Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opettajien tulonhankkimiskulut

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opettajien tulonhankkimiskulut"— Esityksen transkriptio:

1 Opettajien tulonhankkimiskulut

2 Mitä tulonhankkimiskulut ovat?
Tulonhankkimiskulut ovat kuluja, jotka liittyvät välittömästi tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen. Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan ja osa ei. Vähennyskelpoista on se osa, joka liittyy tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen. Vähennyskelpoisia eivät ole välillisesti tulonhankintaan liittyvät kulut eivätkä yksityiselämään liittyvät ns. elantomenot.

3 Yleistä tulonhankkimiskuluista
Yleistä tulonhankkimiskuluista Kaikille palkansaajille myönnetään tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa (kuitenkin enintään palkkatulon määrä). Tulonhankkimisvähennystä ei tarvitse erikseen pyytää, jos kustannukset ovat alle 620 euroa (2016). Vuonna 2017 vähennyksen määrä on 750 euroa. Jos tulonhankkimiskulujesi summa on suurempi kuin tulonhankkimisvähennys (620 e) anna selvitys siitä, miten kulut liittyvät tulonhankintaan esitä erittely kuluista (esim. luettelo hankituista työvälineistä ja niiden hinnoista).

4 Esimerkki tulonhankkimiskuluista
Pekka ja Laura ovat molemmat yläkoulun opettajia. Pekka ilmoittaa veroilmoituksessaan tulonhankkimiskuluina työhuonevähennyksen 410 euroa ja ammattikirjallisuuden hankinnasta aiheutuneita kuluja 200 euroa. Laura ei ilmoita tulonhankkimiskuluja. Pekka ja Laura saavat molemmat 620 euron suuruisen tulonhankkimisvähennyksen. Huomaa, että tulonhankkimiskuluja ei tarvitse ilmoittaa, jos kulut eivät ylitä tulonhankkimisvähennyksen määrää (620 e). Verohallinto tekee automaattisesti 620 euron vähennyksen.

5 Työhuonevähennys 820 euroa / vuosi, päätoiminen käyttö
410 euroa / vuosi, osapäiväinen käyttö (mm. opettajat) 205 euroa / vuosi, satunnaiset sivutulot Jos molemmat aviopuolisot käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten sivutulojen hankkimiseksi, puolisot saavat vähennystä yhteensä 615 euroa / vuosi. Lue lisää vähennyksistä: Verohallinnon yhtenäistämisohje (kohta 2.2) Tulonhankkimiskulut ansiotuloista -ohje

6 Tietokone ja tietoliikenneyhteydet
Tietokone ja tietoliikenneyhteydet Tietokoneen osto- ja internetkuluista saat vähentää 100 %, jos pääasiassa työkäyttöä 50 %, jos näyttöä työkäytöstä 0 %, jos ei näyttöä työkäytöstä Ilmoita ammattisi ja anna selvitys siitä, kuinka paljon ja mihin käytät tietokonetta työssäsi. Yksityiskäytön osuutta ei voi vähentää verotuksessa. Koneiden ja laitteiden ostokulut jos työssä käytettävän laitteen ostohinta alle e, vähennys kerralla jos ostohinta on e tai enemmän, vähennys myönnetään vuosittain 25 %:n menojäännöspoistona kun poistamaton menojäännös on alle e, loppuosa on mahdollista vähentää kerralla

7 Ammattikirjallisuus Voit vähentää toimialaasi käsittelevien kirjojen ja ammattilehtien hankintakustannukset, jos olet hankkinut ne ammatillisen pätevyyden tai ammattitaidon ylläpitämiseksi. Esim. opettajien opetustyössä tarpeellisten kirjojen ja lehtien hankintakustannukset. Esitä selvitys siitä, miten kustannukset liittyvät opetustyöhösi. Yleissivistävien teosten ja aikakauslehtien kustannuksia ei yleensä voi vähentää verotuksessa.

