Kertausta tärkeimmistä asioista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
Advertisements

Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
YHTEEN JA ERILLEEN KIRJOITTAMINEN
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Suomen kielen ominaispiirteet.
Huomio ! Tämä Power Point esitys sisältää Pornograaffista materiaalia LopetusEteenpäin.
yhteen kirjoitettavat yhdyssanat
Semantiikka/ Kysy kirjastonhoitajalta 05/2008. Semanttinen vastausliittymä Prototyyppi Opas luotiin FinnOnto-projektin osana (2006). Opas sisälsi vastaajan.
Yhdysmerkit. Yhdysmerkkiä käytetään - Jos osien rajalla on sama vokaali. Esim. keski-ikä, kuorma-auto tai linja-auto. - Jos yhdysosat ovat rinnasteisia,
Lauseenjäsennys.
KIELENHUOLTOA Yhdyssanat.
Kääntäjät osana EU-viestintää
Iso ja pieni alkukirjain
Preppaus ENA 4.
Päivän erikoinen ÄI1.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
Duaali Teemu Myllynen.
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
TEKSTITYYPIT RK s. 238.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
P IENEN PIENET ALKUKIRJAIMET. Historian tapahtumat suuri Pohjan sota toinen maailman sota talvisota keskiaika Juhlapäivät juhannus joulu pääsiäinen marian.
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Vierassanojen oikeinkirjoitus
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Syntaksin harjoituskurssi CYK140 P Luento ma
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Matkalla.
Etsi ensin predikaatti.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kertausta tärkeimmistä asioista
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
FIBS Paikallissijapeli Olla, käydä (2)+ MISSÄ? Tulla (3), lähteä (1)+ MISTÄ? Mennä (3), saapua(1)+ MIHIN?
SUOMEN KIELEN OMINAISPIIRTEET Suomi kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, suomalais- ugrilaisten kielten ryhmään, ja sen sukukieliä ovat mm. viro, unkari ja.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Mari Åman Department of Applied Mechanics Aalto University.
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.
YHTEEN VAI ERIKSEEN?. YHDYSSANA: MÄÄRITEOSA (MO) + PERUSOSA (PO) Esim. LIHAPULLA.
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
Suomen kielen ominaispiirteet.
Vinkkejä englannin kirjalliseen kokeeseen
Määräysmuodot englanti - ruotsi
Kertausta tärkeimmistä asioista
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Words of quantity Open Road 6 pp
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
SUBSTANTIIVIT JA ARTIKKELIT
Syntaksin harjoituskurssi
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ LV
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Sidosteisuus Tekstin koossa pitävää liimaa!.
Sanaluokat 5-6 luokat
Kertausta tärkeimmistä asioista
Yhdyssanat.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Esityksen transkriptio:

Kertausta tärkeimmistä asioista Yhdyssana vai sanaliitto? 16.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Yhdyssana vai sanaliitto? Kun peräkkäiset sanat muodostavat yhdessä jonkin käsitteen eli tarkoitteen nimen, syntyy yhdyssana. määriteosa + perusosa Sauva + kävely = sauvakävely Lapsi + asia = lapsiasia Kesä + teatteri = kesäteatteri Puutarha + kaluste + näyttely = puutarhakalustenäyttely Sulhasella oli märkäpuku. Sulhasella oli märkä puku. 16.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Kikkoja yhdyssanan erottamiseen Kokeile –kin-liitettä: kesäkin teatterinäytelmä – kesäteatterinäytelmäkin Kokeile adjektiivia kesäteatteri mainio näytelmä mainio kesäteatterinäytelmä

