Vuonna 2013 uudistuvat Kelan kuntoutuspalvelut

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AKTIIVINEN ARKI Kuntouttava ryhmätoiminta
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
1 VUXENUTBILDNINGEN Sfa-medicin Sfa-medicin
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
KUNTO -projekti
Haminan halutuin hoitopaikka Tervetuloa Kymen Hoito- ja Kuntoutuskeskukseen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Interaktiivinen etäkuntoutus IKU Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alue
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
Syömishäiriöiden kuntoutusyksikkö, KALLIO Anoreksiaan Bulimiaan Epätyypilliseen syömishäiriöön sairastuneet Laitoskuntoutus v.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
© Aseman Lapset ry 2009 A-taso 1. © Aseman Lapset ry 2009 A-taso 2 Walkers-Hubu-bussiprojekti - Keväällä 2011 alkanut kehittämishanke, päättyy joulukuussa.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Sosiaalinen kuntoutus
TAYS tutkimusprojektit
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Kuntoutumisen tukeminen hoitotyössä
1 Tuotokset Päätösseminaarin ryhmätyöt Ohjusrukkanen loistava! Foorumi tavata verkostoa (pienemmässä mittakaavassa, kuin verkostopäivillä) a kuulla ”kentän”
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Esperi Care Parempaa hoitoa
Työikäisen CP-vammaisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi ja toimintakyky ja niiden ylläpitäminen Kuntoutuspolut ja asiantuntijaverkostot.
TYK Työkykyä ylläpitävä ja parantava valmennus
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Avustajapalvelu kuntien avopalvelujen täydentäjänä
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
LAHDEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT Alue- ja kouluyhteistyötä 2012.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Kelan yhteistyö terveydenhuollon kanssa kuntoutusasioissa
Lähettämiskäytännöt ja Kelan kuntoutukseen ohjaaminen
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.
Kokemusten vaihtoa ja keskustelua
Kelan AVH-kuntoutus kuntoutujan arjen selviytymisessä ja
KIILA-kuntoutuksen laskutusohjeet
OPI-kuntoutuskurssien tutkimus
Kelan tules-kuntoutuksen toteutuminen kuntoutujan ja kuntoutuksen palveluntuottajan näkökulmista Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu toteuttaa tutkimuksen.
Tutkittu IKKU (T-IKKU) Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskursseja koskeva tutkimus Tavoite: Tutkittu IKKU (T-IKKU) -tutkimus on Kelan Muutos-hankkeen.
Ikäihmisten kuntoutus
Kelan AVH-kuntoutus kuntoutujan arjen selviytymisessä ja
Terveysosasto Kuntoutusryhmä
Kuntoutusverkoston kokous
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Vaikeavammaisten kuntoutus
Kuntoutuksesta tukea omaishoitajien arkeen – Implementaatiotutkimus omaishoitajien uudistuvien kuntoutuskurssien toteutuksesta, hyödyistä ja vaikutuksista.
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Osallistava kerhotoiminta
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Kumppaniksi ry:n mielenterveyskuntoutujien
3-13 Kuntoutus 1.
Esityksen transkriptio:

Vuonna 2013 uudistuvat Kelan kuntoutuspalvelut Terveysosasto Kuntoutusryhmä Vuonna 2013 uudistuvat Kelan kuntoutuspalvelut Helsinki 25.10.2012 Ville Pursiainen Asiantuntijalääkäri Kela, Terveysosasto

Kurssi- ja kuntoutujamäärät vuonna 2011 Kelan uusien kurssien kokonaismäärä noin 2 900 Sairausryhmiä noin 200 Kurssityyppejä noin 700 Kuntoutujien ja omaisten määrät vuonna 2011 alkavilla kursseilla kuntoutujat omaiset Harkinnanvaraiset kurssit 24 600 7 300 Vaikeavammaisten kurssit 2 000 4 800 Ammatilliset kurssit 1 200 0 Kaikki yhteensä 27 800 12 100 Kokonaismäärä/uudet kurssit ja jatkojaksot 43 200 15 300

Kurssijärjestelmän kehittämistarpeet Kurssityyppien vähentäminen Selkiyttää kurssitarjontaa Helpottaa kuntoutujien ohjautumista oikeille kursseille Hankintamenettelyn ja toimeenpanon vaatima työmäärä vähenee merkittävästi Sisältöä ja toteutusta uudistettu useissa kursseissa Samankaltaisia sairausryhmiä yhdistetty pooleihin Kurssien pituudet ja jaksotukset yhdenmukaistuneet Henkilöstövaatimukset yhdenmukaistuneet ja tarkentuneet (mm. henkilöstön vähimmäistunnit) Ikärajoja tarkasteltu kriittisesti

