Pettit 1996 Institutional design and rational choice.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Projekti-ideoita Kemppi 1 • Energy harvesting. Nykyisillä lyhyen kantaman radiolaitteilla on energian kulutus todella pientä. Toisaalta on erilaiset.
Heijastuksia elämästä
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
MIKÄ ON TIIMI?.
Katso Aitolasta lisää:
Yksilö ostajana.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Minne tästä?. Kotiin, mutta ensin... •Pois nykyisestä irrallisten ratkaisujen lyhytnäköisestä toimintamallista •Kielipoliittinen suunnittelun tulee löytää.
Suositukset hirvenmetsästykseen Metsästyskausi 2012.
Asiakkuudet luovalla alalla
Tarkoin määritellyt tavoitteet
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
Suklaa on vihannes.
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
Ajatuksia oppimisesta
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
Asenteet.
Selityskehikot Kausaalinen Hermeneuttinen Teleologinen
Seurakuntaopisto.fi Moninaisuus-Oivallus-Dialogi Kulttuurisensitiivistä työskentelyä? Annu K-F Presentaation nimi, esittelijän nimi,
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Internalismi ja eksternalismi
Porvoon Salibandyseura ry
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Opittu käyttäytyminen. Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2011 / Jyväskylän yliopisto.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Instituutioiden suunnittelu
Mikä on elämänkatsomus?
Opintopsykologi Katja Hietanen
Esityksen transkriptio:

Pettit 1996 Institutional design and rational choice

Kolme lähtökohtaoletusta instituutioiden suunnittelussa Ihmiset reagoivat kannustimiin ja vaihtoehtojoukkoihin (opportunities). Niitä voidaan muuttaa. On olemassa yleisesti hyväksyttävissä olevia kriteereitä, joilla instituutioiden muutosten seurauksia voi arvioida.

Terminologiaa ’Screen’ = ’Filtteri’, ’seula’; jokin järjestely, jonka ansiosta vain tietynlaiset yksilöt valikoituvat toimimaan jonkin instituution puitteissa tai jonka ansiosta yksilöiden valittavissa oleva vaihtoehtojoukko on rajoittunut jollakin tavalla: itse valintoihin seula ei vaikuta. ’Sanktio’ = jokin järjestely, jonka ansiosta yksilöillä on kannustin valita jollakin tietyllä tavalla.

RCT Rationaalinen ihmisen toiminnan selitys viittaamalla oman etuun joka tarkoittaa taloudellista etua tai sosiaalista hyväksyntää.

RCT Kolme syytä ajatella, että oman edun tavoittelu on tärkeä osa teoriaa 1)Taloustieteilijät jo käyttävät teoriaa sillä tavalla. 2) Ellei sitouduta mihinkään psykologisiin oletuksiin, ei saada myöskään tuloksia. 3) Elleivät preferenssit perustu oman edun tavoitteluun, ei ole selvää, että niitä pitää tyydyttää (pojat ja omenat).

RCT Miten perustella oman edun tavoittelun oletusta muissa kuin markkinakonteksteissa? 1) ihmiset ajavat aina omaa etuaan  epäuskottava 2) he voivat ajaa omaa etuaan tiedostamattaan  epäuskottava 3) oma etu on virtuaalisesti läsnä.

RCT Oman edun tavoittelu on virtuaalisesti läsnä jos 1. agentti tekee mitä tekee ei-itsekkäistä syistä. 2. Mitä agentti tekee on enemmän tai vähemmän sopusoinnussa hänen itsekkäiden päämääriensä kanssa. 3. Jos agentti tekisi jotakin joka ei olisi sopusoinnussa hänen itsekkäiden päämääriensä kanssa, tämä saisi hänet ajattelemaan asiaa oman edun tavoittelun kannalta. (pallo vierii tolppien välissä…)

RCT Virtuaalisella oman edun tavoittelulla voi selittää jonkin asian pysymistä (resilience), ei sen ilmaantumista, koska se ei viittaa todellisiin vaan valmiudessa oleviin (standby) kausaalisyihin.

Instituutioiden suunnittelun lähtökohta Ihmiset eivät ole lähtökohtaisesti motivoituneita toimimaan halutulla tavalla. Jos he olisivat, ei olisi järkeä yrittää muuttaa instituutioita. ’Knavery’= ’jätkäasenne’ (Hume); hyväksikäyttäjäkeskeinen strategia: Instituutiot pitää suunnitella sellaisiksi, että ne selviytyvät silloinkin kun niitä yritetään käyttää hyväksi epäilyttäviin tarkoitusperiin. Syy: kustannukset hyväksikäytöstä voivat olla erityisen suuria.

Tottelija- ja hyväksikäyttäjäkeskeiset strategiat Lähtökohta: ihmiset ovat erilaisia, joten on valittava kehen yritetään vaikuttaa, koska henkilökohtaisia sanktioita ei voida käyttää. Hyväksikäyttäjäkeskeisen strategian ongelmia: 1) Kuka vartioisi vartijoita? 2) a)Ellei tiukkoja sanktioita ole käytössä, moni toimii kokonaisuuden kannalta mielekkäällä tavalla. b)Egosentrinen sanktiointi saisi aikaan vähemmän mielekästä käytöstä (egosentrisyyden näkyvyys ja ilmeisyys) c)Hyväksikäyttäjiin keskittyminen tapaa muuttaa tottelijoidenkin asenteet ja pohdinnat hyväksikäytön suuntaan. d)Sanktiointi voi kiinnittää huomion huonoihin toimintamalleihin e)Sanktiot voivat antaa signaalin siitä, että toiset eivät ole toimineet yhteiseksi eduksi. Jos tottelemisella on implisiittisen sopimuksen luonne, tämä voi vähentää halua mielekkääseen toimintaan.

Sanktiot voivat synnyttää egosentrisempää käyttäytymistä 1) Panemalla punaiset valot päälle 2) Marginalisoimalla nonegosentrisiä ajatuksia 3) Signaloimalla demoralisoivia asenteita 4) Suuntaamalla huomiota vääriin vaihtoehtoihin 5) Kiinnittämällä huomiota siihen, että toiset eivät ole toimineet hyväksyttävällä tavalla.

Sanktioiden ja seulojen yhteistoiminta Sanktiointi voi vaikuttaa epäsuotuisasti olemassa olevaan seulaan: Veren luovutus

Tottelijakeskeisen strategian lähestymistapa 1) Jos mahdollista, käytä seulaa ennen kuin turvaudut sanktioihin. 2) Sanktioi deliberatiivisesti tukevalla tavalla. 3) Aseta sanktiot siten, että ne ottavat huomioon ihmisten satunnaisen hyväksikäyttötendenssin.