8 Vaatetus ja varusteet Vaatetuksesta aiheutuneet kulut ovat yleensä elantokustannuksia, jotka eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia menoja. Esimerkiksi liikunnanopettajan hankkimia vaatteita ja varusteita ei voida niiden tavanomaisuuden vuoksi pitää tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneina menoina, eikä niitä voi sen vuoksi vähentää verotuksessa.

9 Koulutusmenot Voit vähentää ne koulutusmenot, jotka kohdistuvat työssäsi tarvittavan ammattitaidon ylläpitämiseen tai täydentämiseen. Koulutusmenoja ovat mm. osallistumismaksut maksut kurssimateriaalista matkakustannukset menot koulutuspaikkakunnalla yöpymisestä. Koulutukseen kohdistuvia kustannuksia ei voi vähentää verotuksessa, jos koulutus on peruskoulutusta koulutus johtaa tutkinnon suorittamiseen koulutuksessa on kyse lisäpätevöitymisestä. Muista antaa myös selvitys veroilmoituksellasi siitä, miten koulutus liittyy nykyisiin työtehtäviisi.

10 Opintomatkat Voit vähentää opintomatkan kustannuksia, jos matka on ollut tarpeellinen työn tai tehtävän hoidon kannalta. Opintomatkan kuluina voit vähentää matkakulut matkasta aiheutuneet kohtuulliset asumiskustannukset muiden elantokustannusten lisäykset. Jos osa matkasta on virkistysmatkaa, voit vähentää vain opiskeluun käytettyä aikaa vastaavan osan kuluista. Muistathan pitää päiväkirjaa opiskeluista verotusta varten.

11 Esimerkki tulonhankkimiskuluista
Timo työskentelee kieltenopettajana ammattiopistossa. Timo käyttää kotona samaa työhuonetta opettajapuolisonsa kanssa opetusmateriaalien työstämiseen, kokeiden korjaamiseen ja yhteydenpitoon vanhempien kanssa. Timo on ostanut vuonna 2016 uuden tietokoneen, joka maksoi 800 euroa. Tietoliikenneyhteyksien kustannukset ovat 25 e/kk. Opettajapuolisolla on oma tietokone. Timo on hankkinut opetusta varten vieraskielistä kirjallisuutta 300 eurolla.

12 Esimerkki jatkuu Timo ilmoittaa veroilmoituksessa tulonhankkimiskuluina työhuonevähennyksen 307,50 euroa (puolisoiden yhdessä käyttämä työhuone) tietokoneen hankintamenoa 400 euroa (yhtenäistämisohjeen mukaan vähennyskelpoinen työkäytön osuus 50 %) tietoliikennekuluja 150 euroa (työkäytön osuus 50 %) ammattikirjallisuuteen kohdistuvia kuluja 300 euroa.

13 Esimerkki jatkuu Lisäksi Timo ilmoittaa tässä
Timo ilmoittaa tulonhankkimiskulunsa Veroilmoitus verkossa -palvelussa (vero.fi/veroilmoitus). Palvelu on auki keväällä veroilmoituksen jättöaikaan. Lisäksi Timo ilmoittaa tässä kohdassa ammattinsa ja antaa selvityksen siitä, miten vähennykset liittyvät hänen työhönsä.

14 Esimerkki jatkuu Jos Timo ilmoittaa tulonhankkimiskulut paperilomakkeella, hän merkitsee kulut esitäytetyn veroilmoituksen kohtaan 3.4. Lisäksi Timo ilmoittaa tässä kohdassa ammattinsa ja antaa selvityksen siitä, miten vähennykset liittyvät hänen työhönsä.