Kurssijärjestelmän kehittämistarpeet Osa nykyisistä kurssimuotoisista palveluista toteutetaan jatkossa yksilöllisinä kuntoutusjaksoina Syynä vajaiksi jääneet/peruuntuneet kurssit Yksilöllisillä kuntoutusjaksoilla voidaan paremmin huomioida kuntoutujan yksilölliset tavoitteet Standardi mahdollistaa palvelun toteuttamisen myös sopeutumisvalmennuspainotteisena Yksilöjaksoilla palveluntuottajilla on mahdollisuus koota ryhmä samaa/samankaltaista sairautta sairastavia kuntoutujia samanaikaisesti, mikä mahdollistaa vertaistuen toteutumisen

Lopetettavat kurssit Joillekin sairausryhmille ei jatkossa järjestetä kursseja, vaan kuntoutujat ohjataan yksilöjaksoille Sturge-Weber Raaja-amputaatio/vamma Palovammat Tapaturmavammat Polio Kuurosokeiden kuntoutuskurssit Joitakin sairausryhmäkohtaisia kursseja lopetetaan Osteoporoosi Keliakia Polymyalgia rheumatica Pitkäaikaistyöttömät Oppimishäiriöt

Tulevia sairausryhmien kurssihankintoja Vuonna 2012 hankitaan vuodelle 2013 Yhteensä 28 kurssien sairausryhmää tai poolia eli noin 60 kurssityyppiä Aivohalvaus ja tehostettu käsi ja painokevennetty AVH Autismi, Aspergerin oireyhtymä ja ADHD Fibromyalgia Diabetes tyyppi II ja metabolinen oireyhtymä, Diabetes tyyppi I Ikääntyneet monisairaat (typo) Mielenterveys ja työuupumus MS-tauti Narkolepsia (lapset) Reuma (nivel- ja selkärankareuma) Omaishoitajat Sydänsairaudet ja –viat (sis. läppäviat, kardiomyopatia, sydämen vajaatoiminta) Uniapnea Hengityssairaus (astma, keuhkoahtauma, harvinaiset, BPD, CF) Liikehäiriösairaudet (Parkinson, Parkinson plus, dystonia, huntington, ataksia) Syöpäsairaudet (aikuiset)

Alustavia suunnitelmia sairausryhmäkohtaisten kurssien rahoituksen kohdennuksen muutoksista Alustavan suunnitelman mukaan sairausryhmäkohtaisten kurssien rahoitukseen on tulossa muutoksia seuraavien hankintojen yhteydessä Rahoitusta lisätään esim. aivohalvaus, tehostettu kädenkuntoutus, painokevennetty kävely, aistivammat autismi ja asperger ja ADHD ikääntyneet monisairaat mielenterveys muistihäiriöt MS-tauti liikehäiriöt (Parkinsonin tauti yms) omaishoitajat CP-vamma, Downin syndrooma ja kehitysvammaisuus, puheongelmaiset, Aivovamma Tämä lista tarkentuu harkinnanvaraisen kuntoutuksen kolmi- ja yksivuotissuunnitelman valmistelun yhteydessä

Kurssien sisällön kehittäminen Huomioitu kehittämistoiminnasta saatuja tuloksia (kevennetty kävely ja tehostetun käden käytön kuntoutus) Kuultu terveydenhuoltoa ja palveluntuottajia Kuntoutuksen tuloksellisuuden mittaamis- ja arviointimenetelmiä on täsmennetty Ikärajoja tarkasteltu kriittisesti Korostetaan toiminnallisia menetelmiä, luentojen käyttöä pyritään rajaamaan

Kurssien ohjelman sisältö Teemat on määritelty palvelulinjoittain Teemat painottuvat kuntoutujien tarpeen mukaan, esimerkiksi kommunikaatioon painottuvilla kursseilla on puheterapiaa tehostetun käden käytön kursseilla on käden kuntoutusterapiaa painokevennetyn kävelyn kursseilla on kävelyharjoittelua Työmenetelmiä kuntoutuksessa ovat mm. verkostoyhteistyö, verkostoneuvottelu, kotikäynti, välitehtävät ja kuntoutuspäiväkirja sekä tavoitteen asettaminen ja seuranta

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit Kohderyhmänä aivoverenkiertohäiriön sairastaneet, joiden oireista aiheutuu moniammatillisen kuntoutuksen tarve Kursseille ei ikärajoja – toimintakyky ratkaisee Suosituksena aikaisintaan 3kk sairastumisesta Kurssityypin valinta yksilöllisten tavoitteiden perusteella, B-lausunnossa hyvä olla hoitavan lääkärin suositus

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kuntoutuskurssit Kuntoutuskurssi, osittainen perhekurssi 6+5+5vrk, omainen mukana yhteensä 5vrk Kommunikaatioon painottuva kuntoutuskurssi, parikurssi 5+5+5vrk, omainen mukana koko kurssin ajan Painokevennettyyn kävelykuntoutukseen painottuva intensiivinen kuntoutuskurssi, osittainen perhekurssi Kotikäynti + 20+5vrk, omainen mukana 5vrk Tehostetun käden käytön kuntoutukseen painottuva intensiivinen kuntoutuskurssi, osittainen perhekurssi 12vrk + kotikäynti + 6vrk, omainen mukana 5vrk

