KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI 9.4.2015 Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Toimintaympäristön analyysi
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Pohjois-Savon alue-ennakoinnin kehittämishanke
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
KESU-PROSESSI JA KOULUTUKSEN ALOITUSPAIKKOJEN ENNAKOINTI Hyvinvointifoorumi II Erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä Varsinais-Suomen liitto.
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Pedagoginen kehittäminen Tavoitteet vuosille
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Pitkän aikavälin ennakointi - Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma KESU sekä Maakunnallisen toimintamallin rakentaminen
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Uusi Väylä Ammattiin.
EMMA - PROJEKTIN TYÖPAJA , Tampere. T YÖPAJAN SISÄLTÖ JA TAVOITE Havaintoja maakuntien kuvauksista Toivottuja esittelyjä maakunnista Itsearviointia.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Hyvinvointitieto Keski-Pohjanmaan hyvinvointistrategiatyössä Nuorta ei jätetä -seminaari Kristiina Niemi Hyvinvoinnin valtatie -hanke Keski-Pohjanmaan.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
Kokkolan ammattiopisto
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.
POHJOIS-SAVON LIITTO PÄIJÄT-HÄMEEN ENNAKOINTIVERKOSTON SEMINAARI LAHTI HENRIK RISSANEN TYÖVOIMAN KYSYNNÄN JA TARJONNAN ENNAKOINTI HEMAASU-MALLILLA.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Heikki Mäenpää /kl/ /3.1. KOULUTUSTARJONTA PROJEKTI O PETUSMINISTERIÖ Opetusministeriö.
Koulutusmäärät työelämän tarpeiden mitoituksen pohjalta Koulutuksen ennakointitietoa ohjaus- ja opetushenkilöstölle Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies.
Valmentajakoulutuksen laatu. ”Käsikirja 3” Arvot Tavoitteet Toimintatavat –Verkostotoiminta –Valmennusosaamisen kehittämisen yhteiset valinnat ja toimintatavat.
Pirjo Virtanen Etelä-Suomen läänin ennakointikatsaus  Ennakointikatsauksen tavoitteet  Ennakointikatsauksen sisältö  Käytetyt ennakointiaineistot.
Suhdannekehitys Pohjois-Karjalassa loppuvuonna 2014 TRENDIT 1/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
LARK5-hankkeen workshop Sari Mikkola
Keski-Pohjanmaan alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Osmo Seppälä, toimitusjohtaja Vesi- ja viemärilaitosyhdistys VVY
Seppo Laakso Näkökulmia väestöennusteisiin
Suhdannekatsaus huhtikuu 2017
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Ennakoinnin haasteet ja mahdollisuudet Satakunnassa 4. 11
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
KESU2020 VUOSIKELLO OKM KESU Kevät / syksy 2014
Suhdannekatsaus huhtikuu 2018
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU

KESKI-POHJANMAAN LIITON ENNAKOINTIVERKOSTO -Maakuntaliiton lakisääteiseen ennakointitehtävään liittyvät ”nopean toiminnan joukot” -Ilkka Rintala kokoon kutsunut ja koordinoinut viime vuosina -Keskeisin prosessi KESU:n laatimiseen liittyvät työvoiman ja koulutuksen tarpeen alueelliset laskelmat ja niihin liittyvä vuoropuhelu (OKM/VATT) -Verkoston kautta jaettu myös maakuntaa koskevia tilastoja sekä muiden tuottamia ennakointiaineistoja (ETLA, Työhallinto ym.) -Verkostossa mukana seuraavat tahot: Centria ammattikorkeakoulu, Kokkolan yliopistokeskus, KP:n koulutusyhtymä, Kokkolan kaupunki, KOSEK, Kaustisen seutukunta, Pohjanmaan kauppakamari ja Pohjanmaan TE-toimisto -Jokaisella taholla myös omista lähtökohdista ja näkökulmista tapahtuvaa ennakointitoimintaa

KOULUTUKSEN MÄÄRÄLLINEN VS. LAADULLINEN ENNAKOINTI -Määrällistä ennakointitietoa on tarjolla paljon. Tarkoittaa siis suhdanteiden, työvoiman, työllisyyden, toimialojen, koulutusmäärien kysyntään ja tarjontaan liittyvää määrittelyä -Tutkintotavoitteisessa koulutuksessa pitäisi pystyä näkemään 3-6 vuoden päähän tulevaisuuteen kasvavat, nykytasolla pysyvät ja hiipuvat tutkinnot/toimialat/ammatit. -Laadullinen ennakointi - mitä eri alojen koulutuksista valmistuneiden tulisi tulevaisuudessa osata? Tämä on ehkä vieläkin tärkeämpi ja tällä hetkellä siinä olisi eniten tekemistä. -Systemaattinen, alakohtainen työelämätiedon kerääminen ja analysointi koulutuksen sisällöllisen kehittämisen tueksi olisi seuraava alueemme ennakoinnin kehittämiskohde ainakin ammatillisessa koulutuksessa.

ALUEELLINEN ENNAKOINTI -Maakunnat usein hieman keinotekoisia alueita työvoiman ja koulutuksen tarpeen ennakoinnissa -Tilastot ja ennakointitieto (toimialojen, ikäluokkien kehitys ym.) kuitenkin usein maakuntapohjaista -Esim. meillä Centrian, KPEDU:n ja Yliopistokeskuksen toiminta-alueet paljon laajemmat kuin Keski-Pohjanmaan maakunta -Työvoima ja opiskelijat liikkuvat sujuvasti yli maakuntarajojen, mikä tulisi ottaa huomioon esim. ammatillisen koulutuksen tarjontaa koskevissa päätöksissä

ENNAKOINTI VS. EDUNVALVONTA -Joskus on ollut vaikea erottaa puhutaanko esim. maakuntien tavoitteista vai todennäköisistä tulevaisuuden skenaarioista -Harva maakunta tai koulutuksen järjestäjä haluaisi vapaaehtoisesti vähentää esim. koulutustarjontaansa -Toimiva alueellinen tilasto- ja ennakointijärjestelmä on kuitenkin tärkeässä roolissa faktojen ja alueemme vahvuuksien esilletuomisessa

Kommentteja ennakointiverkostolta: ” ennakointityö on myös sisäistä ja ulkoista aluemarkkinointia” ”ennakointia ja -yhteistyötä tarvitaan, selkeät vastuut kumppaneilla, jokainen hoitaa oman tonttinsa, mutta pitää myös olla tilaisuuksia keskustella ja törmäyttää asioita” ”Hiljainen ja hajallaan oleva tieto meidän kaikkien takana ei tule koskaan ennakoinnin ”raaka-aineeksi”, jos sitä ei systemaattisesti kerätä ja analysoida” ”Maailma muuttuu koko ajan niin nopeasti, että ollaan jouduttu siirtymään jo osaksi ennakoinnista reagointiin. Toimivat ja joustavat työmarkkinat sekä koulutuksen ja työelämän kiinteä yhteistyö ovatkin aivan ratkaisevassa asemassa alueiden välisessä kilpailussa tulevaisuudessa”