Yhdyssana vai sanaliitto? Yhdyssana: yksi tarkoite: kirjahylly, kerrostalo, pääkaupunkiseutu ja ukonilma Erisnimi + yleisnimi, yksi tarkoite: Helkama-pesukone, Hanna-täti ja Philips-televisio. Muista yhdysmerkki! Jos substantiivia edeltää adjektiivi, ilmaus on yleensä sanaliitto, esim. tiheä viidakko, lyhyt matka. Taipumaton sana kirjoitetaan samoin erikseen: koko lailla, pikku kaupunki, tosi ystävällinen, viime kädessä, sitä paitsi, totta kai, muun muassa, alun perin, niin kuin. Muutamien ilmausten merkitys on kuitenkin vakiintunut, yhteen: jokamies, pikkusielu. 16.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Yhdyssana vai sanaliitto? Yhteen ja erilleen kirjoittamisen ongelma koskee genetiivimuotoisia yhdyssanoja. Luku- ja hahmotustavan mukaan voidaan kirjoittaa joko kielten opetus tai kieltenopetus. Isän leipoman pullan tuoksu tuntui jo eteisessä. Pullantuoksu leijui rappukäytävässä. Genetiivialkuiset yhdyssanat ovat usein terminluonteisia. Alkuosa viittaa pikemminkin lajiin kuin määräyksilöön. Joitakin esimerkkejä: kananmuna, talonpoika, häränsilmä, kirjansidonta, lampunvarjostin. Kielten nimet ovat sanaliittoja: suomen kieli, englannin kieli. Adjektiivit ovat eri asemassa: suomenkielinen ja englanninkielinen.

Yhdyssana vai sanaliitto? Kahden samassa sijassa olevan substantiivin rinnasteet ovat sanaliittoja: yötä päivää, puuta heinää, alun perin, mielin määrin, perin pohjin, suin päin. Genetiivialkuisten -inen-adjektiivien kirjoitusmuoto on yleensä yhteen, esim. samansuuruinen, minkäkokoinen, tämänkaltainen, pahanhajuinen. Lukuisat substantiivialkuisiset sanat ovat niin ikään yhdyssanoja: asianmukainen, järjenvastainen, kansainvälinen. Useimmat substantiivalkuiset tapaukset ovat kuitenkin sanaliittoja, esim. pöytäkirjan mukainen, yön pituinen. Lue lisää: http://www.kotus.fi/index.phtml?i=464&s=2608#faq_464 16.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Yhdyssana vai sanaliitto? Jos infinitiiviä tai partisiippia edeltää määrite, ilmaus on yleensä sanaliitto: huomioon ottaen, läsnä ollessa, näin ollen, lukuun ottamatta, olemassa oleva, merkille pantava, irti päässyt, mukaan luettuna, niin sanottu, ennen kuulematon. Vakiintuneet ilmaukset ovat yhdyssanoja: asiaankuuluva, kouraantuntuva, käänteentekevä, mukaansatempaava. Verbin -minen-johdoksen ja adverbiaalin yhtymä on sanaliitto: eloon jääminen, puhtaaksi kirjoittaminen, maalle muuttaminen, yhteen sovittaminen. Muunlaisen johdoksen ja adverbiaalin muodostama ilmaus kirjoitetaan tavallisesti yhteen, esim. maahanhyökkäys, poissaolo, maaltamuutto, koroillaeläjä, sivustakatsoja.

Yhdyssana vai sanaliitto? Kaksitavuiset vahvistussanat kirjoitetaan yhteen pääsanan kanssa: supisuomalainen, piripintaan, uppo-outo, litimärkä, vitivalkoinen Poikkeuksia: ani harva, tuiki tärkeä Konjunktioiden kun ja kuin muodostamat liittokonjunktiot kirjoitetaan erilleen: samalla kun, sitten kun, niin kuin, samoin kuin Päin-sanan kirjoitetaan yleensä erilleen (substantiivin ja pronominin kanssa) Kouvolaan päin, meille päin, kaupungista päin Mutta: alaspäin, nurinpäin, tuollapäin

Yhdysmerkki Rajalla sama vokaali: avio-oikeus, ensi-ilta Yhdyssanan alku- tai loppuosan toistamatta jättäminen: aate- ja oppihistoria, laina- ja vuokra-aika Moniosainen sanaliitto: Älä kiusaa kaveria -teemaviikko Rinnasteiset osat: levyseppä-hitsaaja, kouluttaja-valmentaja Toinen osa erisnimi, kirjain, numero, merkki: Aino-täti, 24/7 -elämäntapa, K-kauppa, 8-vuotias Oudohko tai harvinainen vierassana: carpe diem -ajatus, cherokee-intiaani, feeniks-lintu, stand up -koomikko Moniosainen vierassana: cha-cha-cha -tanssi, win-win-win -periaate 16.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/yhteen_vai_erikseen/yhteen_ja_erikseen_kirjoittamisen_paasaannot/ http://www.kotus.fi/index.phtml?i=465&s=2608