15 Asunnon ja työpaikan väliset matkat
Asunnon ja työpaikan välisistä matkoista aiheutuneet kulut vähennetään erikseen, niitä ei vähennetä tulonhankkimiskuluina. Nämä matkakulut ilmoitetaan veroilmoituksessa omassa kohdassaan. Matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Vähennys on enintään euroa vuodessa. Vähennys lasketaan halvimman kulkuneuvon käytöstä aiheutuvien kustannusten mukaan. Halvin on yleensä julkinen kulkuneuvo. Voit vaatia vähennystä oman auton käytön mukaan seuraavissa tapauksissa: Julkisen kulkuneuvon käyttö ei ole mahdollista. Kävelymatka yhteen suuntaan on yli 3 km. Odotusaika meno–paluumatkalla on yli 2 tuntia. Vähennys oman auton käytöstä on 0,24 euroa / km. Lue lisää: Matkakustannukset verotuksessa – ohje palkansaajalle

16 Eri koulujen väliset matkakulut
Jos työskentelet työpäivän aikana kahdessa tai useammassa koulussa saman kunnan alueella, voit vähentää koulujen väliset matkat tulonhankkimiskuluina. Jos käytät työpisteiden välisiin matkoihin omaa autoa, vähennys on 0,24 euroa / km. Huom. Vaikka käytät omaa autoa siirtyessäsi koululta toiselle, matkat kotoa työpaikalle ja työpaikalta kotiin lasketaan halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaisesti.

17 Esimerkki työpisteiden välisistä matkakuluista
Opettaja Onerva työskentelee kouluissa A ja B, jotka sijaitsevat saman kunnan alueella. Aamulla Onerva vie tyttärensä hoitoon ja jatkaa matkaa koululle A. Iltapäivällä hän siirtyy koululta A koululle B. Kotiin hän lähtee koululta B ja noutaa kotimatkalla tyttärensä hoidosta. Onerva ajaa kaikki matkat omalla autollaan. Vähennys matkoista kotoa koululle A ja koululta B kotiin lasketaan halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon kustannusten mukaan. Koulujen A ja B väliset matkat Onerva saa vähentää oman auton kustannuksen mukaan (0,24 euroa / km).

18 Esimerkki jatkuu Kodin ja työpaikan välinen matka
vähennys halvimman kulkuneuvon kustannuksen mukaan Tulonhankkimiskuluna vähennettävä matka hoitopaikka Matka lasten hoitopaikkaan matkan pitenemisestä aiheutunutta kulua ei voi vähentää verotuksessa koulu B koulu A koti

19 Esimerkki jatkuu Onerva ilmoittaa veroilmoituksessaan
asunnon ja työpaikan välisiä matkoja seutulipun mukaan euroa / 11 kk tulonhankkimiskuluina koulun A ja koulun B välisiä matkoja oman auton käytön mukaisesti km vuodessa, à 0,24 euroa / km, yhteensä 264 euroa työhuonevähennystä 410 euroa.

20 Esimerkki jatkuu Onerva ilmoittaa matkakulunsa Veroilmoitus verkossa -palvelussa (vero.fi/veroilmoitus). Palvelu on auki keväällä veroilmoituksen jättöaikaan. Onerva tarkistaa, onko matkakulut merkitty valmiiksi esitäytettyyn veroilmoitukseen, ja tekee tarvittavat korjaukset tai lisää puuttuvan matkan. Onerva lisää kodin ja työpaikan väliset matkat kohdasta ”Lisää asunnon ja työpaikan välinen matka”.

21 Esimerkki jatkuu Jos Onerva ilmoittaisi kodin ja työpaikan väliset matkat omalla autolla ajettujen kilometrien mukaan, hänen pitäisi perustella oman auton käyttö Lisätietoja-kohdassa.

22 Esimerkki jatkuu Onerva ilmoittaa kahden koulun väliset matkat tulonhankkimiskuluina.

23 Kysyttävää? Lisätietoa löydät vero.fi:stä.
Tulonhankkimiskulut ansiotuloista Tutustu vastauspankin kysymyksiin. Voit tehdä myös oman kysymyksen. Chatista saat tarvittaessa apua keväällä veroilmoituksen täyttämiseen verkossa.

24


Lataa ppt "Opettajien tulonhankkimiskulut"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google