Ideaalikaasun tilanyhtälö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka 2006
Advertisements

Mekaaninen energia voimatarinoita
Resistanssi ja Ohmin laki
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Lineaarisia malleja.
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Integraalilaskenta MA 10
NEON 5 - Reaktiot ja tasapaino
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Yksikkömuunnokset.
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Kertaus.
4 ATOMIN YDIN.
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
2 VASTUKSET.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA
1. Usean muuttujan funktiot
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Tiheys
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
Juhani Kaukoranta Raahen lukio 2012
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Aineen rakenne.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
14. Aine laajenee lämmetessään
Aineen oma paino aiheuttaa paineen
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
SUBLIMOITUMINEN JA HÄRMISTYMINEN
Höyrystyminen ja tiivistyminen
SUBLIMOITUMINEN JA HÄRMISTYMINEN
Mittaaminen AKV & HKL.
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 24. Paine Tavoitteet ja sisällöt -Paine -Hydrostaattinen paine -Ilmanpaine -Yli- ja alipaine.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Suureet ja mittaaminen  Mittaa saamastasi esineestä kaksi eri suuretta kahdella eri välineellä (yhteensä siis 4 eri mittausta). Valitse sopiva väline,
8 Lämpölaajeneminen.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Määritä kappaleen aiheuttama paine
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
1 Termodynaaminen systeemi
Vesi Yleistä Astel-sivusto Aiheita: veden ominaisuudet, vesi liuottimena, veden puhdistaminen, luonnonvesien tutkiminen Vesijalanjälki -testi Vesikoulu.
FY2 kertaus
Järjestöt työnantajina
Biokaasun tuotanto, käyttö ja kannattavuus 5 op
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
10. Kaasujen yleinen tilanyhtälö
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
2 Paine.
Tiheys Toisiinsa liukenemattomat aineet asettuvat tiheysjärjestykseen tihein alimmaksi. Eri aineilla on eri tiheys. Tiheyden kaava: tiheys massa tilavuus.
Tiheyden määrittäminen laskemalla
35 % 35/100 7/20 0,35 75 % 3/4 3/6 50 % 0,80 4/5 1,5 3/2.
11 Kaasun tilan muuttuminen
Animaatiot ja simulaatiot matemaattisten aineiden opetuksessa
Vaasan yliopisto | Sähkötekniikka | SATE2108 Sähkövuo ja Gaussin laki
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Esityksen transkriptio:

Ideaalikaasun tilanyhtälö Kalle Niemi

Kaasun tilanmuuttujat Suljetussa systeemissä kaasun ainemäärä on vakio, joten tilanmuuttujat ovat Tilavuus V Paine p Lämpötila T Tilanmuuttajat riippuvat toisistaan site, että kaksi niistä määrää kolmannen Vertaa kiinteää ainetta ja nestettä (lähes kokoonpuristumattomia) kaasuun

Esimerkki: hillopurkki pakkasessa Pakastat hillopurkin syksyllä ja suljet kannen niin, että se on helppo aukaista. Mielesi alkaa tehdä hilloa talvella ja yrität avata purkin. Mitä huomaat?

Ideaalikaasu On teoreettinen mallikaasu Sen tilavuus pienenee rajatta, kun paine kasvaa ja lämpötila laskee Todellinen kaasu ei voi kokoonpuristua rajatta Ideaalikaasu ei nesteydy missään olosuhteissa Todellinen kaasu

Kaasujen yleinen tilanyhtälö Kaasusysteemi noudattaa tilanyhtälöä sitä tarkemmin, mitä pienempi kaasun tiheys on eli mitä harvempi se on.

Tehtävien tekoa Tee tehtävät 118-121. Lisätehtävinä 122 ja 128.

Kaasun normaalitila (NTP) Sanotaan, että kaasu on normaalitilassa, kun kaasun lämpötila on T0=273,15 K ja paine on normaali ilmanpaine p0=101 325 Pa

Avogadron laki Samassa paineessa ja lämpötilassa yhtä suuret tilavuudet eri kaasuja sisältävät yhtä monta rakenneosaa Avogadron vakio NA ilmoittaa, että yhdessä moolissa on 6,0221023 rakenneosaa Mooli on ainemäärän n yksikkö, joka lasketaan kaasun massan ja moolimassan M avulla n=m/M Jos näytteessä on ainetta n moolia, niin rakenneosia on silloin N=nNA Yksi mooli kaasua vaatii normaalitilassa tilavuuden Vm0=22,414 dm3

Ideaalikaasun tilanyhtälön johtaminen Tarkastellaan kaasun tilanmuutosta tilasta 1 (p, V, T) normaalitilaan 2 (p0, V0, T0) Normaalitilassa kaasun tilavuus voidaan ilmaista moolitilavuuden avulla V0=nVm0. Tätä slideä ei tarvitse kirjoittaa , missä

Ideaalikaasun tilanyhtälö Kun tunnetaan kaasun ainemäärä n, ideaalikaasun tilanyhtälö voidaan ilmaista moolisen kaasuvakion R avulla: pV=nRT

Pistetyöskentelyä Pisteet 1. Katsokaa videot 3 ja 4 opetus.tv:n sivustolta: http://opetus.tv/fysiikka/fy2/ideaalikaasun-tilanyhtalo/ 2. Tehkää kokeellinen työ paineanturilla. Työohje on peda.netissä. Ota vihko mukaan 3. Tehkää phetin simulaatio tietokoneella. Ohje peda.netissä

Paineanturin mittaustulos

Kotitehtävät 123,125 ja129