Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Advertisements

Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
KUNTO -projekti
Welcome Office Slussen Neuvontakeskus? Matalan kynnyksen palvelua maahanmuuttajille Pia Hägglund |
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
P-K:n Järjestöpäivät Riitta Katajamäki Hanna Pieviläinen
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Tuella palkatun siirtäminen muun työnjärjestäjän tehtäviin
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
SOS -Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
Erityisesti Isä-projekti
Ehkäisevä päihdetyö aikuissosiaalityössä
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
Pohjanmaa.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
HAALARIFOORUMIN HISTORIA Anne-Maria Perttula Haalarifoorumin kokoontumisia on ollut ajalla 2008 – 2013 yhteensä 7 kertaa Kokoontumistiheys n. kerran vuodessa.
Sosiaalinen kuntoutus
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
KANSALAISTOIMINTA Osa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä Kokoaa erilaisia ihmisiä yhteen mielekkään toiminnan.
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemusasiantuntijaksi ja asiakasraatilaiseksi! Rekrytointitilaisuus Projektipäällikkö Tuula.
Valtakunnallinen kokemuskoulutusverkosto
sosiaalialan käytäntötutkimus porvoossa
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
”Et ne kattoo, että mihin palveluihin mun pitäs mennä” Lainrikkoja-asiakkaiden näkökulma palveluihin Katariina Pekkola Teija Sundman.
Hyvät kokemukset – tampere
SOS –hankkeiden yhteiset tavoitteet:
Joustavuutta oppimiseen Tavoitteet: -verkoston yhteiset tavoitteet joustavat opintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -AmisURA-hankkeen.
SOS – Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Toimeentulotuen yksikön sosiaaliohjaus
SOS-hanke/Aikuissosiaalityö
Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palvelut
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Olen Voimakas Voimavarakeskeisen tuen työtapoja Voimakas-projektissa Sosiaalialan asiantuntijapäivät Jyväskylä Kehittämiskeskus Tyynelä/Kirsi.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
Paljon tukea tarvitsevat – paljon palveluita käyttävät –hanke Keski – Pohjanmaan osakokonaisuus 05/ /2017 Hanketyöntekijät 40% + 40% työajalla Sosiaalityöntekijä.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?
Lapsiperheraati Varkaudessa Marja-Liisa Honkanen
Aikuissosiaalityön Praksis
Kintas – Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli nuorille aikuisille mielenterveys-kuntoutujille Jarmo Salonen, Eveliina Oksa, kokemusasiantuntija Virve.
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Kokemusasiantuntijakoulutuskyselyn tuloksia
ProSOS hanke aikuissosiaalityössä
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
Jatkettu väliraportin ja nykytilan työstämistä.
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Esityksen transkriptio:

Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke 8.3.2013 Osallisuuden vahvistaminen Pirkanmaalla -työkokous

Osahankkeen lähtökohdat Syrjäytyneestä osalliseksi sosiaalityön keinoin (SOS) –hankkeen päätavoite on aikuissosiaalityön kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityön palveluissa sekä yhteiskunnassa muutenkin. Rahoitus Sosiaali- ja terveysministeriöstä (75%) ja Tampereen kaupungilta (25%) Tampereen osahankkeessa. Hankkeen kesto 08/2011-10/2013, hankkeelle luvattu jatkoa. Tampereella neljä projektityöntekijää: Mia Mäki-Fränti , Tuija Laakso, Marianne Kukkasniemi, Samuli Pietilä ja projektipäällikkönä Tuula Tuominen.

Osallisuuden lisäämisen muotoja Palvelujen saavuttavuuden lisäämistä ja matalan kynnyksen toiminnan kehittämistä. KEINOJA: Palveluista tiedottamisen lisääminen ja jalkautuva sosiaalityö -> asuinalueille mm. Keskustelukahvila Tesomalla ja asiakasfoorumit esim. Mustaan Lampaaseen ja järjestöjen tiloihin. Asiakasvastaanottoa asukastiloihin esim. Vuohenoja, Hippostupa ja Muotialan Keskus Puisto. Sosiaalityötä Terveysnysseen, aulapalvelujen kehittämistä sosiaaliasemalla. Tehtävärakenteen miettimistä ja koulutusta työntekijöille.

Edellisten lisäksi: Sosiaalityön kokemusasiantuntijatoiminta Taustaa: Ei aikaisemmin Tampereella sosiaalityössä kartoitettu ideoita ja kokemuksia muilta paikkakunnilta. Tutustuttu päihde- ja mielenterveysjärjestöjen kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan (erit. Muotialan asuin- ja toimintakeskus). Asiakastyytyväisyyskyselyissä nousi kiinnostusta asiaa kohtaan. Sosiaalitoimen elämänhallintaryhmän kokemukset ja ideat pohjana.

Rekrytointi Asiasta esitteitä sosiaaliasemilla, lisäksi sosiaalityöntekijät rekrytoivat asiakkaitaan. Asiakastyytyväisyyskyselyn kautta yhteystiedot halukkailta. Yhteistyötahojen kautta. Aloitusseminaari 15.8.2012 Vanhalla kirjastotalolla. Osallistujia yli 20. Kaikki kiinnostuneet haastateltiin.

Koulutus Tampereen aikuiskoulutuskeskus (TAKK) järjesti koulutuksen, SOS-hanke maksoi. Koulutus kesti 9 iltapäivää ajalla 26.9.-21.11.2012. Koulutuksen tavoitteena oli tukea ja antaa eväitä kokemusasiantuntijana toimimiseen. Koulutuksen keskeiset teemat olivat: Asiakkaan osallisuus Henkilökohtainen kasvu Itsensä toteuttaminen Esiintymistaitojen vahvistaminen Ryhmätoiminta Kokemuksia: vertaistukea, kokemusten jakamista, tietoa, hyvä ryhmähenki.

Koulutuksen loputtua Kokemusasiantuntijoita tilattu tähän mennessä puhumaan mm. Aikuissosiaalityön päiville (600 osallistujaa) Aikuissosiaalityön sosiaaliasemalle Tampereelle Orivedelle kuntouttavan työtoiminnan ryhmään Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmiin Vaasaan työkokoukseen

Asiakasraati Raati kokoontuu vähintään kerran kuussa. AIHEINA RAADISSA SOSIAALITYÖ TAVALLA TAI TOISELLA: Alussa kehittämistarpeiden ja ideoiden kartoitusta. Palvelujärjestelmä – siitä kertomassa sosiaalityöntekijät asemilta, muutenkin vierailijoita mm. sosiaalipalvelupäällikkö, suunnittelupäällikkö, kaupunginvaltuutettu ja sosiaalityön professori. Edelliset raatilaisten toiveesta. Toimeentulotuki. Viestintä ja tiedonvälitys sosiaalitoimessa. Vaikuttamismahdollisuudet Tampereen kaupungissa. Hanke maksaa matkakulut, ei muuta palkkiota raadissa.

Toiminnan tavoitteet Kokemusasiantuntijat ja raatilaiset ovat sosiaalityön palveluita tuntevia asiakkaita, joilla on halua ja intoa vaikuttaa palveluiden suunnitteluun, toteuttamiseen, kehittämiseen ja arviointiin. Kokemusasiantuntijat tuovat esiin asiakkaan ääntä. Heidän avullaan kehitetään palveluita ja toimintamalleja. Asiakkaiden osallisuus lisääntyy. Raati ja kokemusasiantuntijatoiminta on sosiaalista kuntoutusta asiakkaille.