Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

Ikäihmisten tapaturmat
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tilaisuuden sisältö Teemana tuki- ja liikuntaelinvaivat ja –vammat sekä niihin liittyvät kivut. ► Miten jokainen meistä voi itse ehkäistä ja hoitaa näitä.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Masennus eli Depressio.
Sydän- ja verisuonitaudit
Osteoporoosi Julia ja Sara.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
6.4 Liikunnan merkitykset
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
3-05 Liikunta.
Liikunta tukee työhyvinvointia
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
2-02 Lääkehoidon merkitys.
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

TULE-ohjelma TULE- ohjelman päämääränä on väestön parempi tule-terveys. Tämä edellyttää, että tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja toimintakyvyn edistäminen, tule-sairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus otetaan huomioon suunnitteluun, päätöksenteon ja toiminnan kaikilla tasoilla. Muita päämääriä ovat väestön parempi tule-tietoisuus, tule-sairaiden hoidon tehostuminen ja tule- sairaiden elämänlaadun paraneminen paitsi mekaanisten liikkeiden ja luiden vahvuuden kannalta, myös sosiaalisuuden kannalta. Tule- sairauksia voidaan ehkäistä muun muassa terveellisillä elämäntavoilla.

TULES Suomalaisista yli miljoonalla (eli joka viidennellä) on jokin pitkäaikainen tule-sairaus tai- vamma. Tule-oireryhmiä sekä sairauksia on noin 150 erilaista. Tule-sairauksille yhteistä on kipu, johon voi liittyä myös sosiaalisia tai psyykkisiä oireita. Tule-sairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Ne ovat myös syy joka neljänteen työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Riskitekijät ja yleisimmät sairaudet - Perimä - Ikääntyminen Yli- ja alipaino Alkoholi ja tupakka Univaje Stressi Liikunnan vähäisyys, tai liiallinen liikunta Kuormitustekijät (yksipuoliset toistoliikkeet) Työasennot ja rasitus Tapaturmien aiheuttamat vammat Nivelrikko (artroosi) Reuma Osteoporoosi Selkäsairaudet Niska- ja hartiakivut Jännevaivat

Osteoporoosi Nuoren luukudoksen määrä lisääntyy, ja luiden kehityksen turvaamisen laiminlyönti on vaikeaa korvata myöhemmin. - Viimeistään 25 vuoden vaiheella luumassa on enimmillään. - Luumassan hajoaminen kiihtyy 30.vuoden paikkeilla. - Koko luuston uusiutuminen kestää noin 10 vuotta. Osteoporoosissa luuntiheys alenee ja rakenne muuttuu huokoiseksi, jolloin luu murtuu helposti.

Lisää osteoporoosista Naisilla sukupuolihormonitoiminnan muutos esimerkiksi estrogeenihormonin määrän väheneminen viestii aineenvaihdunnan häiriöstä. Estrogeenin tuotanto vähenee vaihdevuosien alkaessa, mutta voi myös aiheutua syömishäiriöstä, jolloin estrogeenin tuotanto häiriintyy

Murtumien ehkäisykeinoja Oikeanlainen ravitsemus Kalsium ja D-vitamiini Liikunta - Hyviä liikuntalajeja ovat monipuoliset ja hyppyjä, iskuja, tärähdyksiä, puristuksia ja vääntöjä sisältävät lajit. Myös kaikki tasapainoa harjoittavat liikunnat. Kaatumisen ehkäisy Tiesitkö että jopa aivastus voi aiheuttaa nikamamurtumia?

Nivelrikko eli artroosi Yleisin nivelsairaus Voi aiheuttaa kovaa särkyä, erityisesti kantavissa nivelissä Ikääntymisen myötä kaikkien nivelpinnat kuluvat, mutta ei aiheuta kaikilla haittaavia oireita Erityisesti iäkkäiden ihmisten tauti Nivelrikkoisen kannattaa harrastaa liikuntaa Ei ole parantavaa hoitoa Tärkeintä on kivun ja nivelten jäykistymisen hoito. Kipu voi estää liikkumisen vaikeassa nivelrikossa. Kipuun ei auta aina lääkkeet, jolloin vaihtoehtona on tekonivel.

Reuma Tulehdussairaus Tulehdus voi kohdistua niveliin, sidekudokseen, lihakseen tai limakalvoihin. Alkuvaiheessa yleisoireita, kuten lievää kuumeilua, ruokahaluttomuutta ja väsymistä. Voi puhjeta myös lapselle. Kipuun auttaa oikea lääkitys, terveelliset elämäntavat ja kuntoutus. Yleisin on nivelreuma. Tyypillisesti nivel turpoaa, aristaa, punoittaa ja on jäykkä. Nivelreuman syytä ei tiedetä

Lisää reumasta Reumasairauksia ei voi parantaa, mutta niiden etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lievittää. Kivun takia nivelreumaa sairastavan lihasvoima ja liikelaajuudet vähenevät. Toimintakykyä voi parantaa soveltuvalla liikunnalla. Liikkuminen nuorena vahvistaa nivelten rustoja. Liikunta ylläpitää nivelten toimintakykyä ja hidastaa taudin etenemistä

Niska- ,hartia- ja selkäkivut Niska- ja hartiakivut johtuvat huonosta työskentelyasennosta. Oloa helpottavat niska- ja hartiaseudun kevyet liikkeet. Selkäkivuista suurin osa johtuu lievästä kudosvauriosta. Yleensä selkäkivut ovat lyhytkestoisia, eikä niihin tarvita lääkäriä. Iskiaskipu on selästä pakaraan, alaraajaan ja nilkkaan saakka säteilevää kipua.

Se johtuu yleensä välilevyn pullistumasta. Selkäkipuihin suositellaan vähitellen lisääntyvää liikuntaa. Joskus kivun pitkittyessä esiintyy lihasheikkoutta, kävelyvaikeuksia tai virtsan pidätyskyvyn heikkenemistä. Jos esiintyy poikkeavaa väsymystä ja kuumeilua, on syytä mennä lääkäriin. Selkävaivoja voi vähentää käyttämällä selkää oikein.