Syöpä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Tehnyt: Melanie Soukko
Syövän synty, syyt, hoito
Kansantaudit.
Rintakirurgiaa.
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 1.
Kappale 1.
Syöpälääkehoito.
joka 3.lla suomalaisella
Syöpä ja seksuaalisuus
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
SÄDEHOITO.
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
SYÖPÄ.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Ihmisen keinoelinten valmistaminen ROOSA VANHANEN 3A.
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Epilepsia.
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kohonnut verenpaine.
Syöpähoito ja säteilysuojelu
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
SYÖPÄ.
Syöpä.
Syövän riskitekijät.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Perinnöllisyystieteen perusteita
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Syöpä

Mikä on syöpä? Syöpä on yleisnimitys yli 200 monimuotoiselle tautiryhmälle, joita voi esiintyä lähes jokaisessa ruumiinosassa Noin joka kolmas suomalaisista sairastuu, ja riski sairastua kasvaa iän myötä Puolet sairastuneista paranee Syöpien syyt, vaarallisuus ja hoitotavat vaihtelevat, mutta niillä on myös paljon yhteisiä piirteitä

Syövän riskitekijät Elämäntavoilla ja elinympäristöllä merkitys useitten syöpien syntyyn Riskitekijöitä: tupakointi, lihavuus, liikunnanvähyys, epäterveellinen ruokavalio, runsas alkoholi, ilmansaasteet ja auringon UV-säteily Syöpää aiheuttavia yhdisteitä voi muodostua ruuanlaitossa, ruuansäilömisessä ja ruuan pilaantumisessa Syöpäsolut tai kasvaimet eivät tartu tai periydy, mutta syövälle altistavia geenejä voi periä

Oireet Kyhmy tai haavauma, joka ei parane Muotoaan, kokoaan tai väriään muuttava luomi Ihonmuutokset ja –vauriot Verenvuoto Lähtemätön yskä Käheä kurkku Muutokset ulostamisessa ja virtsaamisessa Painon selittämätön lasku

Syövän kehittyminen Syöpä alkaa kehittyä, kun mutaatiot geeneissä häiritsevät normaalia solujen jakautumista. Häiriö muuttaa solut syöpäsoluiksi, jotka jatkaa jakaantumista loputtomiin. Hallitsemattomasta kasvusta voi seurata kasvain, tai solut voivat levitä ja käyttäytyä kuten tavalliset solut. Kasvaimet jaetaan hyvin, kohtalaisesti ja huonosti erilaistuneisiin. Etäpesäkkeet eli metastaasit syntyvät, kun syöpäsolut tunkeutuvat kasvaimesta imuneste- ja verenkiertoon, sieltä muihin elimiin ja elinten kudokseen.

Syövän hoitomuodot Kolme perushoitolinjaa: sädehoito, lääkehoito ja kirurginen hoito Oikean hoidon valinnassa tarvitaan tarkka tieto syöpäkasvaimen sijainnista, levinneisyydestä ja solutyypistä Sytostaatit ovat syöpäsolun tuhoamiseen tarkoitettuja lääkeaineita (lääkehoito) Leikkauksessa poistetaan syöpäkasvain ja ympäriltä tervettä kudosta (kirurginen hoito) Sädehoito on suurienergistä ionisoivaa säteilyä, joka vaikuttaa erityisesti jakautumisvaiheessa oleviin soluihin (sädehoito)