Koulutuksen työelämälähtöisyyden hyvät ja huonot puolet AMOK: APE6/2005, KTM Ismo Koponen MO16, 12.08.05.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Oppimistyylit.
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
PALKANSAAJIENTUTKIMUSLAITOS. PALKANSAAJIENTUTKIMUSLAITOS Työolot murroksessa: Ulkoistamisen, johtamistapojen ja palkkarakenteen vaikutus työhyvinvointiin.
Ari-Matti Auvinen Jarmo Tanskanen Suomen eOppimiskeskus.
LC Finland Internet Heltech Pertti Lehtinen.
Työ(hön)valmennus opetuksen tukena, palveluna ja työnä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
-Yhteistyötä, yhdessä oppien kohti globaalia ympäristövastuuta - Pitkäjänteistä toimintaa kestävän vastuun rakentamiseksi - Meillä hyviksi koettujen toimintamallien.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Kokkolan ammattiopisto
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Nummelan Palloseura Hockey ry SWOT - Analyysi
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
VESO “THE FUTURE IN OUR HANDS: CREATING EUROPEAN ENTREPRENEURS” alakoulun Erasmus+ -hanke.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Oma kehitystehtävä: Teorian tuominen ohjauskeskusteluihin
Verkkokoulutuksen tietoisku
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Järjestöjen ja yritysten yhteistyöfoorumi -selvityshankkeen tuloksia Kari Kurkela, Ari Inkinen.
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
Aineettoman pääoman merkitys organisaation menestymiselle - Antti Lönnqvist
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
“THE FUTURE IN OUR HANDS: CREATING EUROPEAN ENTREPRENEURS” alakoulun Erasmus+ -hanke VESO
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Ajankohtauskatsaus OPSO ry:n kevätseminaari, Vaasa
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Koulutuksen työelämälähtöisyyden hyvät ja huonot puolet AMOK: APE6/2005, KTM Ismo Koponen MO16,

Koulutuksen työelämälähtöisyyden... Poliitikon näkemys Virkamiehen näkemys Pelissä mukana Työelämälähtöisyys …hyviä puolia, ja …huonoja puolia

Poliitikon - aikuiskoulutuksellinen - näkemys: Suvi Lindén, OSAKK:n yhtymähallituksen puheenjohtaja Aikuiskoulutuksen keskeinen tehtävä on työelämän palveleminen ja kehittäminen. Aikuisten ammatillisen peruskoulutuksen ja henkilöstön kouluttamisen jatkuvaan kehittämiseen ja uudistamiseen on oltava resursseja ja osaamista. Päällekkäisyydet ja keskinäinen kilpailu on karsittava ja keskityttävä korkeatasoisen koulutuksen tarjontaan.

Poliitikon - aikuiskoulutuksellinen - näkemys: Suvi Lindén, OSAKK:n yhtymähallituksen puheenjohtaja Tämä edellyttää jatkuvaa vuoropuhelua elinkeinoelämän kanssa.

Virkamiehen - aikuiskoulutuksellinen - näkemys: Kari Juntunen, OSAKK:n johtaja Aikuisopiskelija haluaa heti hyödyntää oppimaansa työssään. Hän kykenee välittömästi arvioimaan saamaansa oppia ja sen soveltamista työhön. Vaatimusten yhteensovittamiseksi on löydettävä hyviä pedagogisia ratkaisuja.

Virkamiehen - aikuiskoulutuksellinen - näkemys: Kari Juntunen, OSAKK:n johtaja …koulutuksen suunnittelu vie pari vuotta ja ihmisten kouluttaminen 3-4 vuotta. Kuluu kymmenen vuotta, ennen kuin koulutetuilla on tarpeellinen työkokemus alansa kehittämiseen.

Pelaajat, eli toimijat Elinkeinoelämä Valtio ja kunnat; päättäjät ja toimeenpanijat Tutkimuslaitokset ja koulutuslaitokset Opettavat ja oppivat

Työelämälähtöisyys, eli yhteys reaalimaailmaan Käytännössä, konkreettisesti, koettu voidaan opettaa teoreettisesti, ja teoriassa opiskeltu voidaan kokea, konkreettisesti, käytännössä. Tärkeätä: oman käyttöteorian luominen ja sen soveltaminen käytäntöön.

…hyviä puolia: Koulutuksella on tilaus, ja se saa merkityksen ja tarkoituksen. Reflektointi: muuttuvan elinkeinoelämän muuttuviin haasteisiin vastaamista voidaan jatkuvasti arvioida. Tämä motivoi ja palkitsee kaikkia a.o. toimijoita.

…huonoja puolia: Jatkuva muutos edellyttää koulutuksen ylläpito- ja toteuttamisresurssien lisäksi koulutuksen kehittämisresursseja; ilman niitä ei - valitulla - tiellä voi edetä. Strateginen valinta ja sitoutuminen ! Taktiset valinnat ja riskienhallinta.

Työelämälähtöisen koulutuksen SWOT-Analyysi ’meidän koulussa’. Mieti tätä ! Olemassa olevat - sisäiset - vahvuudet Olemassa olevat - sisäiset - heikkoudet Mahdolliset - ulkoiset - uhkat Mahdolliset - ulkoiset - mahdollisuudet Ole työelämälähtöinen realisti !

Esitykseni loppuu tähän. Kiitos yleisölle ! Suvi Lindénin ja Kari Juntusen ajatukset aikuiskoulutuksesta ovat luettavissa OSAO:n Opinkaari 2/2005 -lehdestä.