Tuulet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Lukion maantiede 1. kurssi
MUSTANMEREN MATALAPAINEET
Vuorovaikutus.
Vuorovaikutus.
Paine p.
Paine p.
Maapallo – ihmisen koti
Lukion maantiede 1. kurssi
Talonrakennuksen jatkokurssi 4 ov Kosteus
KÄSITYÖ KIELEN OPPIMISEN APUVÄLINEENÄ
Niin kaunis on maa.
luonnontieteellinen tausta
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
helenarimalimankkaankoulu 2009
Kappale 3.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
Ilma Maapallon suoja.
Rapautuminen.
UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Ilmastonmuutos.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
SATEET.
Miten säätä ennustetaan?
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Maailmankaikkeuden rakenne
Aineen oma paino aiheuttaa paineen
Ilmakehä suojaa elämää
Maanjäristykset.
FILIPPIINIT.
Dyynit.
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
9. Sadetyypit ja sateisuus
Myrskyt Keskileveyksien syys- ja talvimyrskyt
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Ilmanpaine- ja Tuulivyöhykkeet  Auringon valo- ja lämpösäteily  => Maapallolla vallitsee säteilytasapaino, sillä tulosäteily palaa ajan myötä lähtösäteilynä.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Tuulet  1. Planetaariset tuulet –laajoilla alueilla –suunta pysyy suunnilleen samana jatkuvasti (auringon zeniittiasema vaikuttaa) –Coriolis-voima vaikuttaa.
Ilma.
12. Ilmakehä, Maan suojamuuri
Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella.
Inflaatio.
Länsiharjun koulu 4a.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
1. Energia liikeilmiöissä
Trooppiset sademetsät
Ilmastonmuutos.
Paine p.
Sää Sää = Ilmasto =.
Vesikehä.
Vuorovaikutus ja voima
5 Lämpö ja energian siirtyminen
ILMA SÄÄ.
Trooppiset hirmumyrskyt
ILMAKEHÄ.
Lauhkean vyöhykkeen trombit
Tsunami.
Maapallon veden jakautuminen:
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
7. Tuulet.
2 Paine.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Vuorovaikutus.
Rannikkomerenkulkuoppi Kertauskysymyksiä
Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinnon ratkaisut Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella.
Lämpö ja infrapunasäteily
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Esityksen transkriptio:

Tuulet

Mitä on tuuli? Tuuli on ilmassa esiintyvää liikettä. Joskus se on hyvin nopeaa ja joskus se pysyy paikoillaan. Esim. jos jumppapalloon tehdään reikä, niin syntyy nopeaa ilmaa ja reiän ympärille ilmaantuu paikallinen tuuli, joka aluksi ilmenee hyvin kovana. Kun pallo on sitten tyhjä, niin tuulikin laantuu.

Miten syntyy? Tuuli syntyy paine-eron seurauksena. Mitä suurempi on paine-ero alueiden välillä, sitä suurempi on tuuli syntyy ilmakehässä. Ilmakehässä paine-erot johtuvat ilmanpaineen vaihtelusta.

Matala -ja korkeapaine Kun aurinko lämmittää maan pintaa, ilma lämpenee, sen tiheys pienenee ja se nousee ylöspäin. Tällöin ilmanpaine maan päällä pienenee eli syntyy matalapaine. Ylös kohoava ilma jäähtyy, sen kohoaminen lakkaa, ja ilma kääntyy troposfäärin yläosassa sivuille, pois kohoavan ilman edestä. Jäähtynyt ilma on tiheää, joten se laskeutuu maanpinnalle ja synnyttää näin korkeapaineen

kun nämä ilmanpaineet törmäävät toisiinsa, syntyy tuuli. Joten... kun nämä ilmanpaineet törmäävät toisiinsa, syntyy tuuli.

Erilaisia tuulia On olemassa alueellisia tuulia, kuten monsuunituulet, jotka johtuvat mantereen ja meren erilaisesta lämpenemisestä. Monsuunituulet ovat alueellisia vuodenaikaistuulia. Sitten on myöskin paikallistuulia, jotka vaihtavat suuntaansa yleensä vuorokaudenaikoja noudattaen.

Lisää erilaisia tuulia Vuoristoalueilla esiintyy vuorituulia ja kylmiä laskutuulia. Ne ovat paikallistuulia. Sitten on vielä myrskytuulet, joita harvoin Suomessa tavataan. Suurimmat ja laajimmat myrskytuulet ovat trooppiset pyörremyrskyt, joita esiintyy lämpimillä merialueilla, kuten Indonesiassa. Pyörremyrskyjä kutsutaan Amerikassa hurrikaaneiksi ja Aasiassa taifuuneiksi. Tornado ja trombi ovat pilven ja maa -tai vesialueen välille muodostuvia tuulenpyörteitä. Tornado voi aiheuttaa suuria tuhoja, mutta trombit ovat pienempiä ja lyhytaikaisempia ja niitä voi kesäisin näkyä Suomessakin.