MS-tautia sairastavien kuntoutuskurssit Kohderyhmänä MS-tautia sairastavat, joiden oireista aiheutuu moniammatillisen kuntoutuksen tarve Kursseille ei ikärajoja Kolme kurssityyppiä Sopeutumisvalmennuskurssi (5vrk) Kuntoutuskurssi (5+5+5vrk) Avomuotoinen kuntoutuskurssi (15 avopäivää ja kotikäynti)

Muistisairauksia sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit Kohderyhmänä ovat alle 76 -vuotiaat Omainen mukana kurssilla koko ajan Kurssin kesto 5 vuorokautta Kuntoutuksen teemoissa painottuvat sekä kuntoutujan että omaisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen toiminnallisten menetelmien avulla Verkostotyöllä varmistetaan kuntoutus- ja hoitoketjun jatkuvuus kotipaikkakunnalla kuntoutuksen jälkeen

Kurssit jaetaan toimeenpanossa seuraaviin ryhmiin Liikehäiriösairautta sairastavien aikuisten kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit Kurssit jaetaan toimeenpanossa seuraaviin ryhmiin Parkinsonin tautia sairastavat Parkinson plus -oireyhtymää sairastavat Huntingtonin tautia sairastavat Dystoniaa sairastavat Primaarisia ataksiasairauksia sairastavat

Liikehäiriösairautta sairastavien aikuisten kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Kursseja järjestetään sairauden eri vaiheisiin; vasta sairastuneet, varhaisvaiheessa olevat ja pidempään sairastaneet Puoliso tai aikuinen omainen on mukana kurssilla koko keston ajan viisi vuorokautta Kuntoutuskurssit Kurssin kokonaiskesto on 15 vuorokautta ja omainen osallistuu kurssille osan aikaa, yhteensä 5 vuorokautta Kursseja voidaan kohdentaa joissakin sairausryhmissä pelkästään työelämässä oleville tai työelämästä poissaoleville

Omaishoitajien kuntoutuskurssit Omaishoitajille on kaksi erilaista kurssityyppiä Omaishoitaja osallistuu kurssille ilman hoidettavaa omaistaan Parikurssi, jossa omainen on mukana koko kuntoutuksen ajan Molemmat kurssit kestävät jaksotettuna 15 vuorokautta ja lisäksi erillisen kotikäynnin, joka toteutetaan ensimmäisen jakson jälkeen Omaishoitajat voivat olla eri-ikäisiä, työelämässä tai työelämästä poissa olevia Parikurssilla avustava henkilöstö vastaa kaikesta omaisen kuntoutuksellisesta hoitotyöstä ja ohjauksesta Molemmissa kursseissa käytetään työmenetelminä mm. verkostotyötä, kotikäyntiä ja välitehtäviä, joiden toteutumista kirjataan kuntoutuspäiväkirjaan

Ikääntyneiden monisairaiden kuntoutuskurssit Kurssit toteutetaan jaksoissa: 10 vrk, kotikäynti ja 5+5 vrk (yhteensä 20 vrk + kotikäynti) Omainen osallistuu kurssille 2 vrk ensimmäisellä jaksolla ja yhden vuorokauden viimeisellä jaksolla Kuntoutusprosessin aikainen lyhyt laitoshoito jaksojen välillä ei ole este kuntoutuksen jatkamiselle Kurssilla on avustavaa henkilöstöä tukemassa päivittäisten toimintojen sujuvuutta

Narkolepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kursseille valitaan 6-20 vuotiaita kuntoutujia, joilla on diagnosoitu narkolepsia Kurssit toteutetaan erikseen Alle kouluikäisille ja alakoululaisille Yläkoululaisille Peruskoulunsa päättäneille Kurssien rakenne ja sisältö jatkuvat samanlaisina kuin vuonna 2012 toteutetuilla kursseilla Kurssi kestää 10 vrk , ja se toteutetaan aina 2 jaksossa Teemat painottuvat kuntoutujien tarpeen mukaan - kaikissa teemoissa otetaan huomioon narkolepsiaan liittyviä kysymyksiä

Uniapneaoireyhtymää sairastavien aikuisten kuntoutuskurssit Kursseille valitaan kuntoutujia, joilla on diagnosoitu uniapneaoireyhtymä terveydenhuollossa tehdyt tarpeelliset tutkimukset ja apuvälinekartoitukset Kurssit toteutetaan erikseen työelämässä oleville työelämästä poissaoleville Kurssi kestää 15 vrk , ja se toteutetaan aina vähintään 3 jaksossa Kuntoutujan omainen osallistuu kurssille 2 vrk kurssin lopussa