SYÖPÄ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
MUKANA MURROKSESSA Neuvoja vanhemmille
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
S Ruoka ja terveys s
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
Syöpäpotilaan ravitsemus
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Geenit ja elämäntavat rintasyövän synnyssä
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Kappale 19 Iho on suurin elin. Ihon tehtävät:
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
joka 3.lla suomalaisella
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
SÄDEHOITO.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Sädehoito ( Radiotherapy)
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Solujen jakautuminen Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe - yleensä välivaihe kestää.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tupakan haittavaikutukset
IHOSYÖPÄ.
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Syövän riskitekijät.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
13. Ilmastonmuutos.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Syöpä.
Perinnöllisyystieteen perusteita
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Lämpö ja infrapunasäteily
Esityksen transkriptio:

SYÖPÄ

Tässä ne yleisimmät RISKITEKIJÄT Ylipaino on keskeinen tekijä ainakin kohdunrunko-, rinta-, munuais-, paksusuoli- ja ruokatorvisyövän taustalla. Tupakka yhdistetään etenkin keuhkosyöpäriskiin, mutta myös lukuisiin muihin kuten virtsarakon syöpään, munuaissyöpään, haimasyöpään , suusyöpä ja penissyöpään. Alkoholilla on roolinsa suu-, kurkku-, nielu-, suolisto-, ruokatorvi- ja rintasyövän synnyssä. UV-säteily altistaa ihosyövälle. Geenit Tässä ne yleisimmät

Leviäminen Syöpäsolu irtautuu terveestä solusta muodostaakseen etäpesäkkeen.

Syntyminen Ihmiskehossa syntyy joka hetki monia uusia soluja vaurioituneiden ja kuolleiden solujen tilalle. Joskus kuitenkin käy niin, että solun toiminta häiriintyy perintöaineksessa tapahtuvan mutaation vuoksi. Häiriöitä aiheuttavia tekijöitä kutsutaan yhteisellä nimellä: karsinogeeni. Karsinogeenit ovat syöpää aiheuttavia tekijöitä.

Ehkäisy Tupakoinnin välttäminen Alkoholin liiallisen käytön välttäminen Urheilu Terve ruokavalio Ihon suojaaminen