olla jatkuvasti tyytymättömän oloinen Voimakkaita, raivokkaita reaktioita kaikkeen uuteen, josta ei pidä Voimakkaita, raivokkaita reaktioita kaikkeen uuteen, josta ei pidä Itkee herkästi, voimakkaasti ja pitkään Itkee herkästi, voimakkaasti ja pitkään Isompana paiskoo ovia turhautuessaan ja heittelee tavaroita Isompana paiskoo ovia turhautuessaan ja heittelee tavaroita Mielialat usein negatiivisia Mielialat usein negatiivisia

Temperamentti Useimmat lapset eivät edusta puhtaasti mitään näistä tyypeistä, vaan kuuluvat ”välimaastoon” Useimmat lapset eivät edusta puhtaasti mitään näistä tyypeistä, vaan kuuluvat ”välimaastoon” Hyvä muistaa, että vaikeus on aina suhteellinen käsite (vanhempien/hoitajan/kasvattajan näkökulmat?) Hyvä muistaa, että vaikeus on aina suhteellinen käsite (vanhempien/hoitajan/kasvattajan näkökulmat?) Ympäristön ja temperamentin yhteensopivuus on tärkeää! Ympäristön ja temperamentin yhteensopivuus on tärkeää! Tutkimusten mukaan varhaislapsuudessa havaittu temperamentti näyttää säilyvän esikouluikään, mutta myös muutokset ovat mahdollisia Tutkimusten mukaan varhaislapsuudessa havaittu temperamentti näyttää säilyvän esikouluikään, mutta myös muutokset ovat mahdollisia kokemukset, sisarusten mallit, vanhempien suhtautuminen, päivähoito yms. vaikuttavat kokemukset, sisarusten mallit, vanhempien suhtautuminen, päivähoito yms. vaikuttavat

Temperamentti ei määrää kohtaloa Tärkeintä lapsen tulevaisuuden kannalta on, että vanhemmat ja kasvattajat suhtautuisivat yksilölliseen temperamenttiin rakentavalla tavalla Tärkeintä lapsen tulevaisuuden kannalta on, että vanhemmat ja kasvattajat suhtautuisivat yksilölliseen temperamenttiin rakentavalla tavalla Esim. hitaasti lämpiävä lapsi tarvitsee aikaa, tukea ja rohkaisua Esim. hitaasti lämpiävä lapsi tarvitsee aikaa, tukea ja rohkaisua Tyttöjen ja poikien välillä ei ole systemaattisia eroja temperamentin suhteen: sosiaaliset odotukset ovat kuitenkin erilaiset eri sukupuolille Tyttöjen ja poikien välillä ei ole systemaattisia eroja temperamentin suhteen: sosiaaliset odotukset ovat kuitenkin erilaiset eri sukupuolille Vanhempien elämäntilanne vaikuttaa; esim. haastava vauva valvottaa → vanhemmilla unenpuute Vanhempien elämäntilanne vaikuttaa; esim. haastava vauva valvottaa → vanhemmilla unenpuute Temperamentti on myöhemmin elämässä säädeltävissä, pienen lapsen temperamentti on vain hyväksyttävä ja tuettava lapsen kehitystä Temperamentti on myöhemmin elämässä säädeltävissä, pienen lapsen temperamentti on vain hyväksyttävä ja tuettava lapsen kehitystä

Miten eri temperamentin omaavat lapset tulisi huomioida päiväkodin arjessa?

Miten eri temperamenttityypin vauvat reagoivat seuraavissa tilanteissa: 1. Vauva viedään hoitoon uudelle hoitajalle. 2. Vauvan kanssa lähdetään matkalle. 3. Vauva kohtaa kotonaan joulupukin. 4. Vauva maistaa ensimmäisen kerran uutta ruokaa. 5. Isä ajaa parran pois. 6. Äiti hankkii uudet silmälasit.