Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lauhkean vyöhykkeen trombit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lauhkean vyöhykkeen trombit"— Esityksen transkriptio:

1 Lauhkean vyöhykkeen trombit

2 Trombi tai tornado on pienenlainen hyvin voimakas pyörremyrsky, joka liittyy yleensä ukkospilveen.
Tornadoa, joka liikkuu veden päällä kutsutaan vesipatsaaksi Tornadoa ei pidä sekoittaa hurrikaaneihin eikä myöskään erilaisiin pöly- ja lumipyörteisiin. Trombi on sama ilmiö kuin tornado, Euroopassa käytetään nimitystä trombi, mutta Amerikassa tornado.

3 Rakenne ja muodostuminen
Syntyy ukkospilvien yhteydessä, eri ilmakerroksissa, kun tuulet puhaltavat erisuuntiin tai eri nopeuksilla. Tornadojen syntyä edistää epävakaa ilmakehä ja suuri tuuliväänne. Tornadot jaetaan kahteen ryhmään: supersolu-ukkosiin ja muihin ukkospilviin ja kuuropilvijonoihin.

4 Muut ukkospilvet ja kuuropilvijonot
Tornadotyypit Supersolu-ukkoset Syntymistä edistää ukkospilven reunaosiin syntyvä mesosykloni. Tuuli kiertää mesosyklonin keskustaa ensin hitaasti. Sopivissa olosuhteissa pystysuuntaiset virtaukset voivat venyttää horisontaali- pyörteisyyttä, jolloin pilven alapintaan muodostuu suppilo joka työntyy alaspäin. Pyörteen supistuessa se voimistuu. jos venyminen ja voimistuminen jatkuvat tarpeeksi kauan, suppilo ulottuu maahan ja syntyy tornado. Muut ukkospilvet ja kuuropilvijonot Muodostuu hiukan eri tavalla Vaakasuorat virtaukset voivat joutua nousuvirtaukseen ja venyä pystysuorasti samalla lailla kuin supersolu-ukkosissa. Yleensä heikompia ja lyhytkestoisempia kuin supersolu-ukkoset.

5 Havaitseminen ja esiintyminen
Tornadoja voi esiintyä maailmanlaajuisesti kaikkialla missä on ukkospilviä. Eniten tavataan Pohjois-Amerikassa Yhdysvalloissa havaitaan vuosittain noin 1200 tornadoa. Euroopassa havaitaan 160 tornadoa ja 170 vesipatsasta Suomessa havaitaan vain noin vesipatsasta tai trombia vuosittain.

6 Otolliset olot tornadon syntyyn
Kostean pinnan ilmakerroksen yllä paksu troposfäärin keskikerroksen ilma. Kosteus ja lämpötila laskevat jyrkästi ylöspäin mentäessä. Tuulet törmäävät alhaalla, mutta hajaantuvat ylhäällä eli alempana konvergenssi, ylempänä divergenssi

7 Lähteet


Lataa ppt "Lauhkean vyöhykkeen trombit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google