AMMATTIKORKEAKOULUT TAMPEREEN SEUDUN KEHITTÄJÄNÄ Apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskonen Tampereen kaupunki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tampere – kehityksen kaupunki
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun yhteenliittymä FinELib 10 vuotta Helsinki Rehtori Anneli Pirttilä.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen vaikuttavuuden hyviä käytäntöjä Pohjois-Suomi, Itä-Suomi ja Länsi-Suomi.
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
eVarikko - veturina ja tukena arjessa Tampereen seudulla
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Tabusta seksuaalisuuden asiantuntijaosaamiseen
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Satu Helmi & Ismo Kantola
Oululaisen Pelitoimialan Järjestäytyminen. Oululainen Pelitoimiala •Ouluun on vuosina perustettu kymmenkunta uutta pelitoimialan yritystä •Tällä.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Yrittäjien ohjaajapankki Pirkanmaan oppisopimuskeskus
DESERVE:n tarina Andra Aldea-Partanen Nakertaja, Kajaani.
LUOVUUS, OSAAMINEN, VERKOSTOT, RAHA Seudulliseen yhteistyöhön! -opetustoimen seutuseminaari Rehtori Yrjö Sotamaa, Taik
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
KORKEAKOULUT PARHAIMMILLAAN VUONNA 2012 Korkeakoulujen rooli alueellisessa kehittämisessä, Helsinki, Valtiosihteeri Heljä Misukka.
Tredu eli Tampereen seudun ammattiopisto Koulutuscoctail
OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston.
Yliopistojen näkökulma avoimen yliopiston alueelliseen tehtävään. Erno Lehtinen Turun yliopisto.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Vaasan yliopisto Arviointiprojektin käynnistysseminaari Ilkka Virtanen Kauppatieteiden ja liiketalouden korkeakoulutuksen arviointi-
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
KAJAANIN KORKEAKOULUYKSIKÖIDEN TEKNOLOGIASTRATEGIA
1 AMMTILLISEN KOULUTUKSEN MERKITYS KUNNALLE
Harri Kainulainen 1 Keskinäisyys yritysmuotona tunnetaan varsin huonosti. Yksinkertaistettuna keskinäisyys on vakuutusalan osuustoimintaa. Asiakkaat.
Prosessiteollisuuden työntekijän osaamistarpeet/ ennakointi
1 Pertti Parkkonen, kh pj, Laukaa MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as / /1.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/Ammattikorkeakouluyksikkö/as / /1. Rakenteellinen kehittäminen Ammattikorkeakouluja muodostettaessa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
KUILUSTA YLI - tukipalvelut tietoverkkopohjaisen oppimisympäristön käyttäjille Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus Jennie Stenbom
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Tilinpäätös 2004.
Ajankohtaista – seutusivistys
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
OULUN KORKEAKOULUJEN KANSAINVÄLISEN TUNNETTUUDEN LISÄÄMINEN OULUN KORKEAKOULUJEN KANSAINVÄLISEN TUNNETTUUDEN LISÄÄMINEN Hankkeen esittely päivitetty
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Oulu-Kemi-Pori ArcMaTe - Suomi-konsortiolla kehitetään arktisen alueen tuotteita ja palveluita sekä yritysten liiketoimintaa , Helsinki Johtaja.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Kajaanin ammattikorkeakoulu Arto Karjalainen Rehtori Kajaanin ammattikorkeakoulu
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Koulutuksenjärjestäjän kommenttipuheenvuoro KJY ry:n aluekehitysseminaari Eeva-Maija Mäntynen, OSEKK:n kehitysjohtaja.
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Yhteinen tavoitteemme
Askelmerkit Rahoitusmahdollisuuksia julkisen sektorin toimijoiden tuotekehitykselle ja vientiavauksille. Valtion vientitakuun tulee koskea myös koulutusvientipalveluja,
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Mitä muita asioita tulisi huomioida?
Esityksen transkriptio:

AMMATTIKORKEAKOULUT TAMPEREEN SEUDUN KEHITTÄJÄNÄ Apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskonen Tampereen kaupunki

Yli asukasta asukasta ympäristökunnat mukaan lukien korkeakouluopiskelijaa 4 korkeakoulua –Pirkanmaan ammattikorkeakoulu –Tampereen ammattikorkeakoulu –Tampereen teknillinen yliopisto –Tampereen yliopisto © Riitta Kurki KOULUTUSKAUPUNKI KULTTUURIKAUPUNKI TEOLLISUUSKAUPUNKI Euroopan kulttuuripääkaupunki v. 2011

Tuotannolliset työpaikat Pirkanmaalla Tilastokeskus 2003

Pirkanmaan suurimmat yritykset henkilöstön määrä Tampereen kauppakamari

MAAILMAN MARKKINAJOHTAJAYRITYKSIÄ Nokia Kalmar Industries Sandvik Tamrock Metso Automation Metso Minerals Kvaerner Pover Tamglass Timberjack Bronto Skylift Avant Tecno

Kalmar Industries Sandvik TAMROCK

Metso Minerals Tamglass

Nokia Inion

ENSIMMÄISENÄ MAAILMASSA 1974 NMT-puhelu 1984 Biohajoava implantti 1985 Elektromekaaninen kalvo 1991 GSM-puhelu 1995 Kävelevä metsäkone 1996 Personal Digital Assistant 2001 Peli- ja kuvapuhelimet

ALUESTRATEGIA 2007–2011 Omille vahvuusalueilleen profiloituneet pirkanmaalaiset korkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä muodostaen yhden Suomen vetovoimaisimmista ja monialaisimmista koulutuksen, tutkimuksen ja aluekehityksen yhteenliittymistä.

YHTEISET STRATEGISET HANKKEET KOULUTUSYHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN IHMISKESKEINEN TEKNOLOGIA KULTTUURI- JA HYVINVOINTIPALVELUJEN UUDET TOIMINTAMALLIT

Pirkanmaan korkeakouluyhteistyön tehtäviin kuuluu korkeakoulujen verkostostrategian suunnittelu sekä operatiivisella tasolla yhteisen koulutuksen, tukipalvelujen sekä tutkimus- ja kehitystyön suunnittelu ja toteutus. YHTEISTYÖN KOORDINOINTI

KORKEAKOULUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ Kohti tiivistä yhteistyötä valituilla ydinosaamisalueilla ____ Huippuosaamista Pirkanmaalta!

Tampere ammattikorkeakoulujen ylläpitäjänä Tampereen kaupunki ylläpitää Tampereen ammattikorkeakoulua ja on osakkaana Pirkanmaan ammattikorkeakoulu osakeyhtiössä. Kaupungin kannalta ei ole ollut oleellista eroa osakeyhtiömuotoisen tai kaupungin suoraan ylläpitämän ammattikorkeakoulun välillä. Molemmat ylläpitomuodot ovat toimineet varsin tuloksekkaasti.

Korkeakoulutus ja kaupungin elinkeinopolitiikka Tampereen kaupungin näkökulmasta on ollut hedelmällistä tehdä yhteistyötä ammatillisen koulutuksen sekä alue- ja elinkeinopolitiikan kehittämisessä. (Ammattikorkeakoulut ja toinen aste) Lisäksi kaupunki tukee aktiivisesti yliopistojen toimintaa ja pyrkii omalta osaltaan kehittämään ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyötä –Esimerkiksi BioNext hanke

Alueen tuntemus tarpeen ammattikorkeakoulun ylläpitäjällä Kaupungin toimiminen ammattikorkeakoulun ylläpitäjänä mahdollistaa hyvän kehittävän vuoropuhelun elinkeinotoimen ja ammatillisen korkeakoulutuksen välillä Tampereella uusi Osaamis- ja elinkeinolautakunta Kasvukeskusten ydinkaupungit ovat maakuntiensa vetureita ja siten avainasemassa koulutuksen ja elinkeinopolitiikan kehittämisessä. Opetusministeriön vaikea tietää paikallisia olosuhteita. Siksi paikallinen ylläpitäjä on parempi.

AMK VERKOSTO Toimipisteiden ylläpitämisen tulee aina perustua tarpeeseen sekä alueen työvoimatarve että opiskelijoiden hakeutumishalukkuus huomioon ottaen. Lisäksi maakuntakorkeakoulutoiminnan kautta toimitaan mm. T&K-hankkeissa sekä aikuiskoulutuksessa yhteistyössä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kesken.

PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULUVERKKO Näillä perusteilla ei tällä hetkellä Tampereella tai Pirkanmaalla ole tarvetta vähennyksiin. Päinvastoin varsinkin aikuiskoulutuspuolella on tarvetta lisätä koulutusta esim. tekniikan ja terveydenhuollon koulutusaloilla.

AMMATTIKORKEAKOULUJEN MAHDOLLINEN VALTIOLLISTAMINEN Kaupungin näkökulmasta ei ole syytä siirtää ammattikorkeakouluja valtiolle. Mikäli tehdään järjestelyjä ylläpitomuodoissa, niin kaupungin tekemät investoinnit tulee niiltä osin korvata.

YLIOPISTOT PIRKANMAALLA Molempien yliopistojen toiminta- ja vaikutusalue ulottuu laajalti yli Pirkanmaan ja useilla aloilla kansainväliselle huipulle Yliopistojen mitoitusta ei voida tarkastella maakunnan väestöpohjan mukaan

YHTEENVETO Korkeakouluverkkoa tulee tarkastella kokonaisuutena, jossa otetaan huomioon yliopistot, ammattikorkeakoulut sekä toisen asteen koulutus Kaikkien näiden yhteistyöllä saavutetaan alueellisesti parhaita tuloksia Suomessa alueet ovat erilaisia Kasvukeskusten toimintaedellytykset tulee turvata, jotta Suomalainen hyvinvointimalli toimii